Recalculare pensie

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
luciflor

Recalculare pensie

Post by luciflor » 02 Mar 2006, 12:59

O cunostinta a primit in data de 28.02.2006 o instiintare conform careia pensia sa a fost calculata gresit pe perioada 01.09.2002--31.08.2005 si are de dat la stat 27.000.000 lei. In aceasta instiintare este mentionat art.187 legea 19 din 2000.
Eu stiam ca nu trebuie restituita suma, in cazul recalcularii pensiei. Stiti ceva in plus ? Ajung si eu la rand nu peste mult timp si as vrea sa stiu daca trebuie sa ma astept si la asa ceva ... Sa-mi pun din timp bani deoparte ca sa-i restitui statului (probabil foloase necuvenite - de la pensionari se poate lua mai usor decat de la altii). Multumesc.

rosia_montana

Post by rosia_montana » 02 Mar 2006, 14:15

Asta e ordonanta cu recalcularea pensiilor.

http://ccj.ro/module/documente/cache/fi ... lor....pdf

Si eu am auzit varianta cu aplicarea retroactiva, dar nu stiu exact despre ce e vb. Un unchi de al meu a primit decizia ca va primi pensia diminuata, dar ncii vorba de a vi obligat sa restituie ce a primit pana acuma.

Daca stiti ceva, dati de veste.

Merci! :kiss: :cafea:

luciflor

Re: Recalculare pensie

Post by luciflor » 17 Mar 2006, 23:09

luciflor wrote:O cunostinta a primit in data de 28.02.2006 o instiintare conform careia pensia sa a fost calculata gresit pe perioada 01.09.2002--31.08.2005 si are de dat la stat 27.000.000 lei. In aceasta instiintare este mentionat art.187 legea 19 din 2000.
Eu stiam ca nu trebuie restituita suma, in cazul recalcularii pensiei. Stiti ceva in plus ? Ajung si eu la rand nu peste mult timp si as vrea sa stiu daca trebuie sa ma astept si la asa ceva ... Sa-mi pun din timp bani deoparte ca sa-i restitui statului (probabil foloase necuvenite - de la pensionari se poate lua mai usor decat de la altii). Multumesc.
Am pus si eu o intrebare si am primit raspunsuri in prostie... Nici nu am apucat sa imi dau seama ce cale sa apuc, de cate raspunsuri am primit...
Rosia, iti multumesc din suflet, tu ai incercat sa ma ajuti si in mare parte ai reusit.
Celorlalti, toate cele bune... Poate nu am pus o intrebare interesanta, sau am cersit o consultatie gratuita, sau am vrut sa imi bat joc de cineva, sau ... nu sunt suficient de calificat pentru a primi raspunsuri pe acest forum.

sahu

Post by sahu » 18 Mar 2006, 21:55

Poate nu are nicio legatura cu recalcularea pensiilor conform ordonantei de mai sus si din vina unui functionar pensia a fost calculata gresit.
Si nu uita de termenul de prescriptie de 3 ani, poate mai reduce suma. :)

norocel

Post by norocel » 19 Mar 2006, 13:39

luciflor wrote:Am pus si eu o intrebare si am primit raspunsuri in prostie... Nici nu am apucat sa imi dau seama ce cale sa apuc, de cate raspunsuri am primit...
Rosia, iti multumesc din suflet, tu ai incercat sa ma ajuti si in mare parte ai reusit.
Celorlalti, toate cele bune... Poate nu am pus o intrebare interesanta, sau am cersit o consultatie gratuita, sau am vrut sa imi bat joc de cineva, sau ... nu sunt suficient de calificat pentru a primi raspunsuri pe acest forum.
Eu intru (sau sa zic intram :mrgreen: ? ) pe forumul asta, cu placere si, daca stiam ceva spuneam si altora.
Va spun cu toata sinceritatea ca nu ma pricep la probleme privind calcularea si recalcularea pensiilor si nici nu am vazut vreun coleg de forum care sa se priceapa la astfel de lucruri.
Prin urmare, daca nu a raspuns nimeni, inseamna ca nu a stiut.
De de trebuie sa luam totul la modul personal si sa interpretam orice se intampla pe lumea asta ca si cum ar fi o conspiratie impotriva noastra?

