Ajutati-ma va rog cu un sfat...

Discutii privind alte teme decat cele pentru care exista un forum
Post Reply
gabba_john

Ajutati-ma va rog cu un sfat...

Post by gabba_john » 29 Jan 2006, 16:43

In 2004 mi-am luat telefon la abonament pe Orange.
In a 10 luna de abonament nu am platit (de prost :oops: ).Deci am incalcat contractul care zicea ca trebuie sa il tin un an minim.
Pe 27 luna curenta am primit notificare de la firma ksi k** precum ca am de platit pana pe 30 ian (+1 sapt mai nou) suma de 1.200 RON pt a nu fi dat in judecata.Din care:
Debit principal: 90,00 RON
Penalizari : 100,00 RON
Taxa de reziliere: 1.000,00 RON
Total: 1.200,00 RON
Sunt student (Iasi) nesalariat si chiar nu-mi pot permite o asha suma.Problema principala e taxa de reziliere pentru care i-am sunat pe cei de la k sa ma lamuresc ce e cu ea.Nu am nici o cunostinta in domeniul asta tocmai de aceea am apelat la acest forum.Am citit toate posturile legate de acest topic si nu am reusit sa trag o concluzie ce ar fi mai bine sa fac.
M-am gandit sa platesc la orange debitul principal + penalizari, dar nu cred ca se mai poate.

Va rog mult sa-mi da-ti un sfat ...

wittmann

Post by wittmann » 29 Jan 2006, 17:12

Nu faci nimic. Doar cand te vor da in judecata (daca...) mai vb.

gabba_john

Post by gabba_john » 30 Jan 2006, 01:08

wittmann wrote:Nu faci nimic. Doar cand te vor da in judecata (daca...) mai vb.
Thx Wittmann.
Ca sa fiu putin mai relaxat. Sa zicem ca sunt dat in judecata si ei castiga procesul. Ce mi se poate intampla excluzand faptul ca ar trebui sa platesc suma integrala ?

ildi

Post by ildi » 30 Jan 2006, 08:37

S-ar putea sa informeze companiile de telefoane ca esti rau platnic.

In rest asculta-l pe Wittman!

luciflor

Re: Ajutati-ma va rog cu un sfat...

Post by luciflor » 30 Jan 2006, 20:17

gabba_john wrote:In 2004 mi-am luat telefon la abonament pe Orange.
In a 10 luna de abonament nu am platit (de prost :oops: ).Deci am incalcat contractul care zicea ca trebuie sa il tin un an minim.
Pe 27 luna curenta am primit notificare de la firma ksi k** precum ca am de platit pana pe 30 ian (+1 sapt mai nou) suma de 1.200 RON pt a nu fi dat in judecata.Din care:
Debit principal: 90,00 RON
Penalizari : 100,00 RON
Taxa de reziliere: 1.000,00 RON
Total: 1.200,00 RON
Sunt student (Iasi) nesalariat si chiar nu-mi pot permite o asha suma.Problema principala e taxa de reziliere pentru care i-am sunat pe cei de la k sa ma lamuresc ce e cu ea.Nu am nici o cunostinta in domeniul asta tocmai de aceea am apelat la acest forum.Am citit toate posturile legate de acest topic si nu am reusit sa trag o concluzie ce ar fi mai bine sa fac.
M-am gandit sa platesc la orange debitul principal + penalizari, dar nu cred ca se mai poate.

Va rog mult sa-mi da-ti un sfat ...
Voi fi antipatic (si pentru tine) dar eu asa consider:
cu cat stai mai mult, cu atat pierzi mai mult.
ai semnat un contract si l-ai incalcat (ai crezut ca scapi).
faptul ca esti student nesalariat dovedeste ca esti inteligent (student), la zi (nesalariat) si ca esti smecher (nu prost cum afirmi).
sansele sa pierzi la proces sunt de 98,87 % si vei plati si cheltuieli de judecata. cu cat astepti mai mult cu atat vei plati mai mult.
Asta-i sfatul meu pe care ti l-am da-t pro bono. (adica pe geaba)

