Am nevoie de ajutor.

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
Sly

Am nevoie de ajutor.

Post by Sly » 08 Dec 2005, 13:52

Incepand din luna aprilie,anul curent,am fost angajat in functia de director zonal la o firma importatoare din domeniul mobilei si amenajarilor interioare din BV,pentru zona de sud a Romaniei,eu avand domiciliul in Bucuresti.
Intelegerea a fost ca ei sa-mi plateasca un salariu de 500 euro/lunar.
Pe data de7-8 Oct. am fost anuntat de patronul firmei,(cetatean strain si afalat in afara tarii) printr-un e-mail ca el a hotarat ca sa nu mai fiu remunerat cu salariu fix ci ca sa primesc doar comision din vanzarile efectuate de mine si reteaua mea de dealeri.
Eu nu am fost de acord cu asta si discutiile s-au prelungit insa eu nu am primit nici un ban,iar in data de 20 Nov. am primit un alt e-mail prin care eram informat ca nu mai are nevoie de serviciile mele si ca ,colaborarea dintre noi a incetat.
Eu am fost de acord insa am solicitat sa fiu platit pentru lunile oct. si noiembrie in care am muncit efectiv.
Nu a fost de acord.
Am facut atunci o scrisoare catre firma pe care am trimis-o cu confirmare de primire cum ca nu am primit drepturile mele salariale incepand cu luna iunie ac si ca daca aveasta situatie nu v-a fi rezolvata voi actiona in instanta.Am facut aceasta solicitare care poate parea ciudata caci intre timp am aflat ca eu am muncit ilegal pana pe data de 15.OC,data cand mi s-a operat cartea de munca iar in cartea de munca am trecut un salariu net de 5.000.000 lei,nicidecuum salariul de 500 euro (echivalent in lei) care il aveam negociat si care l-am incasat,se pare la negru pana acum.
Norocul meu este ca dispun de o adeverinta eliberata de firma cum ca sunt ahngajatul lor incepand cu luna Aprilie.
Acum,mi s-a trimis prin posta,dar fara confirmare de primire cum ca incepand cu data de 12 Dec. postul meu se suprima astfel incat,contractul meu individual de munca inceteaza.
Am nevoie de sfaturile voastre pentru a formula aceasta actiune in asa fel incat sa obtin maximum posibil de la aceasta firma.
Va multumesc.

defectu

Re: Am nevoie de ajutor.

Post by defectu » 08 Dec 2005, 15:02

:!:

ELI

Post by ELI » 08 Dec 2005, 15:21

Ai avut un contract individual de munca incheiat cu firma respectiva? Daca da, ce salariu de baza e trecut in el?

defectu

Re: Am nevoie de ajutor.

Post by defectu » 08 Dec 2005, 15:59

Sly wrote: Intelegerea a fost ca ei sa-mi plateasca un salariu de 500 euro/lunar.
..............cand mi s-a operat cartea de munca iar in cartea de munca am trecut un salariu net de 5.000.000 lei, nicidecuum salariul de 500 euro (echivalent in lei) care il aveam negociat si care l-am incasat,se pare la negru pana acum.
Norocul meu este ca dispun de o adeverinta eliberata de firma cum ca sunt ahngajatul lor incepand cu luna Aprilie.
Acum,mi s-a trimis prin posta,dar fara confirmare de primire cum ca incepand cu data de 12 Dec. postul meu se suprima astfel incat,contractul meu individual de munca inceteaza.
.

