O executare silita si 2 creditori

Titlul Executoriu, Instanta de Executare, Contestatia la Executare, Executarea Silita, Sechestrul Judiciar
Post Reply
kko

O executare silita si 2 creditori

Post by kko » 30 Jan 2006, 19:15

Un creditor chirografar C1 solicita executarea silita in temeiul titlului ex. pe care il are. Ex. judecatoresc identifica un imobil al debitorului si organizeaza prima licitatie la care nu se prezinta nimeni.
Un alt creditor C2, tot chirografar , obtine si el intre timp un titlu executoriu impotriva debitorului (in timpul in care se derula executarea silita inceputa de primul creditor)
C2 doreste sa faca si el executare silita impotriva debitorului, asupra imobilului in discutie

Intrebare : In temeiul art.563 C.pr.civ este suficient ca C2 sa-si depuna titlul in dosarul executional initiat de C1 pentru a participa si el la distribuirea pretului sau este absolut, dar absolut obligatoriu sa formuleze si el cerere de ex. silita (cu tot tacamul&....inclusiv plata taxelor+ onorariul executorului) cerere care sa fie incuviintata de instanta si sa se formeze un alt dosar executional care ulterior sa se conexeze cu cel al creditorului C1 :mrgreen: ???? Intreb pt. ca banuiesc care este parerea executorilor judecatoresti :mrgreen:

Multam anticipat pt. raspunsuri

aho

Post by aho » 30 Jan 2006, 22:20

absolut obligatoriu cererea de ex. silita + incheiere inc. ex. silite si ptr. C2.

kko

Post by kko » 30 Jan 2006, 23:59

Intr-o varianta, asa ar parea cum spui tu; si pe varianta asta merg si ex. judecatoresti, pt. ca le convine sa incaseze onorarii de la toti creditorii urmaritori desi efectueaza urmarirea silita asupra unui sg. bun.

Am vazut situatii in care acelasi ex. jud. avea 2-3 dosare ex. in care urmarea silit acelasi bun fara ca cineva sa fi cerut conexarea. Bineinteles ca s-a incurcat in stiinta cand a facut adjudecarea si distribuirea pretului :grin: Iar debitorul, cand a facut contestatie la executare, a trebuit sa o faca in fiecare dosar executional (cu timbrajul aferent ) desi actul de adjudecare a fost emis doar intr-unul din ele (dar a fost copiat si pus in celelate dosare prin grija executorului , ca sa fie OK , fara ca in celelate dosare sa existe emise publicatii de licitatie :mrgreen: ) A improvizat baiatul... cu talent :lol:

Dar art. 563 C.pr.civ. al. 1 zice ca " In cazul in care executarea silita a fost pornita de mai multi creditori sau cand, pana la eliberarea sau distribuirea sumei rezultate din executare, au depus si alti creditori titlurile lor, executorul judecatoresc procedeaza la distribuirea sumei potrivit urmatoarei ordini de preferinta, daca legea nu prevede altfel:..."

Pai C.pr.civ nu spune au depus si alti creditori cererile lor de executare silita ori pana la eliberarea sau distribuirea sumei rezultate din executare,li s-a incuviintat si la alti creditori cererile de executare silita...

In plus, mai exista situatii in care alti creditori decat cel ce a initiat ex. silita, participa totusi la ex. silita fara ca legea sa le impuna formularea unei cereri de ex. silita . De ex., in cazul ex. sil.imob, art.500 alin.3 "Totodata, executorul va cere biroului de carte funciara sa-i comunice drepturile reale si alte sarcini care greveaza imobilul urmarit. Titularii acestor drepturi vor fi instiintati despre executare si vor fi citati la termenele fixate pentru vanzarea imobilului." Mai mult, in conditiile art.564 C.pr.civ creantele creditorilor care au un dr. de gaj, ipoteca sau alte dr. de preferinta conservate, vor fi platite cu prioritate din valorificarea bunului urmarit silit de un alt creditor cu rang inferior ori chirografar.