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 20 Mar 2006, 14:59

Norocel wrote:
luciflor wrote:Am pus si eu o intrebare si am primit raspunsuri in prostie... Nici nu am apucat sa imi dau seama ce cale sa apuc, de cate raspunsuri am primit...
Eu intru (sau sa zic intram :mrgreen: ? ) pe forumul asta, cu placere si, daca stiam ceva spuneam si altora.
Va spun cu toata sinceritatea ca nu ma pricep la probleme privind calcularea si recalcularea pensiilor si nici nu am vazut vreun coleg de forum care sa se priceapa la astfel de lucruri.
Prin urmare, daca nu a raspuns nimeni, inseamna ca nu a stiut.
De de trebuie sa luam totul la modul personal si sa interpretam orice se intampla pe lumea asta ca si cum ar fi o conspiratie impotriva noastra?
Cu tristete va spun ca trebuie sa fiu de acord cu Norocel.
Nu-mi sta in fire sa-mi dau pareri asupra unor probleme despre care habar nu am. Imprejurare in care cred ca nu veti gasi postari de ale mele in penal si procedura penala - de exemplu - decat foarte rar, in "muncii" la fel, etc.
Nu stiu cum stau lucrurile cu recalcularea pensiilor.
De ce unora li se pare ca daca nu primesc raspunsuri la intrebarile lor e musai cineva de vina, musai are cineva ceva cu ei.
Norocel are dreptate: poate ca nu am stiut. Sau nu avem voie sa nu stim? sau suntem demni de blamat pentru ca nu stim?

:(

norocel

Post by norocel » 20 Mar 2006, 15:19

Recitind mesajul, am vazut ca am facut gresit acordul :oops:

Vorba lun Deno, ar trebui sa ma autosuspend...pana nu ma exclude cineva de pe forum, pentru ca gramatica se pare ca nu prea stiu, la intrebarile cele mai importante nu raspund... :mrgreen:

A fost o gluma cu autosuspendarea. :mrgreen:
Nu scapati voi asa usor de mine :-P

hirondelle

Post by hirondelle » 21 Mar 2006, 21:37

ART. 187 din Lege 19/2000(asa cum arata acest articol in 2002, nu cred ca a mai fost modificat)
(1) Sumele incasate necuvenit cu titlu de prestatii de asigurari sociale se recupereaza de la beneficiari in termenul de prescriptie de 3 ani.
(2) In cazul prestatiilor de asigurari sociale, altele decat pensiile, recuperarea sumelor prevazute la alin. (1) se efectueaza de catre angajator sau, dupa caz, de institutia care efectueaza plata drepturilor de asigurari sociale.
(3) Casele teritoriale de pensii recupereaza sumele platite necuvenit de la platitorii prevazuti la alin. (2).
(4) Sumele platite necuvenit prin intermediul caselor teritoriale de pensii se recupereaza de la beneficiari in baza deciziei casei respective, care constituie titlu executoriu. Sumele ramase nerecuperate de pe urma beneficiarilor decedati nu se mai urmaresc.
--------------

ART. 89 din Lege
In situatia in care se constata erori in stabilirea si in plata drepturilor de pensie, se vor opera revizuirile si modificarile legale, atragand, dupa caz, raspunderea celor vinovati.(adica pensionarul daca a falsificat ceva sau functionarul neglijent sau ...)

Deci va fi obligat la restituire nu ca urmare a recalcularii potrivit Legii 19(prin recalculare chiar daca iesea un cuantum mai mic ramanea cu ce avea in plata), ci ca urmare a revizuirii pensiei, pt ca s-a calculat gresit pensia in baza legislatiei in vigoare la dat inscrierii la pensie(au gresit de exemplu data deschiderii dreptului la pensie, ce insemna aplicarea unor alti coeficienti si deci a altui cuantum/sau pensionarul a beneficiat de doua pensii -urmas si limita de varsta ... si nu avea dreptul/ sau i s-a calculat pensia pe baza unor salarii astronomice si acestea nu erau cele din carnetul de munca sau adeverintele originale/ sau a beneficiat de pensie de invaliditate desi el muncea si cu norma intreaga.)

Legea 19 NU se aplica RETROACTIV(legea 19- cu recalcularea recunoaste drepturile castigate), dar sumele vor tb restituite pt ca si legislatia anterioara prevedea obligarea recuperarii lor(in cazul CALCULUI GRESIT). Sunt 2 lucruri diferite.
- Legea 19 vine si recunoaste stagii de cotizare care nu erau recunoscute inainte si aduce un nou sistem de calcul, mai echitabil zice legiuitorul, -sistem care are in vedere intreaga activitate in munca. Inainte baza de calcul a pensiei erau ultimii 5 ani, cred.
- REVIZUIREA pensiei si recuperarea acelor sume sunt motivate de faptul ca pensionarul nu a avut niciodata dreptul la ele(nici cf legii 19, nici in baza legii in vigoare la momentul la care i s-a stabilit dreptul).
Este nedrept, intr-adevar ca din cauza unui functionar prost platit, obosit sau neglijent sa fii obligat sa restitui ce ai MANCAT. In baza deciziei Casei se face revizuirea si pensionarului urmeaza sa i se retina sumele din drepturile viitoare(lunar cred).

Asta nu inseamna ca nu s-ar putea contesta in instanta decizia de revizuire. Poate nu atat tb sa restituie sau poate pt o parte era deja prescris dreptul(functie de data deciziei). Insa chestia cu retroactivitatea nu merge, pt ca ti-am spus ca NU RETROACTIVEAZA legea 19/2000.

Sunt potrivit legii, sume incasate necuvenit. ASTA E. Daca ma insel, va rog sa ma contraziceti. Sper ca am fost de folos.

Post Reply