Interesant!
Sa recapitulam si sa lamurim -punctual -cateva aspecte:
1. Esti angajata la o firma cu capital integral privat.
2. La angajarea ai incheiat un CIM - in forma scrisa ?
3. Ai primit un exemplar din CIM - in original - inregistrat la ITM?
4. Anterior incheierii CIM ai semnat o Informare prealabila cu privire la clauzele pe care intentioneaza sa le inscrie in CIM?
5. Concret - Ce slariu este mentionat in CIM?
6. Pentru perioada aprilie - septembrie, ce salariu ai primit si cum? (stat
plata, card,etc.)
7. Cum ai aflat ca ti s-a operat carnetul de munca la 15 oct.? Ai o copie?
8. Detalii privitor la instiintarea de suprimare a postului incepand cu 12 Dec.(motive)

Sly

Post by Sly » 08 Dec 2005, 17:01

Da,am un contract individual de munca insa nu am primit copia.
In cartea de munca exista trecut un salariu net . de 5.000.000 lei.
In lunile aprilie-septembrie am primit salariul in numerar si in euro de la dir. general si de cateva ori l-am primit in contul bancar tot in euro,depus de catre directorul general sub forma de depunere in calitate de persoana particulara.
Nu am semnat nici un stat de plata,niciodata.
Am copie legalizata dupa cartea de munca,pentru ca aveam nevoie pentru un dosar de credit,la fel si adeverinta de serviciu.Asa am aflat ca nu am fost inregistrat in cartea de munca decat incepand cu 15.Oct.
Decizia de desfiintare a postului a fost primita ca urmare a scrisorii mele prin care imi ceream drepturile salariale pe lunile respective.Nu a fost motivata decat se specifica ca asa a hotarat adunarea actionarilor care s-a intrunit acum cateva zile (Intre noi fie vorba nu prea inteleg cum s-a intrunit adunarea aceasta atat timp cat actionarul majoritar 95% nu este in tara.)

defectu

Post by defectu » 09 Dec 2005, 09:22

Nu mi-ai raspuns privitor la salariul mentionat in Contractul Individual de Munca pe care l-ai semnat.
In Carnetul de munca, coloana 7, se mentioneaza nr. si data actului pe baza caruia se face inscrierea. Este CIM care l-ai semnat?
Privitor la motivele invocate in Decizie:
In cazul in care, CIM inceteaza la initiativa angajatorului - pentru motive ce nu tin de persoana salariatului - (in cazul tau, Suprimarea postului ), - concedierea individuala trebuie sa fie efectul desfiintarii locului de munca EFECTIV, REAL SI SERIOS., adica:
-desfiintarea locului de munca este efectiva, respectiv locul de munca este suprimat din structura prevazuta in organigrama angajatorului;
- cauza sa fie reala - suprimarea postului este impusa de cauze obiective, adica RESTRUCTURARI TEHNOLOGICE(introducerea unor tehnologii noi, ex. robotizare - ce cauzeaza desfiintarea unor locuri de munca), sau DIFICULTATI ECONOMICE (angajatorul nu mai este in masura sa asigure intregului personal drepturile salariale si cele derivate acestora, dar si resursele financiare care sa asigure buna functionare a procesului de munca), sau REORGANIZARE(intervine in situatia in care angajatorul in virtutea atributiilor ce ii revin conform art 40 lit. a Codul Muncii, procedeaza la organizarea firmei. ....A nu se confunda reorganizarea activitatii care este prevazuta in C.M. la art. 65 al 1, cu reorganizarea reglementata de legislatia comerciala L 64/1995 - privind procedurile reorganizarii si falimentului).

.....Am dat aceste detalii, pt ca inteleg ca, desi altele au fost motivele incetarii CIM, totusi Decizia nu este motivata de inaptitudinea fizica sau psihica, motive de disciplina sau de necompetenta salariatului, iar ANGAJATORUL ca entitate care emite actele de incetare unilaterala a contractelor de munca, neputand invoca in instanta motive de fapt si de drept care sa conduca la nulitatea Deciziei de concediere . Instanta de judecata, dupa ce constata o concediere netemeinica si nelegala, poate dispune anularea masurii si reintegrarea in munca.
Decizia se emite in scris si, sub sanctiunea nulitatii absolute, trebuie sa fie motivata in fapt si in drept si sa cuprinda precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta.

