este legal ???

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
lady

este legal ???

Post by lady » 08 Dec 2005, 20:13

Este legal ca sa mi se puna in fata un act aditional la contractul individual de munca prin care:
1) in cazul in care imi dau demisia, angajatorul are dreptul sa i se restituie , iar eu am obligatia sa platesc sporul de fidelitate pe ultimul an anterior demisiei ? ( adica ultimele 12 luni )??? Precizez ca nu mi s-a adus la cunostinta intentia de modificare a contractului de munca ( nici de catre liderii de sindicat si nici de catre angajator) . Faptul ca actul aditional poarta data de 30 nov. este -desigur- o chestiune de ordin secundar, menita sa apere angajatorul (negocierea cu sindicatul a fost in 14 nov)
In textul acestui act aditional se face vorbire de contractul colectiv de munca ( si actele aditionale aferente) in conditiile in care nu mi s-au adus la cunostinta prevederile acestora ... Semnarea de catre mine ar insemna ca-mi insusesc si sunt de acord cu cee ce scrie acolo, dar :
2)Ce mi se poate intampla daca refuz semnarea acestui act aditional ?
Va multumesc...
[/u]

hirondelle

Post by hirondelle » 09 Dec 2005, 03:04

Codul muncii: art.17 alin 4 +art.41 alin 1.
Nimeni nu poate fi obligat sa incheie un act aditional. Daca nu vrei sporul(banuiesc ca nu-l primeai inainte),fiind mai importanta libertatea de a pleca fara alte conditii , nu semna!
Chiar daca in ctr colectiv s-ar prevedea aceste schimbari, tot e necesar un act aditional(raportul de munca este unul personal).
Altfel, ar insemna ca, maine sindicatul si patronatul sa incheie un CCM prin care toti salariatii obligatoriu primesc o ciocolata pe zi si obligatoriu nu vor putea sa demisioneze pana nu dau jos toate caloriile pe care le-au luat intre timp!

lady

Post by lady » 13 Dec 2005, 22:02

randunico, nu mi-ai raspuns la intrebari..
1) primesc spor de fidelitate ( asa ca banuiala ta nu are nici un temei)
2) vroiam sa stiu ce mi se poate intampla daca nu semnez ( clauza fiind inscrisa in contractul colectiv)
3) restituirea acestui spor nu este o restringerea de natura economica a principiului libertatii muncii ?
habar nu am, de aia intreb...
multumesc

hirondelle

Post by hirondelle » 14 Dec 2005, 23:06

1. pai daca il primeai deja, cu atat mai mult. (totusi ce naiba au facut liderii sindicali, au obtinut in loc de drepturi,obligatii pt salariati?)
2. nu ti se poate intampla nimic-daca ai avea o copie de pe contractul colectiv, sunt sigura ca undeva la dispozitii finale e prevazut: orice modificare a contractelor individuale in curs de executare necesita incheierea de acte aditionale- reluare a art 17 din codul muncii. E motivul pt care ti-au varat in fata actul aditional(au nevoie de semnatura ta)
3. in ce priveste clauza, da, e o incalcare a libertatii muncii. Si as vrea sa vad eu ce fac astia peste 1 an cand pleaca lumea, isi incaseaza drepturile salariale(inclusiv sporul asta) stiut fiind faptul ca retinerile din salariu nu pot fi facute decat in baza unui titlu executoriu, etc etc. Clauza asta(chiar in ipoteza semnarii actului adtional , e ilegala si poate fi atacata in justitie/ asa cum bine ai intuit incalca libertatea muncii, principiu fundamental in dreptul muncii.
Refuzul tau de a semna actul si deci de a fi de acord cu modificarile nu poate fi in nici un caz motiv de desfacere a contractului de munca (vezi si art 72 al 2 din contractul colectiv la nivel national).
Imi pare rau ca nu am mai raspuns-dar nu am acces continuu la INTERNET.

lady

Post by lady » 15 Dec 2005, 20:28

multumesc mult, randunico..

- ma mai gandesc daca voi semna sau nu..chiar daca justitia imi va da dreptate, de ce ar trebui sa consum timp, nervi si bani pentru o asemenea gugumanie... cand as putea evita o astfel de situatie ?
- INCA O INTREBARE : in caz de demisie ar putea sa nu-mi elibereze cartea de munca pana nu achit, urmand ca eu sa-i actionez in instanta ???
- in contractul colectiv scrie clar ca angajatorul se obliga sa informeze in cazul in care doreste sa modifice contractul....( ca in art 17 din Codul Muncii), ceea ce angajatorul a scapat din vedere sa faca in acest caz..

hirondelle

Post by hirondelle » 19 Dec 2005, 23:22

N-au voie sa-ti retina cartea de munca. Cf decretului 92/1976 ai 30 zile sa sesizezi judecatoria; poti solicita si daune-interese. Anunta si ITM-ul!

defectu

Post by defectu » 20 Dec 2005, 11:35

hirondelle wrote:N-au voie sa-ti retina cartea de munca. Cf decretului 92/1976 ai 30 zile sa sesizezi judecatoria; poti solicita si daune-interese. Anunta si ITM-ul!

Subscriu la cele spuse de pasarica - randunica!

Intr-adevar, modificarea CIM se face numai cu acordul partilor - prin Act Aditional.Totusi pe cale de EXCEPTIE, CIM poate fi modificat si prin actul unilateral de vointa al angajatorului (prin Decizie). Exceptiile privesc modificarea salariului in situatia potrivit careia lucratorul este este salarizat cu salariul minim brut obligatoriu pe economie si intervin modificari in conditiile art 159 al 1 Codul Muncii sau situatia potrivit careia, prin negocieri colective - pe perioada executarii CCM - partile stabilesc una sau mai multe majorari sau modificari de salariu.

Modificarea CIM prin introducerea clauzei privind fidelitatea, nu este o situatie de EXCEPTIE si se va supune urmatoarei proceduri:

1. Anterior modificarii, angajatorul are obligatia de a-l informa pe salariat cu privire la clauza/clauzele pe care intentioneaza sa le modifice (art. 17 C.Muncii). In caz contrar, ne aflam in fata unui conflict de drepturi, actiunea in instanta avand ca temei legal art. 19. C. Muncii, coroborat cu art. 67 alin 1 lit. "a" din L 168/1999 - privind solutionarea conflictelor de munca. .....Neinformarea nu poate constitui cauza de nulitate a CIM.

2. Dupa parerea mea, retinerea carnetului de munca, sub orice forma - chiar si de catre patron - constituie un abuz impotriva intereselor personale. Decretul 92/1976 (in vigoare pana la 01.01. 2007 !) instituie principiul potrivit caruia, carnetul de munca este document personal al salariatului.

Post Reply