Legal sau nu?

Examene, rezultate, pareri, etc
Post Reply
norocel

Legal sau nu?

Post by norocel » 18 Feb 2006, 10:44

Art. 6 alin. 3 din Statutul profesiei de avocat prevede: Nimeni nu poate impune unei persoane un avocat, CU EXCEPTIA cazurilor privitoare la asistenta judiciara obligatorie si asistenta gratuita.

Intrebarea mea este: voua vi se pare legala prevederea din partea finala (cea subliniata de mine)?

ildi

Post by ildi » 18 Feb 2006, 12:08

Mie da, poate e prost formulata.
Eu interpretez in sensul ca atunci cand asistenta judiciara este obligatorie, daca inculpatul nu alege un aparator, atunci i se impune cel numit.
Idem, cand se solicita asistenta gratuita.

Poate ca interpretez eu gresit,tie de ce ti se pare nelegala?

krisstina

Post by krisstina » 18 Feb 2006, 12:21

I. Constitutia Romaniei, art. 24:


1. Dreptul la aparare este garantat.
2. In tot cursul procesului, partile au dreptul sa fie asistate de un avocat, ALES SAU NUMIT DIN OFICIU.

Cele doua situatii se afla in raport disjunctiv, se exclud, ori ... ori.


II. Cine numeste:

In situatiile prevazute de lege, autoritatile competente au obligatia sa numeasca din oficiu un avocat pentru apararea persoanei in cauza, daca aceasta, din diferite motive, nu-si alege un avocat.

Autoritatea competenta sa numeasca avocatul din oficiu este decanul baroului, in urma unei comunicari scrise din partea instantei, organului de urmarire penala sau de cercetare penala ori a organului administratiei publice locale, adresata serviciului de asistenta judiciara organizat, in fiecare localitate, de catre consiliul baroului. (art. 157 din statutul profesiei de avocat)

Art. 68 din Legea avocaturii, alin. 2, mai se refera la cazuri de exceptie: daca drepturile persoanei lipsite de mijloace materiale ar fi prejudiciate prin intarziere, decanul baroului poate aproba acordarea de asistenta gratuita.

III. Fata de cine este obligat avocatul din oficiu?

Obligatia de a acorda asistenta judiciara, indiferent de cuantumul retributiei, cand este numit de decan, este o obligatie care deriva din calitatea sa de membru al baroului, calitate pe care o are nolens volens (adica si daca nu prea ar vrea, n-are incotro). Este vorba de o obligatie "de club".

In acelasi timp, o data numit, activitatea avocatului se va desfasura in interesul persoanei pe care o apara.


Daca nu s-ar putea impune aparatorul din oficiu si toti arestatii preventiv l-ar vrea pe Neagu avocat, platit de la buget (renumeratie mica...).

Neagu nu are obligatii fata de fiecare dintre acestia, ci are drepturi si obligatii de membru al baroului.

AllyMcBeal

Post by AllyMcBeal » 18 Feb 2006, 14:01

Norocel,ca sa nu fie legala,ar insemna sa incalce vreo lege,nu?
Ce lege ti se pare tie ca ar incalca prevederea asta? Sau te gandesti la Constitutie? La egalitate bla,bla...?
Sau te refereai la faptul ca daca omul nu vrea deloc avocat,de ce sa-i fie bagat pe gat unul din oficiu? (care l-ar putea si nnfaultann din nepricepere/dezinteres ?)
Reformuleaza problema.

norocel

Post by norocel » 18 Feb 2006, 14:35

Pana la urma problema este daca in cazul asistentei gratuite, beneficiarul asistentei isi poate sau nu alege avocatul.
Daca ne uitam in Codul de procedura civila, in Codul de procedura penala si in Legea nr. 51/1995 nu gasim nici o prevedere care sa interzica beneficiarului asistentei gratuite sa-si aleaga aparatorul (daca este, nu am gasit-o eu).
In schimb, gasim o astfel de prevedere in Statutul profesiei de avocat, act intern al profesiei, prin care nu se pot stabili obligatii decat pentru avocati.
Credeti sa acest statut are caracter de act normativ opozabil tertilor?
Daca da, pe ce va bazati?


Acum, si daca am prespune ca statutul este opozabil tertilor, nu trebuie sa uitam de principiul ierarhiei actelor normative.
Daca printr-o lege s-a prevazut un drept, limitele exercitiului acestui drept, nu pot fi stabilite printr-un act normativ de nivel inferior decat daca s-a dat acest drept tot printr-o lege.

