Furt savirsit intr-un loc public??

Discutii privind Dreptul Penal
Post Reply
mariusms

Post by mariusms » 07 Jan 2006, 16:25

"...deoarece nu este totdeauna accesibil publicului..." inseamna ca localul nu este accesibil publicului cand este inchis (nu are program, inventar etc) ceea ce si instanta suprema afirma in propozitia a doua din fraza citata de tine ( "... ci un loc accesibil publicului numai in orele in care functioneaza... ").

Practica, dupa cum bine vezi ... Si doctrina majoritara tot asa. :lol: :floare: :floare: :floare:

orange

Post by orange » 08 Jan 2006, 02:32

Exact, din ce zici tu si ce a zis si Curtea rezulta ca magazinul se incadreaza in lit.b art.152 (orice alt loc accesibil publicului) si nu in lit. a(loc...totdeauna accesibil publicului) => e necesara prezneta a doua sau mai multe persoane...
Oricum...mariusms...asta a fost parerea mea, sustinuta de o decizie recenta; nu iti cere nimeni sa o accepti...

mariusms

Post by mariusms » 08 Jan 2006, 13:20

Ti se da o situatie in acea decizie, anume magazinul inchis. Este impotriva logicii sa o extinzi.
Oricum, deciziile citate de mine si despre care zici tu ca sunt gresite sunt dintr-o culegere de spete si sustinute de profesori.
Profesorii sustin deciziile. Spre deosebire de tine, care vad ca iti place sa spui ca deciziile te sustin. :evil: :-P :-P :-P

gavril

Post by gavril » 08 Jan 2006, 19:41

si daca in speta aceea cu barmanul ar fi fost de fata patronul si sotia .. atunci s-ar fi considerat ca fapta este savarsita in loc public, nu ?

marius tu sustii ca in timpul programului unui magazin daca s-ar savarsi o fapta atunci ea ar fi incadrata la art. 152 lit a) iar daca magazinul ar fi in afara programului si ar fi prezente doua sau mai multe persoane atunci s-ar incadra la lit. b). Asta sustii, nu ?

mariusms

Post by mariusms » 08 Jan 2006, 20:17

Eu asa mi-am insusit aceste aspecte, Gavril. Iata de ce:

"Fapta constituia infractiune de furt calificat, savarsit in loc public, deoarece bufetul sau restaurantul constituie loc public, in orele cand este deschis publicului, chiar daca nu se afla de fata mai multe persoane." Tj Dolj, d 557/1970

"Fapta constituie infractiunea de furt calificat, savarsit in loc public, deoarece sectia de cizmarie a unei cooperative mestesugaresti, in orele de program, constituie loc public, chiar daca nu ar fi prezenta nici o persoana." TS, d 7029/1970

"In speta, furtul era calificat, ca fiind savarsit in loc public, deoarece constituie loc public, in intelesul legii, cabina de proba a raionului de confectii a magazinului". Tm Bucuresti, d 2155/1976

"Furtul nu era comis in loc public deoarece magazinul, inchis pentru inventar, nefiind accesibil publicului, nu putea constitui loc public in intelesul legii". Tj Arad, d 1029/1985

La aceste solutii au achiesat C. Bulai, G. Antoniu, C. Mitrache etc

orange

Post by orange » 08 Jan 2006, 21:37

In Bulai, Mitrache, Filipas-Curs de licenta se dau exemple de locuri totdeauna accesibile publicului - gari, piete, strazi...
Cat despre deciziile sustinute - cred ca ai inteles gresit, si m-am exprimat si eu gresit.

gavril

Post by gavril » 08 Jan 2006, 21:44

ok marius. cred ca ai dreptate.
si din decizia ICCJ a lui Orange reiese acest punct de vedere pe care ti l-ai insusit.
Bravo! Ai judecat bine lucrurile ..

student_com

Post by student_com » 08 Jan 2006, 21:56

"Prin loc public trebuie sa intelegem , avand in vedere dispozitiile art.152 Cp, orice loc care, prin natura sau destinatia lui, este in permanenta accesibil publicului, precum si orice alt loc in care publicul are acces in anumite intervale de timp. In acest din urma caz, pentru aplicarea agravantei este necesar ca fapta sa fi fost comisa in timpul cat publicul avea acces in acel loc. Agravanta opereaza insa in toate cazurile, chiar daca in timpul savarsirii furtului , in afara de faptuitor , nu se gasea in locul respectiv nici o alta persoana. Exista si opinia ca , in cazul locului in care accesul publicului este permis numai intre anumite intervale de timp, este necesar ,pentru aplicarea agravantei, ca sa fie de fata , in afara de faptuitor , cel putin doua persoane.
Instantele judecatoresti, in marea lor majoritate, au considerat ca fiind savarsite in locuri publice , indiferent de numarul persoanelor aflate in acele locuri,, furturile comise in urmatoarele imprejurari de loc:in fata unui camin cultural,intrnun bufet in timpul cat era deschis,in sectia de cizmarie a unei cooperative mestesugaresti accesibila publicului in momentul savarsirii faptei etc. " DREPT PENAL ROMAN, Loghin + Toader.

