Probele in procesele angajat-angajator

Discutii privind litigiile de munca
alrofa

Post by alrofa » 05 Jan 2006, 15:12

si pe ce motiv au cerut constatarea nulitatii contractului de formare profesionala? presupun ca sunt acte aditionale la contractul de munca si nu contracte speciale(calificare profesionala sau adaptare profesionala).

croc

Post by croc » 05 Jan 2006, 15:15

Disciplinar!
Absente nemotivate!

Dar nu au comentat acest aspect, nu le intereseaza!

Vor numai sa scape de obligatia de plata a formarii profesionale;

fuji

Post by fuji » 05 Jan 2006, 15:16

Si, mai ales cand au cerut constatarea nulitatii -pe durata existentei contr. de munca sau dupa ce el a incetat? :lol:

alrofa

Post by alrofa » 05 Jan 2006, 15:25

pai daca nu au contestat desfacerea disciplinara a contractului de munca si daca formarea profesionala s-a facu in conditiile art 195, atunci sunt bune de plata, dar numai proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita prin actul aditional ca vor sta in societate.[/u]

croc

Post by croc » 05 Jan 2006, 15:29

vor sa se constate nulitatea pentru ca formarea profesionala nu s-a efectuat cu scoatere din productie :mrgreen: si deci nu le putem obliga sa nu plece (nu au legatura motivele cu cauzele de nulitate, stiu).

Au cerut nulitatea dupa incetarea cim!
cim a incetat pe data de 10.10.2005, iar primul termen a fost pe 16.11.2005; cred ca s-a depus actiunea dupa data de 10.10.

problema este ca nu s-au comunicat deciziile decat tarziu, in decembrie, iar sanctiunea necomunicarii este lipsa efectelor:D

fuji

Post by fuji » 05 Jan 2006, 16:16

Speta este chiar draguta :mrgreen:
Deci CIM-ul a fost desfacut disciplinar la 10.10. Imediat dupa aceea (dar fara ca lor sa li se fi comunicat decizia de desfacere a CIM) promoveaza actiune in constatarea nulitatii contr/actului aditional de formare profesionala +pretentii . Abia in decembrie li se comunica decizia de desfacere a CIM. Si probabil ca sunt in termen sa o atace :mrgreen: daca nu au facut-o deja. Draga Croc, femeile astea, daca sunt bine consiliate te pot incurca al naibii.

Eu m-am gandit sa-ti sugerez art.283 al.1 litera d) din C.muncii
ART. 283
(1) Cererile in vederea solutionarii unui conflict de munca pot fi formulate:
d) pe toata durata existentei contractului, in cazul in care se solicita constatarea nulitatii unui contract individual sau colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia;

Insa cum decizia de concediere disciplinara isi produce efectele de la data comunicarii......nu stiu ce sa zic. :? Merita sa incerci si pe exceptie.Vezi tu ce se intampla.

Pelerinul

Post by Pelerinul » 05 Jan 2006, 17:04

Stiu ca s-a mai intrebat dar cred ca nu am inteles eu bine: pe ce temei cer sa se constate nulitatea contractului?

croc

Post by croc » 05 Jan 2006, 17:17

sigur ca o voi incerca :kiss: , macar asa pentru practica :mrgreen: ;

dar nu imi fac probleme cu nulitatea, pentru ca nu au motive de nulitate, ai vazut ce motive au :mrgreen: ;

eu vreau insa sa obtin obligarea lor la plata sumei de 40 mil vechi, reprezentand contravaloarea formarii profesionale (proportional cu timpul nelucrat) si prejudiciul generat de plecarea intempestiva;

nu vor ataca decizia, pentru ca efectiv nu le intereseaza:D

fuji

Post by fuji » 06 Jan 2006, 09:24

Tu ai spus ca respectivele nu si-au inregistrat demisia. Insa se poate presupune ca o astfel de demisie a existat iar refuzul angajatorului de a o inregistra ,poate fi probat prin orice mijloc de proba :mrgreen: In plus, mai exista si art.79 al.8 din C.m iar neplata orelor suplimentare poate constitui un motiv de demisie fara preaviz.
Daca nu contesta decizia de desfacere disciplinara a CIM , esti in avantaj.

