clasare prin...rezolutie?
clasare prin...rezolutie?
Ce spuneti, in cazul in care se dispune clasarea in cursul urmaririi penale (nu dupa finalizarea urmaririi penale), este corect sa se inchida urmarirea penala prin rezolutie?
Eu la art.11 al 1 lit a) vad ca scrie "in cursul urmaririi penale procurorul (...) dispune clasarea, cand nu exista invinuit in cauza". De unde ai facut tu distinctia "in cursul - dupa finalizarea up"?
In doctrina s-o fi exprimat opinia ca solutia clasarii ar trebui sa fie dispusa prin rezolutie, dar textul cpp mi se pare clar: clasarea se dispune prin ordonanta. Eu asa inteleg, dar eu sunt mititic.
In doctrina s-o fi exprimat opinia ca solutia clasarii ar trebui sa fie dispusa prin rezolutie, dar textul cpp mi se pare clar: clasarea se dispune prin ordonanta. Eu asa inteleg, dar eu sunt mititic.
"Clasarea s-ar putea dispune prin ordonanta numai in conditiile articolului 262 punct. 2 lit. a) Cod procedura penala, deci dupa o urmarire penala terminata, ceea ce nici macar teoretic, nu este posibil, astfel, incat, se poate aprecia, ca rezolutia motivata este singura forma a actului de clasare a cauzei.
Clasarea prin ordonanta este posibila, in mod exceptional, in cazul infractiunilor conexe, cand fata de unele persoane si fapte se da o solutie de scoatere de sub urmarire penala, sau incetarea urmaririi penale si legea prevede, obligativitatea ordonantei, pentru ca se intocmeste un singur act de finalizare a urmaririi penale."
"Inchiderea urmaririi penale", Ioan Amarie
http://www.pna.ro/rum/frames.htm
(Articolul mi-a fost recomandat de Norocel).
Clasarea prin ordonanta este posibila, in mod exceptional, in cazul infractiunilor conexe, cand fata de unele persoane si fapte se da o solutie de scoatere de sub urmarire penala, sau incetarea urmaririi penale si legea prevede, obligativitatea ordonantei, pentru ca se intocmeste un singur act de finalizare a urmaririi penale."
"Inchiderea urmaririi penale", Ioan Amarie
http://www.pna.ro/rum/frames.htm
(Articolul mi-a fost recomandat de Norocel).