daune morale in litigiile de munca

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
pavel

daune morale in litigiile de munca

Post by pavel » 18 Oct 2004, 17:05

Sunt unele instante care resping capatul de cerere cu privire la daunele morale in cadrul litigiilor de munca pe motivul...ca nu exista clauza in contractul individual/colectiv de munca din care sa rezulte posibilitatea acordarii acestor daune atunci cand salariatul dovedeste existenta producerii unui prejudiciu moral. Altfel spus, instantele respective cauta temeiul acordarii daunelor morale in materia raspunderii contractuale. Ce parere aveti? Oare art.998 C.civ. nu le spune nimic?

Zgabeata_Iftode

Post by Zgabeata_Iftode » 19 Oct 2004, 09:25

Teoretic art.998 C.civil ar trebui sa spuna ceva si instantelor de dreptul muncii. Din pacate insa, contestatorii din litigiile de munca nu se prea axeaza pe dovedirea prejudiciilor morale suferite ca urmare a masurilor unilaterale dispuse de angajatori.
Din experienta mea de pana acum pot sa iti spun ca am vazut si daune morale acordate de instantele de dreptul muncii si am vazut si angajatori obligati la plata unor daune cominatorii catre contestatori. Totul este cum pui problema si cum administrezi probele. Pentru ca oricat de permisiva este legislatia muncii si oricat de atotcuprinzatoare este obligatia angajatorului de a dovedi legalitatea si temeinicia masurilor unilaterale dispuse impotriva salariatului contestatorul va trebui sa probeze pretentiile deduse judecatii.
Motivarea de care vorbesti tu este destul de "subtire" si poate fi combatuta prin probe pertinente. Chiar in absenta unor clauze in contractul (colectiv) de munca, nulitatea unei masuri unilaterale a angajatorului te duce cu gandul la un abuz, la o conduita culpabila a angajatorului prin reprezentantii sai legali.
Deci temei juridic ar fi chiar daca intram pe taram delictual, in conditiile in care doar raspunderea patrimoniala intra sub incidenta raspunderii de tip contractual.

Post Reply