defectu

Post by defectu » 30 Jan 2006, 21:11

Nu cunosc exact situatia ta si nici nu vreau sa te sperii dar, vreau sa-ti spun ca am intalnit o situatie similara in care, de la un debit de 39 USD+200 USD taxa de reziliere + un mod de calcul F.interesant al penalitatilor si dobanzilor, s-a ajuns la proprire pe salariu si ulterior PV de inventariere a bunurilor in vederea executarii silite. Am spus un mod de calcul F. interesant (pe care instanta l-a acceptat!!!), intrucat la un moment dat debitorul achita lunar din salariu 1.000.000 lei si debitul crestea!! - penalitatile si dobanzile calculate erau mai mari de 1.000.000/luna.....Mai grav, am constatat ca, cel in cauza nu a depus intampinare si nici nu a uzat de caile de atac permise de lege in termenele legale. ...Altfel spus, "s-a prezentat la medic in ultima faza cand - de fapt - avea nevoie de popa!".................A avut totusi noroc. S-a gasit in final o portita.

ildi

Post by ildi » 31 Jan 2006, 07:52

Luciflor si Defectu, eu nu zic ca nu aveti nitelus dreptate, dar nu mi se pare corect sa prevada in contract (cu litere marunte) asemenea clauze abuzive, in defavoarea consumatorului.

John, de regula Kassolvenzia asteapta sa se majoreze penalitatile, poate ai noroc sa se prescrie datoria ta, asa ca ideea e sa nu semnezi/platesti nimic, pt. a nu intrerupe cursul prescriptiei.
Insa in momentul in care esti chemat in judecata, obligatoriu sa apelezi la un avocat.
Nu stiu cat e onorariul, insa banuiesc ca mai putin decat tx. de reziliere.

gabba_john

Post by gabba_john » 31 Jan 2006, 17:26

Putin probabil sa se prescrie datoria.E cale lunga (cca 1 an).
M-au sunat in timpul unui examen si nu am putut raspunde.
Am luat o decizie totusi.
Ii voi suna si daca reusesc sa obtin o amanare la termenul de plata cu vreo 2-3 saptamani voi plati pentru a evita orice procedura judecatoreasca(in care sunt sanse sa pierd), daca nu, voi da acei bani unui avocat care oricum ii merita mult mai mult decat cei de la k.
:(%):
Multzamn !

nicuvar

Post by nicuvar » 31 Jan 2006, 21:34

ildi wrote:Luciflor si Defectu, eu nu zic ca nu aveti nitelus dreptate, dar nu mi se pare corect sa prevada in contract (cu litere marunte) asemenea clauze abuzive, in defavoarea consumatorului.

John, de regula Kassolvenzia asteapta sa se majoreze penalitatile, poate ai noroc sa se prescrie datoria ta, asa ca ideea e sa nu semnezi/platesti nimic, pt. a nu intrerupe cursul prescriptiei.
Insa in momentul in care esti chemat in judecata, obligatoriu sa apelezi la un avocat.
Nu stiu cat e onorariul, insa banuiesc ca mai putin decat tx. de reziliere.
Eu nu vad asa problema. Mereu vezi la reclame gratis, 1 cent, telefonul la doar ..., 1 an abonament gratuit, etc. sau CREDIT NUMAI CU BULETINUL yeah, super etc.,etc. Asta nu inseamna clauze abuzive, (cu litere marunte), in defavoarea consumatorului.
Este reclama. Isi atrag clienti. Nu neaparat prosti. Am abonament de trei ani cu un operator care m-a atras cu reclama lui, am platit totul la timp si acum beneficiez de 60 minute gratuite pe luna (in orice retea) pentru ca am fost corect, am acumulat puncte si sunt client bun.
Cand cumperi ceva sau inchei un contract nu citesti cu atentie tot ce scrie acolo (chiar si cu litere marunte)? Nu cred ca sunt clauze abuzive. Daca ai incheiat abonament pe un an, de ce nu mai platesti din a 10-a luna? Pentru ca esti student si nu ai bani acum? Dar cand ai semnat contractul ... ? Nu stiai ca nu vei putea plati?

orange

Post by orange » 31 Jan 2006, 22:17

Nicuvar, cu tot respectul, cred ca Ildi se referea la altceva cand a zis clauze abuzive.