Din acest text se desprinde concluzia ca suntem in fata unuia din cazurile asupra carora marii penalisti romani sinau exprimat pareri diferite.
Nimik mai banal o sa spuneti , si avetzi perfecta dreptate.
Adevarata problema este alta : total lipsit de bun simt , preastimabilul si prea inteligentul penalist dricaru, folosindunse in mod pervers de aceste aspecte discutabile ale saracului cod penal romanesc, tzine neaparat , desi chiar nu mai era cazul , sansi etaleze angelicani personalitate, incercand cu disperare sanl imite pe idolul zbuciumatei sale copilarii, Andrei Gheorghe.
Mai barfim si cu alta ocazie , acum va las ca maine am programate "doar" doua restantze si nu am fitzuicile gata. La buna " vedere !

dricaru

Post by dricaru » 15 Jan 2006, 19:33

Mey student_com_restante
Chiar te cred ca ai ceva restante si ai nevoie de fitzuici
Ai te rog mare grija sa nu copiezi gresit si cu erori gramaticale!!
S-auzim de bine. Si succes si la inerentele rr-uri. Si reex speciala. Si la repetarea anului etc

student_com

Post by student_com » 17 Jan 2006, 14:10

Pfuuu , a raspuns mos dricaru si nunl observai ! Minune mare ! Te lovi subit un exces deosebit de bunatate si grija sociala , ocazie cu care , iti arati feciorelnica ingrijorare visnanvis de "inerentele" mele rrnuri. Sezi cumintel sa nu faci doamne fereste vreun "stop" si sa ne lasi farn de tine paci ! Chiar nu e cazul sa te ingrijorezi, caci facultatea o terminasi de ceva vreme si spre rusinea mea, am fost un student atipic neavand nici o restanta. A-propos : de ce te obsedeaza asa nastrusnicele de restante ? Pesemne ai avut multicele saracutu de tine....Incearca si tu sa uiti ducanse pe pustii !

P.S. - scuze pentru "Offnuri". :floare:

jus2001

Post by jus2001 » 17 Jan 2006, 20:08

De acord cu ce zice mos dricaru si mai lasati dracu citatele din carti - cred ca am depasit etapa studentiei si a venit vremea sa rationam lucrurile.

dricaru

Post by dricaru » 17 Jan 2006, 20:11

student_com wrote: Chiar nu e cazul sa te ingrijorezi, caci facultatea o terminasi de ceva vreme si spre rusinea mea, am fost un student atipic neavand nici o restanta.

P.S. - scuze pentru "Offnuri". :floare:
Hehehehe dragul moshului....
In mod sigur n-ai avut si examene la gramatica....desi ai fost un student atipic.
Pt ca deocamdata vad ca esti un forumist atipic, ce nu prea le are cu conjugarile...

Oricum, agramatii reprezinta o categorie de persoane aparte, cu un farmec discret dar savuros .
Hai sa incercam amindoi:
Eu este agramaaaat
Tu este agramaaaaat
El este agramaaaaat etc
Haiii!!! Courageeeee!!!! Cu un rrrr graseiatttttttttt....Haiii...gura mareeeee
Cine a inventat cosorul??? Coooooosorrrr!!!
Ce imi place sa lucrez cu intelectualii astia....!!

PS
Te salut si nu te mai baga vreodata in seama cu mine!
Esti subtire si nu doresc sa ma cobor la nivelul tau.

luciflor

Post by luciflor » 17 Jan 2006, 20:46

jus2001 wrote:... mai lasati dracu ... a venit vremea sa rationam lucrurile.
8O 8O 8O Asa se exprima cineva cu ratiune ? Interesant. :fluierat:

jus2001

Post by jus2001 » 17 Jan 2006, 20:50

Ce treaba are ratiunea cu exprimarea, papusoiule? Esti intr-o stare de confuzie! Ai grija sa nu fie permanenta!

luciflor

Post by luciflor » 17 Jan 2006, 20:55

jus2001 wrote:Ce treaba are ratiunea cu exprimarea, papusoiule? Esti intr-o stare de confuzie! Ai grija sa nu fie permanenta!
Cine-i papusoi, eu ? vezi sa nu te ia dracun cu exprimarea ta plina de ratiune.

Post Reply