sucursala!

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
croc

sucursala!

Post by croc » 13 Jan 2006, 21:03

sucursalele sunt entitati fara pesonalitate juridica!

1. daca inchei un contract cu societatea comerciala, prevederile sale se aplica si sucursalelor?
eu am incheiat un contract cu SC X SA, care are 139 de sucursale;

prevederile acestuia se aplica tuturor sucursalelor?

2. daca am incheiat contractul cu SC X SA- sucursala Bucuresti, prevederile sale se aplica tuturor sucursalelor?

bobocel

Post by bobocel » 14 Jan 2006, 20:14

Potrivit legii, in contractul de societate se vor arata sediile secundare, atunci cand ele se infiinteaza o data cu societatea sau conditiile pt. infiintarea lor ulterioara, daca se are in vedere o atare infiintare.

Raspunsul este DA ... parerea mea ! :roll:

aho

Post by aho » 15 Jan 2006, 01:17

din cate-mi amintesc eu suc. desi n-au personalitate jur. au statut propriu au o anumita autonomie si nr. ORC si exercita activ. in limitele delegarii de competenta primite de la s.c. mama, deci in f. de ac. limite se apreciaza si raspunsul.
deci raspnsul poate fi si da si nu
parerea mea ....

croc

Post by croc » 16 Jan 2006, 13:30

pentru prima intrebare si eu as fi spus ca raspunsul este da!

dar pentru a doua?
daca eu am incheiat contractul numai cu sucursala X, de ce sa se aplica tuturor sucursalelor?

fuji

Post by fuji » 16 Jan 2006, 13:49

1) Referitor la prima intrebare, depinde cum se specifica in contract. Centrala poate incheia contracte care nu vizeaza intregul teritoriu al tarii ( deci prevederile contractului respectiv pot sa nu se aplice tuturor sucursalelor teritoriale care, la nivelul lor si in aceeasi afacere, pot incheia contracte in baza mandatului dat de centrala, cu alti furnizori/beneficiari)

2) Sucursala, prin reprezentantii acesteia, incheie contracte in baza mandatului dat de centrala. De regula, aceste contracte intereseaza activitatea comerciala desfasurata prin intermediul sucursalei respective . Prin urmare, regula este ca fiecare sucursala sa incheie contracte in zona ei teritoriala de interes fara sa se amestece in afacerile altor sucursale .
Insa contractele incheiate prin intermediul Sucursalei ,angajeaza juridic Centrala .

luc4s

Post by luc4s » 17 Jan 2006, 21:54

Din cate imi aduc aminte, parca sucursalele nu au personalitate juridica, dar filialele au.Poate sunt filiale, si nu sucursale :mrgreen:

croc

Re: sucursala!

Post by croc » 19 Jan 2006, 14:01

croc wrote:sucursalele sunt entitati fara pesonalitate juridica!

luk, tu ai ceva cu mine in mod special?????
fac disctinctie intre sucursale si filiale!!!

mai bine ai da un raspuns! :-x :-x :-x

defectu

Re: sucursala!

Post by defectu » 19 Jan 2006, 15:20

croc wrote:sucursalele sunt entitati fara pesonalitate juridica!

1. daca inchei un contract cu societatea comerciala, prevederile sale se aplica si sucursalelor?
eu am incheiat un contract cu SC X SA, care are 139 de sucursale;

prevederile acestuia se aplica tuturor sucursalelor?

2. daca am incheiat contractul cu SC X SA- sucursala Bucuresti, prevederile sale se aplica tuturor sucursalelor?

OrdonantA de urgenta nr. 32/1997 din 16/06/1997 pentru modificarea si completarea Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale Publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 133 din 27/06/1997 a reglementat regimul juridic al sucursalelor si filialelor.

Text extras din: Lege nr. 31/1990(r2) - privind societatile comerciale

Art. 42. - Filialele sunt societati comerciale cu personalitate juridica si se infiinteaza in una dintre formele de societate enumerate la art. 2 si in conditiile prevazute pentru acea forma. Ele vor avea regimul juridic al formei de societate in care s-au constituit.
Art. 43. - (1) Sucursalele sunt dezmembraminte fara personalitate juridica ale societatilor comerciale si se inmatriculeaza, inainte de inceperea activitatii lor, in registrul comertului din judetul in care vor functiona.
(2) Daca sucursala se infiinteaza intr-o localitate din acelasi judet sau in aceeasi localitate cu societatea fondatoare, ea se va inmatricula in acelasi registru al comertului, insa distinct, ca inmatriculare independenta.
(3) Regimul juridic al sucursalei se aplica oricarui alt sediu secundar, indiferent de denumirea lui, caruia societatea care il infiinteaza ii atribuie statut de sucursala.
(4) Celelalte sedii secundare - agentii, reprezentante sau alte asemenea sedii - se mentioneaza numai in cadrul inmatricularii societatii in registrul comertului sediului principal.
(5) Nu se pot infiinta sedii secundare sub denumirea de filiala*).

Intrucat sucursala nu are personalitate juridica, ea nu poate participa in nume propriu la circuitul juridic. Actele juridice pe care le reclama desfasurarea activitatii sucursalei, se incheie de reprezentantii (prepusii) desemnati de societatea comerciala.

Post Reply