tilharie?
tilharie?
X si Y vor sa il bata pe Z care este in masina.
X si Y se urca in masina, il ameninta cu cutitul pe Z pentru a merge pe un anumit drum laturalnic, unde sa il poata bate "in voie". dupa citiva km, Z este obligat sa opreasa, sa treaca pe bancheta din spate si drumul este continuat de X, pt inca citiva km.
apoi opreste, si Z este batut de cei doi.
Este si tilharie?
Mie personal nu mi se pare ca este indeplinta latura subiectiva...ce parere aveti?
X si Y se urca in masina, il ameninta cu cutitul pe Z pentru a merge pe un anumit drum laturalnic, unde sa il poata bate "in voie". dupa citiva km, Z este obligat sa opreasa, sa treaca pe bancheta din spate si drumul este continuat de X, pt inca citiva km.
apoi opreste, si Z este batut de cei doi.
Este si tilharie?
Mie personal nu mi se pare ca este indeplinta latura subiectiva...ce parere aveti?
De ce, Cumintzica? (bine ai revenit, de cand te asteptam).
Mie mi se pare ca nu este indeplinita latura obiectiva, anume elementul material, constand intr-o actiune principala, cea de furt, si o actiune de constrangere, secundara, adiacenta fata de cea dintai.
Mie mi se pare ca nu furtul este actiunea principala.
Sau cum?
1. Fura masina ca sa-l bata si
2. ca sa fure masina il ameninta. Si aici ar fi talharia?
Mie mi se pare ca nu este indeplinita latura obiectiva, anume elementul material, constand intr-o actiune principala, cea de furt, si o actiune de constrangere, secundara, adiacenta fata de cea dintai.
Mie mi se pare ca nu furtul este actiunea principala.
Sau cum?
1. Fura masina ca sa-l bata si
2. ca sa fure masina il ameninta. Si aici ar fi talharia?
nu avem talharie deoarece:
1. nu avem furt in sensul art. 208 alin4 C.P.;
2. violentele exercitate de X si Y asupra lui Z sunt exercitate dupa parerea mea in alt scop decat cel limitativ prevazut de lege - pt. infr. de talharie...drept urmare nu pot constitui actiunea adiacenta a elementului material al talhariei.
1. nu avem furt in sensul art. 208 alin4 C.P.;
2. violentele exercitate de X si Y asupra lui Z sunt exercitate dupa parerea mea in alt scop decat cel limitativ prevazut de lege - pt. infr. de talharie...drept urmare nu pot constitui actiunea adiacenta a elementului material al talhariei.
De ce nu poate fi considerata "deplasarea cu masina intr-un loc ferit" ca fiind o folosire fara drept?Cumintzica wrote:pt ca luarea masinii nu a fost facuta in scopul de a fi folosita fara drept de catre faptuitori, si in scopul de a se deplasa intr-un loc ferit pt a comite o alta fapta. este o delimitare fina, dar mie mi se pare ca nu este tilharie, ci doar lipsire de libertate si vatamare corporala.
Zic si eu: cei doi au amenintat victima cu cutitul pt. a fura masina, care a fost folosita fara nici un drept, indiferent unde s-au deplasat pe urma.
Ildi, in speta Cumintzicai, actele de violenta nu sunt savarsite cu scopul de a putea sustrage bunuri sau cu scopul de a pastra bunurile furate.
Art. 211 alin. 1 are urmatoarea formulare "Furtul savirsit prin intrebuintare de violente sau amenintari ori prin punerea victimei in stare de inconstienta sau neputinta de a se apara, precum si furtul urmat de intrebuintarea unor astfel de mijloace pentru pastrarea bunului furat sau pentru inlaturarea urmelor infractiunii ori pentru ca faptuitorul sa-si asigure scaparea
Art. 211 alin. 1 are urmatoarea formulare "Furtul savirsit prin intrebuintare de violente sau amenintari ori prin punerea victimei in stare de inconstienta sau neputinta de a se apara, precum si furtul urmat de intrebuintarea unor astfel de mijloace pentru pastrarea bunului furat sau pentru inlaturarea urmelor infractiunii ori pentru ca faptuitorul sa-si asigure scaparea