Calitatea de avocat incompatibila cu?....

Examene, rezultate, pareri, etc
Post Reply
giovanni

Calitatea de avocat incompatibila cu?....

Post by giovanni » 13 Feb 2006, 17:07

Am fost putin timp (dar dinainte de a intra in avocatura) consilier juridic la o firma. Incadrat cu carte de munca, salariu, etc. Dupa admiterea in profesia de avocat am continuat colaborarea cu respectiva firma (niciodata nu am avut un program strict determinat) si inca mai colaborez. Sunt incompatibil? Eu unul asa cred. Si zic eu ca ar trebui sa imi clarific cat mai repede aceasta neregularitate. Ce-i de facut? Ca nu pot ca avocat sa fiu si incadrat in munca.

teodora29

Este

Post by teodora29 » 13 Feb 2006, 17:29

Daca am inteles eu bine tu ai si calitatea de consilier juridic la o firma?Daca da..atunci se inclaca art.19 pct.a din Legea 514/2003 a consilierului juridic., calitatea de consilier jr fiind incompatibila cu cea de avocat si evident ca si reciproca e valabila.

giovanni

Post by giovanni » 13 Feb 2006, 17:37

Si asta inseamna ca trebuie sa imi dau demisia? Stiu ca sunt o multime de avocati care colaboreaza cu firme. Nu imi pot desfasura activitatea sub egida cabinetului unde sunt incadrat ca stagiar? Inca nu sunt avocat definitiv. Sau unde legea nu distinge nici noi nu trebuie sa o facem?

ildi

Post by ildi » 13 Feb 2006, 17:56

Giovani trebuie sa iti dai demisia, vezi si art. 14-15 din Legea 51/1995.

Aminteste-ti ca ai chiar dat o declaratie pe proprie raspundere in acest sens, cand ti-ai depus cererea de participare la examenul de admitere.

La Cj. se cere si decizia de desfacere a contractului de munca la depunerea cererii de inscriere in barou!

gstefan5

Post by gstefan5 » 13 Feb 2006, 18:48

Iti dai demisia din functia de consilier juridic, iti instiintezi maestrul ca ai o colaborare cu firma la care ai fost consilier juridic, inchei contract cu firma (nu stiu daca ai inca dreptul de a incheia contract de asistenta juridica, dar cred ca da), firma o sa zica mersi ca nu mai plateste impozitele pe salariul tau.

John_II

Post by John_II » 19 Feb 2006, 13:45

ART. 14
Exercitarea profesiei de avocat este incompatibila cu:
a) activitatea salarizata in cadrul altor profesii decat cea de avocat;
b) ocupatiile care lezeaza demnitatea si independenta profesiei de avocat sau bunele moravuri;
c) exercitarea nemijlocita de fapte materiale de comert.
ART. 15
Exercitarea profesiei de avocat este compatibila cu:
a) calitatea de deputat sau senator, consilier in consiliile locale sau judetene;
b) activitati si functii didactice in invatamantul juridic superior;
c) activitatea literara si publicistica;
d) calitatea de arbitru, mediator, conciliator sau negociator, consilier fiscal, consilier in proprietate intelectuala, consilier in proprietate industriala, traducator autorizat, administrator sau lichidator in cadrul procedurilor de reorganizare si lichidare judiciara, in conditiile legii.

Giovanni, te rog mult sa nu te superi ca te intreb dar tu ai intrat fara examen in profesie pentru ca altfel cred ca ar trebui sa stii lucrurile astea. Eu unul am invatat la examenul de profesie pana mi-au sarit capacele.... 8O

Post Reply