o parere va rog.....

Discutii privind Dreptul Penal
Post Reply
mariuca

o parere va rog.....

Post by mariuca » 20 Feb 2006, 19:55

oameni buni am si eu o intrebare simplutza...
un omulet pt. a-si vinde mai repede masina da kilometrajul inapoi spunandu-i potentialului client ca kilomentrajul indicat de masina este cel real ..ce fapta savarseste ?..avem o singura infractiune sau un concurs de infractiuni?
va multumesc...

Baltazar

Re: o parere va rog.....

Post by Baltazar » 20 Feb 2006, 20:14

mariuca wrote:oameni buni am si eu o intrebare simplutza...
un omulet pt. a-si vinde mai repede masina da kilometrajul inapoi spunandu-i potentialului client ca kilomentrajul indicat de masina este cel real ..ce fapta savarseste ?..avem o singura infractiune sau un concurs de infractiuni?
va multumesc...
Daca tot ai luat subiectul de la Stirile ProTv (ntz, ntz, ntz :)), puteai fi atenta pana la capat si sa afli ca fapta ca atare nu este incriminata in Romania :grin:

Totusi, daca kilome(n)trajul :mrgreen: ar fi un element fara de care clientul nu ar cumpara masina, este inselaciune sadea.

mariuca

Re: o parere va rog.....

Post by mariuca » 20 Feb 2006, 20:35

Totusi, daca kilome(n)trajul :mrgreen: ar fi un element fara de care clientul nu ar cumpara masina, este inselaciune sadea.
mai baltazar exact ultima parte din mesajul tau m-a interesat.....nu am vazut stirea repectiva la Protv informatia a venit de la altcineva ...asa ca sfatul tau care suna : "puteai fi atenta" nu are nici un rost ...
totusi iti multumesc ca ai raspuns!!!

retry

Post by retry » 21 Feb 2006, 12:14

Vanzatorul iti prezinta faptul mincinos (kilometrajul manarit) ca fiind real, in scopul de a obtine un avantaj pentru sine.

Se incadreaza, la prima vedere.

Dar sunt ceva probleme.
1. cum demonstrezi ca faptul mincinos este mincinos? adica cum demonstrezi ca kilometrajul e manarit? cu martori? :-D
cu cat manarit? in ce sens manarit? ca poate l-a dat inainte, nu inapoi. :grin:

2. care este avantajul?
ca el iti vinde o masina. care era la fel si inainte de manarirea kilometrajului, si dupa manarire.
iti spun eu, se poate ca un motor bine intretinut cu 100.000 la bord (reali :mrgreen: ) sa fie mai bun decat un motor de 50.000, dar care n-a fost la fel de bine intretinut.

in conditiile acestea, ceea ce vinzi este ceea ce se vede.
iar cumparatorl diligent examineaza cu atentie masina, si ii asculta motorul.
cumparatorul nediligent se informeaza doar cu privire la kilometraj.

informatia referitoare la cati kilometri a facut masina nu este de natura de a genera avantaj.

presupunand ca omului i se spune ca masina are 1.000 de kilometri, dar motorul uruie si huruie de parca si-ar da duhul, crezi ca ar cumpara-o? nu cred.

in concluzie, 100.000 sau 200.000, masina este aceeasi, cumparatorul a cumparat tot aceeasi masina.

E discutabil, e discutabil... ii detest pe cei care procedeaza asa, insa e discutabila incadrarea.

Personal, as alege calea civila, pentru vicii ascunse.

o alta practica la vanzatorii profesionisti este sa puna ulei de transmisie in motor. fiind mai gros, atenueaza zgomotele suspecte ale motorului.
sa te vedem, cum demonstrezi ca e inselaciune, ca este evident ca are acelasi scop, respectiv de a te induce in eroare in legatura cu starea masinii :grin:

mariuca

Post by mariuca » 21 Feb 2006, 15:07

retry este pertinenta si parerea ta ...totusi io inclin inspre inselaciune deoarece nu cred ca are relevata daca subiectul pasiv s-a lasat mai usor ori mai greu indus in eroare..cu alte cuvinte cumparatorul diligent pica din schema...
cum spunea si baltazar daca kilomentrajul inregistrat de masina ar fi un element fara de care clientul nu ar fi contractat parerea mea este ca se intrunesc elementele constitutive ale infr.de inselaciune.

mariusms

Post by mariusms » 21 Feb 2006, 17:43

Hi, hi, hi .......... si daca era o rabla pe care "scria casare" dar cu 0 pe kilometraj ar fi fost tot inselaciune? :mrgreen:
Consider ca Baltazar si Mariuca, ca ar fi inselaciune numai daca "umblarea" la kilometraj ar fi fost elementul care l-ar fi determinat pe cumparator sa ia teapa. De exemplu, a dat kilometrajul la zero, ca sa vanda masina la pret de masina noua (sa zicem ca era vanzator de masini noi) - inselaciunea in conventii.

Pelerinul

Post by Pelerinul » 21 Feb 2006, 17:55

Marea masa a cumparatorilor nu au cunostinte de mecanica si se bazeaza pe buna credinta a vanzatorului. Incadrarea imi pare clara dar trebuie tinut cont de o multime de imprejurari de fapt. Ce importanta are pentru incadrarea faptei cata diligenta am depus eu in studierea si aprecierea masinii? Astfel de cazuri se intalnesc de obicei la masini bine intretinute, care nu huruie si nu pierd bucati de tabla pe drum.

luc4s

Post by luc4s » 21 Feb 2006, 20:15

mariusms wrote:Hi, hi, hi .......... si daca era o rabla pe care "scria casare" dar cu 0 pe kilometraj ar fi fost tot inselaciune? :mrgreen:
Tentativa relativ improprie :)
Si eu consider ca ar fi inselaciune, daca kilometrajul ar fi unul din criteriile care l-ar face pe om sa cumpere masina.
Intreba Retry care e folosul necuvenit al vanzatorului:diferenta de pret intre cat a cerut si cat ar fi trebuit sa ceara sau simplul fapt ca a vandut masina.
Oricum discutia e ipotetica, pt ca n-ai putea sa-i dovedesti niciodata unuia ca EL a manarit kilometrajul(doar sa-l toarne prietenii cei mai buni :mrgreen: )

mariusms

Post by mariusms » 21 Feb 2006, 23:53

Mai degraba tentativa absurda (nepedepsibila).

dricaru

Post by dricaru » 22 Feb 2006, 20:24

Poate fi inselaciune in conventii.
Daca stia adevarul nu ar fi contractat in conditiile acelea. Poate ar fi contractat Mariusica, dar nu in aceleashi conditzii.

mariusms

Post by mariusms » 22 Feb 2006, 20:28

Eu ma gandeam ca daca iei fier vechi, nu mai conteaza cati km are la bord. Dar poate o conta, la asta nu m-am gandit Dricarutu. :lol:

Post Reply