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 20 Feb 2006, 11:19

eu zic asa 9fara insa a vea pretentia ca detin adevarul absolut)

- este adevarat ca fiecare are dreptul de a-si alege avocatul, drept general, prevazut de proceduri si de legea 51, drept la care insa partea in discutie poate renunta, din diverse motive: ca nu vrea sa fie asistata, ca apreciaza ca se poate apara mai bine singura (eventual are studii juridice), ca nu-si poate permite, etc.
- exista situatii insa in care asistarea de catre aparator este obligatorie, imprejurare in care vrea-nu vrea partea va trebui sa fie asistata. In aceasta situatie, daca partea nu isi alege un aparator, revine baroului obligatia de a numi unul "din oficiu".
Mi se pare asadar ca institutia aparatorului din oficiu numit de barou apare numai atunci cand partea (din varii motive) a renuntat deja la dreptul sau de a-si alege un aparator. De altfel, in momentul in care partea vine cu un aparator ales, imputernicirea avocatului din oficiu isi inceteaza valabilitatea.

ca sa sintetizam, legea prevede atat dreptul partii de a-si alege un aparator (pe care il plateste) cat si de a fi asistata gratuit cand nu-si permite un aparator (statul urmand a suporta costurile unei astfel de asistente). Sigur ca daca nu sunt multumita de prestatia avocatului din oficiu ma pot plange baroului solicitand inlocuirea acestuia cu un altul dintre cei inscrisi "la oficii".
Nu exista nicaieri insa statuata obligatia statului de a-mi plati mie aparatorul pe care mi-l aleg.

norocel

Post by norocel » 20 Feb 2006, 11:57

Sa vedem cum stau lucrurile in alte tari:

FRANTA

Solicitantii de asistenta judiciara isi pot alege avocatul pe care il nominalizeaza in cerere de acordare a asistentei. In cazul in care nu au ales un avocat, acesta le poate fi desemnat de presedintele baroului din circumscriptia curtii regionale.


GERMANIA

Solicitantul poate alege avocatul chiar si pentru cazurile in care se acorda asistenta judiciara. Acestia pot refuza sa preia cazul numai in cazuri bine intemeiate.
Solicitantii trebuie sa aleaga un avocat autorizat sa-i reprezinte, in cazul in care nu gasesc, judecatorul care judeca procesul va desemna un avocat.

GRECIA

Avocatul este desemnat de instanta care a aprobat acordarea asistentei judiciare. In practica, partea poate influenta alegerea avocatului.

IRLANDA

In general, optiunea solicitantului de asistenta judiciara este luata in considerare si numai daca respectivul avocat se afla in imposibilitate de a-l reprezenta poate fi desemnat un altul.

ITALIA

Solicitantii de asistenta judiciara pot nominaliza un avocat din lista pusa la dispozitie de barou, in functie de nivelul instantei unde se judeca procesul, lista care se actualizeaza anual.

LUXEMBURG

Presedintele baroului de la locul de domiciliu al solicitantului, desemnaeza avocatul ales de acesta. Atunci cand nu a fost ales un avocat sau daca presedintele considera nepotrivita alegerea facuta de solicitant, poate desemna un alt avocat. Cu exceptia unor impedimente importante sau a conflictului de interese, avocatul nu poate refuza desemnarea.

MALTA

Odata ce asistenta judiciara este aprobata, va fi desemnat un avocat de pe lista aflata la dispozitia instantei, prin rotatie. Daca solicitantul, pentru motive intemeiate, doreste un alt avocat de pe lista, poate solicita acest lucru instantei civile.

MAREA BRITANIE
- Anglia si Tara Galilor

Pot fi alesi doar avocatii care au contract cu Comisia pentru Servicii Juridice.

- Irlanda de Nord

Avocatii sunt inscrisi in tabelul care se gaseste la Departamentul de asistenta judiciara, care poate acorda consultanta solicitantilor in alegerea avocatului potrivit pentru fiecare caz in parte.

- Scotia

Asistenta judiciara poate fi acordata numai de avocatii inscrisi in registrul Consiliului pentru asistenta judiciara.

OLANDA

Solicitantul este liber sa isi aleaga avocatul, care va fi desemnat de Asociatia Barourilor.

POLONIA

Avocatii sunt desemnati pentru fiecare caz de assitenta judiciara de baroul local. Exista, totusi, posibilitatea ca solicitantul asistentei sa isi aleaga avocatul, dar numai in cazuri si circumstante temeinic justificate. Un avocat poate refuza un caz de asistenta judiciara numai in mod temeinic justificat. Este important de specificat ca instanta va acorda asistenta judiciara sub forma reprezentarii de catre un avocat numai in cazul in care considera ca, pentru un anumit caz in parte, prezenta avocatului este absolut necesara.

