Ordonanta 8/2003

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
marylin

Ordonanta 8/2003

Post by marylin » 06 Feb 2006, 20:29

Cine stie care e raportul intre OUG8/2003 si contractele colective la nivel de unitate?
Daca acestea din urma nu prevad altfel, salariatii au dreptul prin cumul la plati compensatorii atat potrivit OUG cat si CCM?
EX: OUG8- la plecare au dreptul la 2 salarii.../apoi in functie de vechime...la indemnizatia de somaj+venit de completare
CCM- au dreptul tot in functie de vechime, la 10,20... salarii medii
Dar celor carora nu li se aplica OUG(pt ca de ex., au ctr. pe durata
determinata)?

aho

Post by aho » 07 Feb 2006, 11:35

Sumele necesare pentru acordarea drepturilor prevazute de oug 8/2003 se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj si din acest buget nu vei putea primi alte sume; alte plati compensatorii ar putea face pj din buzunarele proprii, nu stiu precis din care :oops: , dar numai dc. aceste drepturi suplimentare sunt prev. de ccm la nivel nat. pe ramura de activitate.
e doar o parere...

marylin

Post by marylin » 07 Feb 2006, 15:41

Sigur ca vor fi suportate de unitate=cele in plus fata de OUG./dar de ce, cu conditia sa fie prevazute de Ccm la niv de ramura,atata timp cat sunt prevazute de ccm la niv de unitate?

aho

Post by aho » 07 Feb 2006, 16:08

marylin wrote:Sigur ca vor fi suportate de unitate=cele in plus fata de OUG./dar de ce, cu conditia sa fie prevazute de Ccm la niv de ramura,atata timp cat sunt prevazute de ccm la niv de unitate?
pentru ca este vorba de o societate a statutului si deci de banii statului si cred eu ca nu se pot da din pixul conducerii la cererea sindicatului atata vreme cat acele drepturi au facut obiectul unei reglementari legislative ( pe seama bugetului de somaj) si nu s-au prevazut sume suplimentare ptr. aceeasi situatie, dar dc. actionarul tau majoritar( statul) aproba sa dai acesti bani si-ti spune si de unde, poti da toata fabrica cu titlu de plati compensatorii. chiar nu stiu m.m. dar asa simt eu..

marylin

Post by marylin » 07 Feb 2006, 16:14

Si forta obligatorie a contractelor? Parte in Ccm la niv de unitate e societatea=statul, nu conducerea.
Mersi oricum.

ellis

Post by ellis » 07 Feb 2006, 20:01

se acorda si platile comp. din CCM dc nu s-a incheiat exercitiul financiar al anului precedent in pierdere si dc sunt prevazute in BVC - asa imi amintesc prevederea din Oug 8 (nu am textul actualizat) la momentul in care era sa trecem prin asa ceva :? mai verific si revin

mihaelarusinoiu

Post by mihaelarusinoiu » 08 Feb 2006, 07:58

1.Recomandarea ( de la minister ) este ca in CCM la nivel de unitate sa nu fie prevazute plati compensatorii, am trecut prin aceasta procedura si din fericire am reusit sa obtin in final si hotararea de guvern necesara, dupa ce in prealabil au fost necesare o serie de acte.
2.Pot beneficia de O.U.G. nr.8/2003 numai persoanele disponibilizate care au contracte individuale de munca pe durata nedeterminata.

Post Reply