Discutii privind Dreptul Penal
-
croc
cred ca spun o mare prostie, dar intreb totusi
de ce nu este permisa asistarea martorului de catre avocat, mai ales ca este posibil ca acest martor sa devina invinuit; :(
-
wittmann
Este permisa. Daca organul nu permite acest lucru, savarseste un abuz.
-
ildi
Dupa ce martorul, care a dat declaratii fara sa fie asistat de avocat, devine invinuit, poate sa isi schimbe declaratia facuta in calitate de martor?
-
krisstina
Poate sa o schimbe de cate ori vrea.
-
mariusms
Dar cine ii ia in seama toate schimbarile din declaratii? Numai unele din declaratii se pot lua in considerare.
-
krisstina
Aprecierea declaratiilor este altceva. Presupun ca, la fel ca la invinuit sau la inculpat, declaratia este divizibila, organul judiciar retinand numai ceea ce se coroboreaza cu alte probe. (?)
-
croc
nu mai este martor, am intuit corect;
este invinuit; :(
pe citatie nu este trecut articolul;
in calitate de aparator, am acces la dosar? (este la DNA);
sau numai o insotesc la audiere; dar trebuie sa stiu de ce o invinuiesc, nu?
-
krisstina
Eu inteleg ca aparatorul invinuitului are dreptul sa asiste la efectuarea oricarui act de urmarire penala, dar prezentarea materialului de urmarire penala are loc dupa punerea in miscare a actiunii penale, dupa ce au fost efectuate toate actele de urmarire penala si inculpatul nu mai are posibilitatea sa impiedice normala administrare a probelor. (art. 172 si art 250 alin 1 c.pr.p.). (?)
-
dricaru
Martorul poate fi asistat de avocat.
Avoc sau nu are acces la dosar in faza de urmarire penala.
Nici un temei.
-
krisstina
Croc,
Conform art. 172, c.pr.p., in cursul urmaririi penale, avocatul invinuitului are dreptul sa asiste la efectuarea oricarui act de urmarire penala, deci nu numai acelea la care ar participa invinuitul - de ex., poate asista la ascultarea martorilor.
Trebuie sa depui o cerere in baza art. 172 ca vrei sa fii chemata la toate actele de u.p., in caz contrar faci cerere pe art. 275 c.pr.p.