Reabilitare penala
Reabilitare penala
Vreau sa stiu cum pot sa obtin reabilitarea pentru o persoana condamnata la 1 an inchisoare cu suspendare ( art. 74 si 76 CP ) iar termenul de incercare la 3 ani .
Multumesc[/quote]
Multumesc[/quote]
rebilitarea intervine de drept la expirarea termenului de incercare, daca in acest interval nu a savarsit din nou o infractiune si nici nu s-a dispus revocarea suspendarii
la expirarea termenului de incercare, poti sa introduci o actiune prin care sa se constate ca a intervenit reabilitarea. Cei de la caziere se misca mai greu.
la expirarea termenului de incercare, poti sa introduci o actiune prin care sa se constate ca a intervenit reabilitarea. Cei de la caziere se misca mai greu.
alcali wrote:ceri constarea reabilitarii de drept dupa cei 3 ani, iar dupa 2 ani se strerge infract. si din cazier.

Termenul de incercare este alcatuit din:3 ani +cuantumul pedepsei aplicate.Iar dupa incheierea termenului de inercare intervine reabilitarea de drept (ope legis).
Reabilitarea este o cauza care incatura consecintele condamnarii ,adica se sterge condamnarea din cazier.

asa e cum zice wittmann "se sterge" pe loc.
vechea lege privind cazierul a fost abrogata, iar noua lege (nu imi amintesc exact nr.) nu mai mentine acea dispozitiie din art.12 referitoare la trecerea a 2 ani pentru stergerea din cazier, prevedere de nautra comunista si contara institutiei reabilitarii asa cum este aceasta reglementata in C.p., dupa parerea mea.
vechea lege privind cazierul a fost abrogata, iar noua lege (nu imi amintesc exact nr.) nu mai mentine acea dispozitiie din art.12 referitoare la trecerea a 2 ani pentru stergerea din cazier, prevedere de nautra comunista si contara institutiei reabilitarii asa cum este aceasta reglementata in C.p., dupa parerea mea.
Eu n-am avut cum sa uit, pt. ca nu am stiut de aceasta modificare!
In cursurile mele (2005!!!) de drept penal, autorii au omis aceasta modificare, scrie doar despre posibilitatea constatarii reabilitarii de drept prin hotarare judecatoreasca si ca in cazier se opereaza dupa 2 ani!
N-o fi stiind C. Bulai?
Oricum, va multumesc!

In cursurile mele (2005!!!) de drept penal, autorii au omis aceasta modificare, scrie doar despre posibilitatea constatarii reabilitarii de drept prin hotarare judecatoreasca si ca in cazier se opereaza dupa 2 ani!
N-o fi stiind C. Bulai?

Oricum, va multumesc!

asta cu stergerea din cazier dupa 2 ani mi-am amintit-o din anul 2 de la proful de penal...asta era prin 2003 ,iar abrogarea a intervenit prin 2004 si uitasem de ea...cine zice ca verba volant sau ca nu retii nimic din cursurile din facultate.

uite legea 7/1972 privind cazierul judiciar a fost abrogata prin L.290/2004 si apoi modificata prin L 202/2005
Bog de ce ma enervezi?
Sa imi salvez onoarea si reputatia si ...ce mai are jiji de salvat, musai sa citez din curs?
Pe scurt; " Intrucat efectele reabilitarii de drept intervin "ope legis", in practica s-a pus problema daca pt. condamnari, la care este incidenta reabilitarea de drept, se poate cere constatarea judecatoreasca a reabilitarii. Raspunsul a fost afirmativ. Hot. instantei in acest caz nu este de ACORDARE a reabilitarii, ci de CONSTATARE a reabilitarii de drept....etc.etc.etc."
Chiar asa confuzii grosolane nu fac!
Spune de trei ori iarta-ma Ildi!
(Si te iert)
Alcali, multumesc pt. legi!
Sa imi salvez onoarea si reputatia si ...ce mai are jiji de salvat, musai sa citez din curs?
Pe scurt; " Intrucat efectele reabilitarii de drept intervin "ope legis", in practica s-a pus problema daca pt. condamnari, la care este incidenta reabilitarea de drept, se poate cere constatarea judecatoreasca a reabilitarii. Raspunsul a fost afirmativ. Hot. instantei in acest caz nu este de ACORDARE a reabilitarii, ci de CONSTATARE a reabilitarii de drept....etc.etc.etc."
Chiar asa confuzii grosolane nu fac!
Spune de trei ori iarta-ma Ildi!

Alcali, multumesc pt. legi!