Dupa ce te clarifici asupra hartiilor care le-ai semnat cu angajatorul, poti - solicita sprijinul ITM- ca singura autoritate cu atributiuni in controlul respectarii legislatiei muncii (potrivit Codului Muncii) - urmand ca, functie de rezultat, sa deciziin legatura cu oportunitatea initierii procedurilor legale in instanta. Atentie la termenul de contestatie mentionat in Decizie!!!!

Sly

Post by Sly » 09 Dec 2005, 12:19

Salariul inscris in contract este de 5.000.000lei net,la fel ca si in cartea de munca.

Documentul pe care l-am primit cu privire la concediere imi spune citez "se reorganizeaza activitatea prin desfiintarea postului de director dupa cum rezulta din procesul - verbal din data de 02.12.2005 al Adunarii Generale a Asociatilo S.C...Srl.
Va instiintez ca incepand cu data de 12.12.2005 va inceteaza contractul individual de munca inregistrat sub nr....la ITM Brasov si ca in conformitate cu prevederile art. 74 al.4 din Contractul Colectiv de Munca Unic nr. 2001/2005 la nivel national,beneficiati de o indemnizatie egala cu salariul de baza pe o luna drept compensatie pentru perioada de preaviz.
In temeiul legii nr. 31/1990 reprezentantul legal al societatii noastre emite urmatoarea Decizie:
Art.1 Incepand cu data de 12.12.2005 inceteaza contractul individual de munca al D-lui S,conform articolului.58 coroborat cu art.65 si art.66 din Legea nr.53/2003
Art.2 Impotriva prezentei decizii de concediere individuale sus-numitul se poate adresa cu contestatie la Tribunalul Bucuresti in termen de 30 de zile de la comunicare.
Art.3 In conformitate cu prevederile art.74 al.4 din CCM Unic la nivel national beneficiati de o indemnizatie egala cu salariul de baza pt. perioada de preaviz."
Incheiat citatul

Eu ce vreau sa stiu este daca pot si am vreo sansa sa-mi recuperez banii datorati,adica 1500 euro pentru lunile Oct.Nov. si Dec. conform intelegerii avute cu ei,suma care nu este trecuta in CIM si nici in cartea de munca,tocmai de aceea eu vreau sa fac actiunea incepand cu luna iunie ca sa pot ajunge la suma aceasta din totalul sumelor salariului trecut in cartea de munca.

defectu

Post by defectu » 09 Dec 2005, 15:08

Privitor la salariu, nu cred ca ai sanse sa obtii mai mult de 5.000.000 lei, [i]suma inscrisa in CIM[/i].

Privitor la inregistrarile din carnetul de munca pentru perioada aprilie-soctombrie:
Potrivit prev. L 130/199 - modificata, angajatorul avea obligatia legala de a inregistra CIM la ITM, in termen de 20 zile de la incheierea acestora, (daca se incadreaza intr-una din categoriile de angajatori , mentionati in textul acestei legi).
De asemenea, potrivit HG 247/2003 - modificata, angajatorul avea obligatia completarii registrului general de evidenta a salariatilor, in ordinea incheierii contractelor individuale de munca. Aici se regasec elemente privitoare la data incheierii CIM, data inceperii activitatii, etc.
Daca in CIM se mentioneaza ca slariatul urmeaza sa inceapa activitatea la data de.......aprilie 2005, atunci si carnetul de munca trebuia operat incepand cu luna aprilie.
La solicitarea ta, in temeiul art.7 pct 4 din HG 247/2003 modificata prin HG 290/2004, angajatorul este obligat sa-ti elibereze copii certificate de reprezentantul legal sau imputernicit - dupa paginile din registru care cuprind inscrieri privitoare la cele sus mentionate.

Sly

Post by Sly » 09 Dec 2005, 16:58

Nici nu ma gandeam ca as putea obtine mai mult,tocmai de aceea am si mentionat salariul de 5.000.000 din cartea de munca.
Ideea este ca eu nu am semnat niciodata vreun stat de plata si nici nu mi s-a efectuat vreo plata in cont de catre societate,toti banii pana acum i-am primit cash in mana sau depunere in contul meu personal de catre patron in nume personal.

Post Reply