Vanzare bun gajat pe baza procedurii din L 99/1999

Titlul Executoriu, Instanta de Executare, Contestatia la Executare, Executarea Silita, Sechestrul Judiciar
Post Reply
fuji

Vanzare bun gajat pe baza procedurii din L 99/1999

Post by fuji » 05 Dec 2005, 15:17

Exista urmatoarea speta :
Un creditor persoana fizica acorda imprumut unei persoane fizice. Imprumutul este garantat prin gaj cu deposedare ,constituit asupra unui autoturism proprietatea unei persoane juridice SC, gajul fiind inregistrat la arhiva.
Imprumutatul nu ramburseaza imprumutul la scadenta. Potrivit contr. de gaj, creditorul poate valorifica bunul gajat, prin vinzare directa catre terti, fara licitatie publica potrivit Titlului VI al L 99/1999 .

Intrebari intrebatoare :
1) La vanzarea de catre creditor a autoturismului gajat, in conditiile Titlului VI L 99/1999,se percepe sau nu TVA.
2) In cazul in care Politia ar refuza radierea/inmatricularea autoturismului pe baza unei astfel de vanzari (perfect legale) intrucat n-o intelege :-| , ce fel de demersuri ar putea intreprinde cumparatorul+ creditorul (actiune in instanta ??? )

Ce parere aveti ?

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 05 Dec 2005, 16:06

daca persoana juridica proprietara a auto este platitor de TVA atunci vanzarea e cu TVA.
daca politia nu pricepe poate fi obligata sa priceapa. adica actiune in instanta prin care ceri sa se dipuna inmatricularea pe numele tau a auto (obligatie de a face)

fuji

Post by fuji » 05 Dec 2005, 16:31

Mersi attorneyatlaw, la asta ma gandeam si eu.
Totusi la chestia cu TVA inca mi-e neclar pt. ca PF (creditoare si "vanzator" al bunul gajat ),nu emite factura. Si nici nu este o executare silita pe C.pr.civ. Am intrebat cativa contabili si au ridicat din umeri la faza "cum se procedeaza" :(

kinga

Post by kinga » 05 Dec 2005, 16:40

Pentru politie:
Art. 70 al.2 din Legea nr. 99/1999
Titlurile sau inscrisurile care constata dreptul de proprietate al debitorului asupra bunului si si contractul de garantie reala mobiliara, impreuna cu mentiunea stingerii garantiei la arhiva fac dovada dreptului de proprietate al cumparatorului.

Desi, un act de adjudecare ...prin executor poate ar fi mai pe intelesul politiei...de ce nu mergi pe executare pe drept comun..poti si asa.
PS
Ai la tine cartea de identitate in original?

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 05 Dec 2005, 16:58

Fuji, in opinia mea nu debitorul, persoana fizica, este vanzator. El numai executa garantia. Vanzator ramane PJ, proprietarul masinii.
iar daca la vanzare se obtine (ipotetic) o suma mai mare decat valoarea creantei garantate, diferenta se incaseaza de PJ. Contabil este aceesi dicutie ca si la executarea prin licitatie publica sau cu executor.
pentru mai multe detalii despre "cum se face" pot incerca la DGFP loco la tine acolo, la legislatie - contencios. Iti explica (cred, de vreme ce la Bucuresti, unde sunt ffff scarbosi au avut aceasta bunavointa)

fuji

Post by fuji » 05 Dec 2005, 17:08

kinga wrote: Desi, un act de adjudecare ...prin executor poate ar fi mai pe intelesul politiei...de ce nu mergi pe executare pe drept comun..poti si asa.
PS
Ai la tine cartea de identitate in original?

NU POT PRIN EXECUTOR !!!!Onorariul este mare iar SC-ului respectiv tocmai i s-a deschis procedura falimentului :mrgreen: :mrgreen: Dar eu nu stiu :mrgreen:

AM TOATE ACTELE MASINII :grin: dar nu stiu cum voi convinge Politia ca actul ala de vanzare facut de creditor pe baza L 99/99 este perfect valabil....MA DOARE CAPUL

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 06 Dec 2005, 14:40

fuji nu-ti mai face griji fara rost. nu or fi chiar toti tampiti. iar daca sunt te duci la instanta.
PS. macar la politie te astepti la orice. Eu insa am avut imobil cumparat la executare facuta de AVAS iar Cartea Funciara mi-a dat incheiere de respingere ca "nu am titlu de proprietate cf. L18/1991"

fuji

Post by fuji » 06 Dec 2005, 15:45

Mersi attorney pt. incurajari.
Insa imi fac griji ca intotdeauna cand sparg gheata cu o chestie mai speciala . De fiecare data am avut parte de incuiati si am consumat energie sa ii conving . Chiar si cu textul de lege in fata, unii il privesc ca vitelul poarta noua :mrgreen:

denominatus

Post by denominatus » 06 Dec 2005, 16:28

Fuji, ce n-am inteles eu e cate parti sunt in relatia asta?
ca vaz ca creditorul si debitorul sunt pers fizice, iar proprietarul bunului gajat e pers juridica. pe cine garanteaza persoana juridica si de ce?
au incheiat intre ei si o fidejusiune?

fuji

Post by fuji » 06 Dec 2005, 16:47

:lol: :lol: Nu am dorit sa intru in detalii.
Exista 3 parti :
1) creditorul A care este PF
2) imprumutatul B care este PF, asociat al SC X SRL
3) SC X SRL care este garantul gajist (bunul gajat fiind autoturismul proprietatea SC X SRL)

Imprumutul acordat de A lui B a avut ca scop creditarea firmei SC X SRL de catre B (care este asociat) urmand a fi restituit lui A pana la un anumit termen, pe masura restituirii de catre soc . catre B a creditarii efectuate.

Prin contr. de gaj asupra autoturismului, da, SC X SRL a garantat in solidar cu imprumutatul B restituirea sumei imprumutate :lol:

denominatus

Post by denominatus » 06 Dec 2005, 17:24

Mersi. Daca asa e situatia, sunt de acord cu atto :-D halal ajutor ti-am mai fost :-D

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 07 Dec 2005, 16:01

Denominatus, teribil ma bucur cand esti de acord cu mine. Brusc imi creste self - esteem-ul

fuji

Post by fuji » 07 Dec 2005, 16:30

:-D :-D :-D
Attorney, eu sincer te apreciez pt. incurajarile profesionale care imi sunt de folos. Eu cu Politia imi faceam griji :lol:
Cat despre detalierea spetei...."alte glasuri, alte incaperi" :lol:

modetvas

Post by modetvas » 03 Apr 2006, 20:37

Din moment ce nu a mai raspuns nimeni de ceva vreme .... presupun ca ai reusit sa executi garantia si probabil "te dai" cu masina fidejusorului SC X SRL
Singura problema e ca daca a fost deschisa procedura reorganizarii ... PA PA .... ca lg. 64 suspenda "toate actiunile judiciare sau extrajudiciare asupra debitorului urmarit"
Apropos .... sunt nou si VA SALUT PE TOTI :)

Post Reply