clasare prin...rezolutie?

Discutii privind procedura penala
Post Reply
norocel

clasare prin...rezolutie?

Post by norocel » 05 Feb 2006, 11:50

Ce spuneti, in cazul in care se dispune clasarea in cursul urmaririi penale (nu dupa finalizarea urmaririi penale), este corect sa se inchida urmarirea penala prin rezolutie?

krisstina

Post by krisstina » 05 Feb 2006, 12:16

Nu inteleg. Nu se aplica art.262 al.2 lit.a (ordonanta prin care claseaza)?

norocel

Post by norocel » 05 Feb 2006, 12:23

Unii spun ca art. 262 Cod pr.pen. se aplica numai in cazul in care clasarea se dispune dupa terminarea urmaririi penale (art. 262 Cod pr.pen. face parte din cap. V "Trimiterea in judecata")

krisstina

Post by krisstina » 05 Feb 2006, 12:33

Si clasarea nu este un caz de finalizare a urmaririi penale?

norocel

Post by norocel » 05 Feb 2006, 12:45

Clasarea se poate dispune in cursul urmaririi penale (ex: din cercetari rezulta ca distrugerea este rezultatul unei furtuni) sau dupa finalizarea urmariri penale.

krisstina

Post by krisstina » 05 Feb 2006, 12:58

Eu la art.11 al 1 lit a) vad ca scrie "in cursul urmaririi penale procurorul (...) dispune clasarea, cand nu exista invinuit in cauza". De unde ai facut tu distinctia "in cursul - dupa finalizarea up"?

In doctrina s-o fi exprimat opinia ca solutia clasarii ar trebui sa fie dispusa prin rezolutie, dar textul cpp mi se pare clar: clasarea se dispune prin ordonanta. Eu asa inteleg, dar eu sunt mititic.

norocel

Post by norocel » 05 Feb 2006, 13:34

Crezi ca tot prin ordonanta trebuie dispusa clasarea si cand se constata ca rezultatul nu este determinat de o fapta umana?
Sau nu se dispune clasarea in acest caz?

mariusms

Post by mariusms » 05 Feb 2006, 13:57

Clasarea se dispune, dupa caz, prin ordonanta sau rezolutie motivata.
Referitor la intrebarea "daca nu a fost o fapta umana", se dispune clasarea.

constable

Post by constable » 06 Feb 2006, 10:09

Eu nu cred si nu am intalnit cazuri in care clasarea sa fi fost dispusa prin rezolutie. Este solutie de finalizare a UP si cred ca corect este sa fie dispusa prin ordonanta.

krisstina

Post by krisstina » 06 Feb 2006, 12:51

"Clasarea s-ar putea dispune prin ordonanta numai in conditiile articolului 262 punct. 2 lit. a) Cod procedura penala, deci dupa o urmarire penala terminata, ceea ce nici macar teoretic, nu este posibil, astfel, incat, se poate aprecia, ca rezolutia motivata este singura forma a actului de clasare a cauzei.

Clasarea prin ordonanta este posibila, in mod exceptional, in cazul infractiunilor conexe, cand fata de unele persoane si fapte se da o solutie de scoatere de sub urmarire penala, sau incetarea urmaririi penale si legea prevede, obligativitatea ordonantei, pentru ca se intocmeste un singur act de finalizare a urmaririi penale."

"Inchiderea urmaririi penale", Ioan Amarie

http://www.pna.ro/rum/frames.htm

(Articolul mi-a fost recomandat de Norocel).

Post Reply