Luciflor, de data asta chiar te acuz de rea-vointa. Ce legatura are ce scrii tu acolo, nu stiu...Sa imi explici te rog cum e cu sansele alea...
luciflor wrote: faptul ca esti student nesalariat dovedeste ca esti inteligent (student), la zi (nesalariat) si ca esti smecher (nu prost cum afirmi).
sansele sa pierzi la proces sunt de 98,87 % si vei plati si cheltuieli de judecata. cu cat astepti mai mult cu atat vei plati mai mult.
In rest, de acord cu Wittmann si Ildi.

ildi

Post by ildi » 31 Jan 2006, 22:43

Da Nicuvar, ideal si moral ar fi sa respectam contractul incheiat si mai ales sa ne platim datoriile.
Cu totii am fi mai relaxati si de ce nu, mai civilizati, probabil respectarea cuvantului dat ne-ar da in timp mari satisfactii, pana la urma nu doar morale.
Pe scurt, am trai cu totii mai bine, mai putin avocatii :-P

Se pot aduce multe reprosuri atat companiilor de telefonie, cat si firmelor de recuperare, ce sa vorbim despre creditul cu buletinul ?!!!
Dar toate astea si multe altele nu te exonereaza de obligatiile asumate.

Insa atata timp cat exista o portita de scapare, eu nu pot sfatui pe nimeni sa plateasca mai mult, daca se poate (legal) mai putin.

luciflor

Post by luciflor » 31 Jan 2006, 23:02

orange wrote:Nicuvar, cu tot respectul, cred ca Ildi se referea la altceva cand a zis clauze abuzive.

Luciflor, de data asta chiar te acuz de rea-vointa. Ce legatura are ce scrii tu acolo, nu stiu...Sa imi explici te rog cum e cu sansele alea...
luciflor wrote: faptul ca esti student nesalariat dovedeste ca esti inteligent (student), la zi (nesalariat) si ca esti smecher (nu prost cum afirmi).
In rest, de acord cu Wittmann si Ildi.
Am exagerat, ca deobicei. Nu e rea-vointa.
Dar cand gabba_john recunoaste ca de prost nu a platit abonamentul in a 10-a luna, ca a incalcat un contrcat pe care l-a semnat si apoi se plange ca e student nesalariat si ca nu isi permite sa plateasca... fac :-x Inteleg ca trebuie sa traiasca toata lumea... Dar cand vad ca un student nu plateste cativa lei pentru abonament si prefera sa plateasca mii de lei unui avocat, numai ca sa nu plateasca zeci de mii de lei pentru neglijenta lui, ma enervez. Si fac calcule. Chiar si calculele facute de student nu pusca: debit: 90, penalizari 100, taxa: 1.000, total iese 1.190 si nu 1.200 si iar ma enervez.
Scuze, inca o data... si sa faca asa cum crede. :cafea:

gabba_john

Post by gabba_john » 01 Feb 2006, 05:03

luciflor wrote:Am exagerat, ca deobicei. Nu e rea-vointa.
Dar cand gabba_john recunoaste ca de prost nu a platit abonamentul in a 10-a luna, ca a incalcat un contrcat pe care l-a semnat si apoi se plange ca e student nesalariat si ca nu isi permite sa plateasca... fac :-x Inteleg ca trebuie sa traiasca toata lumea... Dar cand vad ca un student nu plateste cativa lei pentru abonament si prefera sa plateasca mii de lei unui avocat, numai ca sa nu plateasca zeci de mii de lei pentru neglijenta lui, ma enervez. Si fac calcule. Chiar si calculele facute de student nu pusca: debit: 90, penalizari 100, taxa: 1.000, total iese 1.190 si nu 1.200 si iar ma enervez.
Scuze, inca o data... si sa faca asa cum crede. :cafea:
:-D :-D :-D
Okay Luciflor.
Uite care-i mersul:
Motivul pentru care am postat pe forum a fost sa aflu de orice alternativa/portitza legala la situatia mea.Stii, nu-mi place sa dau bani.Imi creste par pe spate.In special cand pot da mai putin sau deloc in conditii legale.
Nu ma plang ca sunt student chiar sunt mandru 8-) , cat despre "nesalariat" am vrut evidentiez aceasta stare pentru a nu fi intrebat ulterior de cei ce mi-au dat sfaturi.
Acum recunosc ca sunt prost ? Smecker nu mai sunt ?Zau ca-s confuz. Te las sa te mai gandesti ....
Am incalcat acel "contrcat" dar nu-mi amintesc sa fi citit ceva de 300$ la semnarea lui.Nu-l mai am din pacate sa verific dar consider ca acel text ar sta mai bine in titlu ... special pentru prosti/smeckeri(chiar nu mai stiu) ca mine.
Luciflor, ai probleme de personalitate, stresat, cam irascibil. daca continui sa te enervezi asha repede ... recomand ceva pussy ... sau ceva similar :skul: . Si mai lasa iarba aia ca ratezi partea principala din decizia mea:
voi plati pentru a evita orice procedura judecatoreasca
. Cat despre cine merita banii aia ... K in nici un caz, O da.
Si sincer mai Euclidca m-ai lovit unde ma doare ... te-ai luat de aritmetica mea. Pentru cultura ta ... sa zicem ca eram putin paranoia si m-am gandit ca ar putea vedea si un angajat de la k acest post si m-am decis sa aproximez "oarecum" la niste sume cat se poate de intregi fara a influentza suma totala, evitand astfel o posibila identificare dupa sume exacte.Nu zic ca a avut succes sau ca macar l-a incurcat ,dar repet, totul tine de paranoia.Dar ce algoritm luminat ai folosit tu de mi-ai calculat sansele atat de precise de pierdere/castig intr-un eventual proces ? 98,87%...
ok badBoy-wannabe...
Sarnmana pentru sfaturi la totzi!Keep it alive!
Take care ! ... luciflor... "care" not "coke" ... focus!