Prejudiciul suferit de angajator prin plecarea intempestiva (zic eu absentele nemotivate-abaterea disciplinara ce a determinat desfacerea CIM) tr.probat; comenzi neonorate, intreruperea fluxului tehnologic generat de lipsa respectivelor din unitate, sa fie evaluabil etc. Este cam greu...

croc

Post by croc » 06 Jan 2006, 11:31

am probat!

din cauza plecarii intempestive a 10 angajate am fost nevoiti sa contractam cu un partener roman pentru a ne respecta termenul dat de partenerul extern.
plata lui reprezinta prejudicul nostru;
am contract, factura, etc.

defectu

Post by defectu » 06 Jan 2006, 13:11

1. Nu impartasesc ideea potrivit careia, "de regula, angajatorul pierde in litigiile de munca;

2.Privitor la statul de plata si plata orelor suplimentare: - Sunt de aceeasi parere cu cea exprimata de atto si anume, aceea ca, "statul de plata dovedeste numai cata munca ai platit ", iar prin semnatura se recunoaste si accepta suma de bani primita. De regula, orele prestate suplimentar, se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 30 de zile dupa efectuarea acestora, iar atunci cand compensarea nu este posibila, in luna urmatoare, cel in cauza va primi un spor la salariu stabilit prin negociere.......etc (vezi art. 119 al 1, art. 120, art. 134-C.Muncii, coroborate cu art. 15 si art 40 alin. 2 lit c din CCM unic la nivel national precum si art 8 din L 130/1996 republicata)

3. Privitor la demisie si preaviz:
Demisia trebuia formulata in scris - conditie ad validitatem si comunicata angajatorului.( art. 79.alin 1 C.Muncii). Demisia verbala sau tacita nu exista. Daca salariatele nu pot face dovada comunicarii scrise a demisiei, putem aprecia ca angajatorul a procedat corect luand decizia de concediere pentru motive ce tin de persoana salariatului (desfacerea disciplinara a CIM), DAR CU CONDITIA EFECTUARII CERCETARII DISCIPLINARE PREALABILE IN INTERIORUL TERMENULUI DE 30 ZILE DE LA DATA LA CARE ANGAJATORUL A FOST SESIZAT PRINTR-UN INSCRIS INREGISTRAT (REFERAT, PV CONSTATARE, ETC), PANA LA EMITEREA DECIZIEI DE CONCEDIERE SI COMUNICAREA ACESTEI DECIZII IN TERMEN DE 5 ZILE CALENDARISTICE DE LA EMITERE!!!
Toate concedierile dispuse cu nerespectarea procedurilor sunt lovite de nulitate absoluta. iar instanta de judecata poate dispune anularea masurii si reintegrarea persoanei in munca.
Daca, insa demisia a imbracat forma scrisa si comunicata angajatorului, iar salariatele pot proba faptul ca angajatorul nu si-a indeplinit obligatiile asumate prin CIM - in speta, nu a compensat munca suplimentara prin ore libere platite in urmatoarele 30 de zile dupa efectuarea acesteia si/sau in luna urmatoare, nu a acordat un spor la salariu (vezi pct 2), salariatele nu mai sunt obligate sa acorde previzul, iar CIM inceteaza la data comunicarii demisiei.(art 79 alin 8 C. Muncii).
Daca demisia a imbracat forma scrisa si comunicata angajatorului, iar salariatele nu pot proba faptul ca angajatorul nu si-a indeplinit obligatiile asumate prin CIM, atunci acestea erau obligate sa acorde preavizul iar pe durata preavizului CIM continua sa isi produca toate efectele( art. 79 al 5 C.Muncii).