SPANIA

Ca regula, avocatul este desemnat de Asociatia Barourilor pe baza unei liste, prin rotatie. Solicitantul isi poate alege avocatul, cu conditia ca acesta sa nu perceapa nici un onorariu.

SUEDIA

Avocatul poate fi ales de beneficiarul asistentei judiciare daca acesta are dreptul sa pledeze la instanta in fata careia se judeca procesul si daca onorariul acestuia nu incarca foarte mult costurile asistentei judiciare.

AUSTRIA

In cazul in care instanta decide acordarea asistentei judiciare sub forma asigurarii apararii si asistentei gratuite printr-un avocat, camerele locale ale avocatilor aleg avocatul disponibil, in ordinea in care acestia se regasesc pe listele constituite in acest scop. Solicitantul poate, totusi, sa-si nominalizeze un avocat, propunerea putand fi aprobata de camera locala, daca este bine fundamentata.

BELGIA

Consiliul Baroului face publica in fiecare an o lista a avocatilor care doresc sa acorde asistenta judiciara, in functie de specializarea avocatilor.
Solicitantul de asistenta judiciara secundara poate alege un avocat de pe lista, acesta fiind, desemnat oficial de barou sa se ocupe de caz. Baroul il instiinteaza, apoi pe avocat ca a fost desemnat in acest scop.

FINLANDA

Solicitantii de asistenta judiciara isi pot alege un avocat fie singuri, fie cu ajutorul Oficiul de asistenta judiciara. In cererea de acordare a asistentei, solicitantii fac referire la avocatul pe care l-au ales.

ROMANIA

Dupa parerea mea, reglementarea este neclara, motiv pentru care avocatul prost platit din fondurile publice, are (de cele mai multe ori) o prestatie slaba (Statul se face ca plateste si avocatul ca acorda asistenta juridica).

giovanni

Post by giovanni » 20 Feb 2006, 12:40

Mey Norocel mey, la ce baza de date ai tu acces asa incat ne-ai putut afisa prevederile similare din atatea legislatii??? Ca pe mine unul m-ai surprins de-a dreptul.



retry

Post by retry » 21 Feb 2006, 13:58

Interesanta treaba cu avocatul din oficiu.
Daca asistenta judiciara este obligatorie, nu pot sa renunt la avocatul din oficiu, corect?
Dar LEGEA zice ca imputernicirea lui inceteaza in momentul in care imi aleg un avocat.
Pe care am dreptul sa-l concediez :grin: , insa.

Deci, ca sa concediezi un avocat din oficiu (chestie care oamenii zic ca nu se prea poate, uneori) vii cu un alt avocat si apoi il concediezi.
Se mai da un termen, si baroul iti da (probabil un alt) avocat.
Daca nu-ti da alt avocat, repetati figura de mai sus.
Pana la urma, din motive de celeritate, ti se va da un alt avocat.
Poate Neagu, daca stii sa iti sustii punctul de vedere. :grin:
Se va zice ca este abuz de drept.


Pe urma, krisstina, ar fi interesant de aflat daca Neagu poate fi numit din oficiu si ce va face el in aceasta situatie. :grin:
Daca Neagu este inscris in Tabloul Avocatilor, iar avocatii au obligatia de a presta oficii, atunci ar trebui ca domnul Neagu sa fie eligibil pentru oficii. :grin: Indiferent daca s-a inscris in "lista de oficii"

intrebarea este: cat de discretionar este decanul, in momentul in care face alegerea? ce criterii are? de ce trebuie sa numeasca stagiari sau incepatori pentru oficii?

Parerea mea este ca nu trebuie sa ne indepartam prea mult de ratiunea legii, si anume posibilitatile materiale ale inculpatului: "if you cannot afford one, an attorney shall be appointed to you"

daca poate cleintul sa-si aleaga avocatul dintr-o lista?
ce nu e interzis e permis.
dar cum zicea krisstina, nimeni nu poate impune cuiva un avocat, cu exceptia avocatului din oficiu, care poate fi impus.

In concluzie (concluzia mea :grin: )
Ei pot sa-ti numeasca un avocat din oficiu, pe cine vor ei.
Tu ai dreptul sa ceri un anume avocat, ai au dreptul sa nu tina cont de optiunea ta.
Tu ai dreptul sa-l concediezi pe avocatul din oficiu care nu-ti convine. (pentru a se vedea cum, vezi supra).
(varianta: in fata instantei spui ca vrei sa-l angajezi pe avocatul care ti-a fost desemnat din oficiu, ceri lasarea mai la urma.
a. avocatul vrea - se transforma in avocat ales, care poate fi concediat.
b. avocatul nu vrea - ceri inlocuirea lui, intrucat este evident ca omul are prejudecati si acestea se vor reflecta in modul in care iti va face apararea.)

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 27 guests