giovanni

Post by giovanni » 02 Feb 2006, 12:34

Orange are un contract tip, la nivel national (cred) care ti-l baga pe gat sa-l semnezi cand te abonezi. Nimeni nu-ti cere sa-l citesti (din motive de timp), dar nici nu te pot opri din citit daca vrei sa o faci. E dreptul tau. La art. 14 ind. 2 scrie cat se poate de clar (si nu cu litere mai mici decat la celelalte clauze):
"In cazul in care clientul denunta contractul inainte de perioada minima contractuala sau, dupa caz, perioada minima prevazuta in oferta speciala, acesta va fi obligat la plata unei taxe fixe de incetare a contractului, echivalentul a 300 USD (vreo 10.000.000, undeva pe-acolo) pentru fiecare abonament Orange contractat".
Este o clauza normala, deloc abuziva. Motivul: la abonament Ornage iti ofera tel. subventionat cu o suma intre 1 si 2 mil. fata de pretul "la liber". Daca nu ar fi aceasta clauza cu totii am cumpara tel. doar subventionate, riscand a plati doar penalitatile de intarziere. Ai semnat, platesti. Daca ai noroc, gaseste un avocat care sa deschida o portita pe care sa te strecori.
O intrebare totusi: ai incheiat abonament pe un an, sau 2?

nicuvar

Post by nicuvar » 02 Feb 2006, 15:34

Giovanni wrote:Orange are un contract tip, la nivel national (cred) care ti-l baga pe gat sa-l semnezi cand te abonezi. Nimeni nu-ti cere sa-l citesti (din motive de timp), dar nici nu te pot opri din citit daca vrei sa o faci. E dreptul tau. La art. 14 ind. 2 scrie cat se poate de clar (si nu cu litere mai mici decat la celelalte clauze):
"In cazul in care clientul denunta contractul inainte de perioada minima contractuala sau, dupa caz, perioada minima prevazuta in oferta speciala, acesta va fi obligat la plata unei taxe fixe de incetare a contractului, echivalentul a 300 USD (vreo 10.000.000, undeva pe-acolo) pentru fiecare abonament Orange contractat".
Este o clauza normala, deloc abuziva. Motivul: la abonament Ornage iti ofera tel. subventionat cu o suma intre 1 si 2 mil. fata de pretul "la liber". Daca nu ar fi aceasta clauza cu totii am cumpara tel. doar subventionate, riscand a plati doar penalitatile de intarziere. Ai semnat, platesti. Daca ai noroc, gaseste un avocat care sa deschida o portita pe care sa te strecori.
O intrebare totusi: ai incheiat abonament pe un an, sau 2?
Ai dreptate, Giovanni. Firmele mari au contracte tip. Ar fi absurd sa ne inchipuim altceva...
Nu inseamna ca in acele contracte tip includ clauze abuzive. Ar da faliment.
Eu am semnat un asemenea contract tip cu o firma de internet prin cablu care nu a respectat clauzele din acel contract tip. Respectand clauzele din contract (scrise cu litere normale), i-am dat in judecata si am obtinut ce am solicitat, mi-au instalat internetul si mi-au acordat 6 luni abonament gratuit... apoi am renuntat la actiune. Am mai scris asta, mai demult.
Nu au gasit o portita de scapare... pentru ca nu aveau dreptate. Am castigat folosindu-ma de clauzele lor, din contractul tip.

Post Reply