Exculdere asociat
Exculdere asociat
Pe langa cazurile de excludere anume prevazute in art.222 din L 31/1990, mai pot fi inserate valabil si alte cauze de excludere in actul constitutiv ? Cu alte cuvinte enumerarea este limitativa sau exemplificativa ?
De ce sa nu poti insera in contr. de societate si alte motive de excludere?
Prin acordul lor, partile pot inmulti sau restrange contractual cauzele de excludere. De pilda, neintelegerile grave dintre asociati care ar impiedica functionarea societatii ar putea constitui un motiv care sa justifice excluderea...
Vezi si Carpenaru- Societatile comerciale (L 31/1990 comentata si adnotata)
Prin acordul lor, partile pot inmulti sau restrange contractual cauzele de excludere. De pilda, neintelegerile grave dintre asociati care ar impiedica functionarea societatii ar putea constitui un motiv care sa justifice excluderea...
Vezi si Carpenaru- Societatile comerciale (L 31/1990 comentata si adnotata)
Problema vine ca am vazut si Carpenaru si CSJ, dar ce se intampla cand Carpenaru se bate cap in cap cu Instanta Suprema ? Vezi Carpenarul pg. 289 care zice ca se poate si Decizia nr. 811/1995 care in principiu zice ca nu se poate : "Fata de faptul ca nu se pot stabili si alte cauze de excludere, fiind imperative dispozitiile legii, clauza formulata in acest sens in contractul de societate e lovita de nulitate absolutá, situatie in care recurenta reclamanta nu o putea invoca ca temei al cererii sale".
Nici Carpenaru nici Curtea Suprema nu sunt izvoare de drept, dar deciziile curtii sunt obligatorii ...
Parerea mea este ca se poate pentru urmatorul rationament :
daca un asociat poate la un moment dat cu acordul celorlalti sa paraseasca societatea, cred ca o atare forma a acordului se poate insera si in actul constitutiv. daca asociatul a fost de acord cu o asemenea clauza de excludere nu vad de ce aceasta clauza ar fi nula absolut.
Nici Carpenaru nici Curtea Suprema nu sunt izvoare de drept, dar deciziile curtii sunt obligatorii ...
Parerea mea este ca se poate pentru urmatorul rationament :
daca un asociat poate la un moment dat cu acordul celorlalti sa paraseasca societatea, cred ca o atare forma a acordului se poate insera si in actul constitutiv. daca asociatul a fost de acord cu o asemenea clauza de excludere nu vad de ce aceasta clauza ar fi nula absolut.