Va spun eu cum sta treaba. Eu lucrez in domeniu. BSA nu este un organism juridic. Ei sunt doar o asociatie internationala a marilor companii producatoare de software. In Romania BSA este reprezentata juridic de Cabinetul de Avocatura "Burchel & Asociatii". BSA nu are nici un drept sa solicite prezentarea licentelor, sa efectueze controale, cu atat mai putin sa cheme la sediu utilizatorii de soft pentru clarificarea unor reclamatii sau sesizari. Cabinetul de Avocatura "Burchel & Asociatii" este persoana juridica abilitata sa depuna plangeri penale pe art. 139^9 din Legea nr. 8/1996, modificata prin O.U.G. nr. 123/2005 privind drepturile de autor si cele conexe. Acest cabinet este de asemenea singura persoana juridica care se constituie parte civila in procesul penal pentru softul si jocurile de calculator reprezentate (companiile "Electronic Arts, Microsoft, Vivendi). Insa organele de politie se pot sesiza din oficiu cu privire la utilizarea de programe de calculator fara licenta si sa efectueze verificari, fara a avea nevoie de autorizarea vreunui organ sau institutie sau consimtamantul celui verificat. Organele de politie nu vin in control nici cu BSA, nici cu ORDA. BSA, sau ma rog, reprezentantii "Burchel & Asociatii" sunt parti vatamante in cauza iar ORDA nu mai are drept de control conf. O.U.G. nr. 123/2005. Si stati linistiti ca ofiterii de politie sunt specilizati pe acest domeniu si isi fac treaba cu profesionalism, nu mai marsati pe vechile idei despre militieni, vremurile s-au schimbat. Inca ceva ORDA nu face altceva decat raportul de constatare tehnico-stiintifica conf. Codului de Procedura Penala, in urma verificarii softului pirat identificat de politie si il depune la dosarul cauzei. Si ceva foarte important. Ofiterii de politie nu au dreptul sa verifice calculatorul, din punct de vedere al programelor si al bazelor de date, decat in baza unei autorizatii de perchezitie in sistem informatic, conf. Legii nr. 161/2003, emisa de instanta competenta, in mod normal Tribunalul. Insa politia poate ridica conf. art. 96-97 C.p.p. calculatoarele chiar fara autorizatie de perchezitie in sist. informatic, insa fara a le verifica, ulterior vor solicita aceasta autorizatie, este de fapt momentul care precede efectuarea constatarii tehnico-stiintifice de catre Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor. Eu stiu ca reprezentantilor agentilor economici nu le convine sa le fie verificat softul, dar asta e, legea permite verificarea si de fapt este normal sa-ti cumperi licenta, daca folosesti softul in interes comercial, deci pentru profit. Bineinteles ca legea se refera si la persoanele fizice, intrucat legea nu distinge, insa sa fim seriosi va mai curge multa apa pe Dunare pana sa se pretinda si utilizatorilor individuali sa aiba licenta. Asa ca pentru necunoscatori, va rog mai studiati si nu va aruncati la opinii daca nu va aflati in treaba.