parte vatamata testata cu detectorul

Discutii privind Dreptul Penal
croc

parte vatamata testata cu detectorul

Post by croc » 27 Dec 2005, 08:49

8O

bag seama ca nu-mi da pace penalul :( ;

cat de corect este ca partea vatamata, dupa ce a depus plangere pentru un furt din auto sa fie solicitata de politie pentru a trece proba cu detectorul de minciuni? 8O

partea aia vatamata a tatal meu, iar mie mi se pare atitudinea politiei un pic 8O

multumesc pentru ajutor!!!!

mariusms

Post by mariusms » 27 Dec 2005, 09:11

Nu prea inteleg. Vino cu mai multe date.

krisstina

Post by krisstina » 27 Dec 2005, 09:16

Chiar si banuitul are dreptul sa accepte sau nu examinarea la poligraf, cu atat mai mult partea vatamata.

Testarea sinceritatii cu ajutorul tehnicilor de tip poligraf nu face parte dintre mijloacele de proba, prevazute limitativ in art. 64 C.p.p., dupa cum nu se inscrie nici printre modalitatile de ascultare a partilor sau martorilor.

In acelasi timp, metoda nici nu este strict interzisa de lege si constituie o metoda de investigare extrajudiciara, chiar refuzul testarii putand orienta pe anchetatori.

Tehnicile de detectare permit stabilirea gradului de emotie la aplicarea unui stimul afectogen, nu a cauzei acesteia, starea de tensiune psihica fiind numai un indiciu al probabilei nesinceritati.

(E. Stancu, Tratat de criminalistica)

croc

Post by croc » 27 Dec 2005, 09:18

pai avem un sofer neglijent care intra in magazin si lasa usa auto descuiata;
avem o geanta lasat in auto cu 35 mil (vechi :mrgreen: ), telefoane, etc.
avem un hot destoinic ce ia totul din auto;
vine politia :mrgreen: , amprenteaza soferul respectiv, cerceteaza ce cerceteaza si apoi, dupa vreo saptamana anunta soferul care reclamase furtul ca trebuie sa se prezinte la un test cu detectorul de minciuni;
soferul respectiv e tata, eu am facut haz de necaz cand am auzit ca i s-au furta banii, acuma, cand aud ce vrea politia sunt 8O si va cer ajutorul;
ce sa caute cel furat la detector?????????????

mariusms

Post by mariusms » 27 Dec 2005, 09:33

Eventual numai pentru denuntare calomnioasa ar putea fi anchetata partea vatamata, sau Doamne-fereste, pentru complicitate, coautorat.
Vezi si ce a spus Krisstina mai sus.
Dar nu cred ca se ajunge pana acolo. Probabil imi joaca mie feste imaginatia. Tinem cont si de dulcele gust al vinului fiert de Craciun. :lol:
Oricum, acestea nu pot fi decat acte premergatoare. Sa vina ei cu acuzatiile intai Vezi art. 6 alin 3 C.pr.p. Apoi urmeaza declaratiile, confruntarea (daca este cazul). Detectorul nu este mijloc de proba.

croc

Post by croc » 27 Dec 2005, 09:38

iti dai seama cat am mormait eu la adresa vinului cand am auzit vestea :mrgreen: ;

dar nu e vinul, e realitatea!

intrebarea mea este: pot sa le refuz solicitarea de a efectua testul?
daca da, pana cand?
pana la ce moment?

mariusms

Post by mariusms » 27 Dec 2005, 10:07

Mi se pare absurda practica organelor respective. Trimite-le o adresa in care cere-le sa spuna ce vor si in ce temei. Chiar sunt curios sa vad ce ar raspunde. Daca vor sa testeze detectorul, sa-l testeze pe ei, daca nu au altceva mai bun de facut.
In primul rand, nu a facut o declaratie (ca invinuit/inculpat) pentru a se verifica veridicitatea acesteia.
Refuzati-le solicitarea cand vreti. Solicitarea lor este cel putin bizara si nu vad ce pot sa faca ei daca voi refuzati.

lawprofile

Post by lawprofile » 27 Dec 2005, 10:16

in principiu,e corect ca politia sa ceara testu cu detectoru.la fel de corect e sa-l refuzati.oricum,cred ca Politia se cam plictiseste...de Craciun a impartit ordine de incorporare...

mariusms

Post by mariusms » 27 Dec 2005, 10:20

:-D :-D :-D Ho, ho, hooooo ! Merry Christmas, Lawprofile.

lawprofile

Post by lawprofile » 27 Dec 2005, 10:34

...and a happy new year!

minodora

Post by minodora » 27 Dec 2005, 15:13

mariusms wrote:... Tinem cont si de dulcele gust al vinului fiert de Craciun. :lol:
.....

Si eu cred la fel. :-D

croc

Post by croc » 28 Dec 2005, 09:45

am vorbit cu politia;
cica e banuit 8O 8O 8O ;

dupa ei, se efectueaza testul si apoi se decide daca il pun sau nu sub acuzare;

mie mi se pare ca lucreaza fix invers decat ar trebui!!!! :-x :-x :-x

eu nu cred ca este cazul sa mearga la test!
este corecta pozitia mea?

:floare:

minodora

Post by minodora » 28 Dec 2005, 12:12

Corect.
Si mai mult: sa vorbesti cu un avocat si nu glumesc.
Cand este vorba de tine sau de ai tai ai tendinta sa fii subiectiv si sa nu mai gandesti limpede.

mariusms

Post by mariusms » 28 Dec 2005, 12:17

Asa este Croc, este bine sa aveti "pregatit" un avocat penalist.
Deocamdata nu s-a inceput urmarirea penala. Banuiesc ca nu s-a descoperit si nici nu se banuieste cine este faptuitorul iar ei iau in calcul mai multe ipoteze.

croc

Post by croc » 28 Dec 2005, 12:20

mai oameni buni, dar nu a facut decat plangere pentru un furt din auto; a ramas fara bani, fara bunuri, cu trauma de rigoare si politia ce face 8O

mi se pare halucinant !

ma voi duce la ei cu o hartie in care le cer motivele pentru detector! :-x

Post Reply