4. Privitor la formarea profesionala:
C.M. asigura libertatea contractuala, in temeiul careia partile contractante pot conveni de comun acord asupra modalitatilor de executare sau de stingere a obligatiilor lor reciproce. Salariatul are dreptul de a solicita incetarea contractului individual de munca, cu obligatia corelativa de a suporta toate cheltuielile ocazionate de pregatirea sa profesionala, intrucat aceasta a fost initiata de catre angajator(art 195)
Obligatia salariatului de a lucra in unitate X ani ca urmare a suportarii de catre angajator a pregatirii sale profesionale se stabileste prin act aditional la contractul individual de munca, pe care angajatul nu este obligat sa il accepte.

fuji

Post by fuji » 06 Jan 2006, 13:48

Mda,
insa ele au abordat art.195 al.1 si 3 C.m cu raportare la art.194 alin.2 litera b si alin3 din C.M acreditand ideea ca numai in situatia in care participarea la cursurile de perfectionare a presupus scoaterea integrala din activitate ori pt. o perioada mai mare de 25% din durata zilnica a timpului de lucru, in cazul desfacerii CIM la initiativa lor ori pt. motive imputabile, ar putea fi obligate la plata chelt.ocazionate cu pregatirea profesionala. Demonstrand ca nu sunt incidente prevederile legale sus mentionate, iar contractul/actul aditional le obliga la plata respectivelor sume fara ca ele sa fi fost scoase din activitate, considera ca respectivele clauze contravin legii :lol:

Mai mult, daca ataca si decizia de desfacere disciplinara a CIM, Croc draguta, vei avea si cireasa de pe tort si o speta sa te tot lauzi cu ea ....

Poate sa fie si usoara si grea; depinde mult de avocatii care o construiesc :lol:

In mod obiectiv, nu pot sa cred ca 10 femei au plecat fara motive, lasandu-l pe angajator cu ochii in soare...Si m-as mira sa nu fi intrebat ele pe cineva priceput cum si ce tr. sa faca. Doar daca au fost atat de furioase incat nu s-au gandit la consecinte....

Dar nu vreau sa cobesc .....

alrofa

Post by alrofa » 06 Jan 2006, 14:15

in legatura probarea efectuarii orelor suplimentare, croc draga iti dau o veste si mai proasta. am o prietena care a avut un litigiu in care salariata a cerut instantei sa oblige angajatorul sa aduca drept probe pt orele suplimentare raporturile fiscae de la casa de marcat. individa isi facea raportul pe la orele 19, 20 sau chiar 21 desi programul ei era pana la ora 17, iar de pe la orele 15 nu mai avea nici o incasare consemnata pe banda martor a casei de marcat si nu avea nici note de chemare pt ore suplimentare. si ce crezi, instanta a retinut in probatoriu, ca probe utile, concludente si pertinente, acele rapoarte ale casei de marcat si a obligat angajatorul la plata orelor suplimentare. basca faptul ca tipa avusese o lipsa in gestiune(la un chiosc de ziare unde mai vindea si cartele telefonice) pe un an de zile o lipsa de aproape 30 de milioane

croc

Post by croc » 06 Jan 2006, 17:02

ce stiti despre munca in acord?

angajatorul sustine ca este o specie anume de munca si ca trebe facuta norma, stabilita pentru 8 ore;
daca tu o faci in 12, e treaba ta! 8O

croc

Post by croc » 06 Jan 2006, 17:10

am postat intrebarea de mai sus pe nerasuflate si nu am apucat sa va multumesc pentru raspunsuri :kiss: ;
ma ajuta enorm;

alrofa, fa recurs, e inadmisibil asa ceva :-x

fuji, ai intuit perfect pe ce au mers ele, dar eu sunt de aceeasi parere cu defectu, si imi intemeiez parerea pe art. 193 din Codul Muncii;

da, le-a sfatuit cineva! au plecat cu toatele la o alta fabrica, a directoarei punctului de lucru, directoare care este sotia avocatului care acum le reprezinta :mrgreen:

Post Reply