In fine, sunt mici detalii care ma fac sa cred in "capusarea" unei executari silite de catre C2, capusare efectuata fara avansarea unor cheltuieli, ci prin simpla depunere a titlului (ca asa zice C.pr.civ :lol: ) intr-un dosar executional preexistent,pana la faza de distribuire a pretului. Am tot interesul sa dau peste cap executarea... in sensul ca daca nu mai pot altceva, mai bine sa-i incurc :twisted: Inca mai stau pe ganduri daca C2 , in calitate de creditor ce-si depune titlul sa isi adjudece sau nu imobilul in contul creantei lui (art.512 al.2 c.pr.civ)... :-D

Sunt totusi curios de contraargumente :twisted: ca sa stiu la ce ma pot astepta cand vor protesta unii vis a vis de acest tupeu :mrgreen:

aho

Post by aho » 31 Jan 2006, 08:40

Conf. art. 373 ind. 1:
-ex. silita tren incuviintata de catre instanta;
-numai e.j. poate cere instantei incuviintarea ex.
-ex. sesizeaza instanta in baza cererii de ex.

art 371 ind. 7 : partea care solicita ind. unui a./ act. care intereseaza ex. silita = oblig. sa avanseze ch. necesare in acest scop.

nu stiu dc. aceste c.arg. sunt suf. ptr. tine, dar eu asa inteleg :cafea:

kko

Post by kko » 31 Jan 2006, 18:16

Totusi eu am facut o fixatie pe varianta C2="capusa" in dosarul executional al lui C1 :lol:

ART. 373 ^1
Cererea de executare silita se depune la executorul judecatoresc, daca legea nu dispune altfel.

Iar art.563 zice putin altfel... :lol:

In plus, mai exista o ciudatenie la distribuirea pretului :
Art.567-568 C.pr.civ vorbeste despre modul in care se platesc, in urma adjudecarii,creantele conditionale si afectate de termen suspensiv, in concurs cu alte creante/creditori :lol: Deci si creditorii unor astfel de creante afectate de modalitati pot participa la distribuirea pretului, fiind suficient (in opinia mea) depunerea titlului din care rezulta creanta afectata de respectivele modalitati. Nici macar nu stiu in ce masura un astfel de titlu se impune a fi si executoriu, ca legea e cam nebuloasa si zgarcita in explicatii referitor la aceasta categorie de creante :lol:

aho

Post by aho » 01 Feb 2006, 08:26

KKO wrote:Totusi eu am facut o fixatie pe varianta C2="capusa" in dosarul executional al lui C1 :lol:

ART. 373 ^1
Cererea de executare silita se depune la executorul judecatoresc, daca legea nu dispune altfel.

:
puteam sa bag mana in foc ca te vei lega de asta, eu zic insa ca textul se refera la acele situatii cand ex. se realizeaza prin org. proprii de ex. stii tu: finante, avas, ..

kko

Post by kko » 01 Feb 2006, 09:40

:grin:
Bineinteles ca ma leg de tot ce-mi poate servi, la un moment dat, justificarii unui punct de vedere. :lol:

Sunt decis sa incerc ca sa vad ce se intampla si cum reactioneaza executorul si creditorul C1. O sa depun titlul cu o zi inainte de licitatie anexat unei adrese de participare in dosarul ex. in vederea distribuirii pretului obtinut din vanzarea bunurilor executate silit , potrivit art.563 C.pr.civ(cu nr. de inregistrare la executor dar si in dosarul ex. al instantei). Vad ce se intampla la licitatie si solicit executorului sa consemneze in pv incheiat cu ocazia licitatiei ,si prezenta noului creditor care si-a depus titlul conform art.563 C.pr.civ. Cineva ar trebui sa conteste prezenta lui C2 in dosarul executional al lui C1.(executorul nu prea are calitate procesuala sa mi-l conteste pe C2; in schimb executorul poate sa refuze consemnarea prezentei lui C2 in calitate de creditor...refuz pe care eu pot sa-l atac in calitatea mea de C2 interesat si vatamat prin executare) Este chiar posibil ca C2 sa-si adjudece imobilul in contul creantei... asta asa, pt.intoxicare si de paradox :lol: Pentru orice eventualitate , C2 va consemna si cautiunea desi, potrivit legii, este scutit de consemnare in calitatea lui de creditor -art.506 al.2 C.pr.civ. Pana ne certam noi cum e cu adjudecarea si distribuirea pretului (probabil printr-o contestatie la executare :twisted: ) ...poate ma razgandesc (daca-i rau randul) si voi face cerere de executare, ca tot omul ,solicitand si conexarea dosarelor executionale.

Ideea mea nu este sa se termine executarea silita foarte usor, ci sa o incurc cat pot de mult :twisted:

aho

Post by aho » 01 Feb 2006, 09:49

deci banui ca ai strategie si ptr. suspendrea executarii si si bani ptr. cautiune...de 10% din val imob.

eu n-as risca C2 nu-i decat chirografar si nu participa la distr. pretului fara incuv. inst., poate debitotrul i-a si platit... executorul v-a ignora titlul lui C2, va plati lui C1 si restul debitorului si apoi tu ce faci dc. n-ai obt. susp. executarii :-(

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 38 guests