Mai este sau nu legal ca instanta sa aplice ca pedeapsa accesorie interzicerea drepturilor parintesti, chiar daca nu s-a dovedit vreo culpa in exercitiul drepturilor parintesti?
Dar ca pedeapsa complementara, poate si aplicata fara sa se fi dovedit vreo culpa in exercitiul drepturilor parintesti?
decadere drepturi parintesti-legal???
Abvand in vedere decizia CEDO in cazul Sabou si Parcalab c. Romania eu cred ca nu se mai poate dispune interzicerea automata a drepturilor parintesti, cu titlu de pedeapsa ccesorie. De aceea, asa cum si procedeaza unele instante, trebuie dispusa ca ped. acesorie interzicerea drepturilor de la art.64 C.pen., cu exceptia lit.d. In ceea ce priveste pedeapsa complimentara, dar fiind ca aceasta nu opereaza automat ci instanta trebuie sa arate ce drepturi interzice, cred ca lit.d poate fi dispusa doar atunci cand fapta care a facut obiectul condamnarii il face nedemn pentru exercitarea acestor drepturi.
In ambele situatii cred ca nu este necesara neaparat o culpa in exercitarea drepturilor parintesti, nedemnitatea putand decurge din chiar natura infractiunii comise. Spre exeplu, unui invatator care comite un act sau un act de coruptie secsuala cu o eleva cred ca i se poate interzice si exercitarea drepturilor parintesti, in ambele ipoteze.
In ambele situatii cred ca nu este necesara neaparat o culpa in exercitarea drepturilor parintesti, nedemnitatea putand decurge din chiar natura infractiunii comise. Spre exeplu, unui invatator care comite un act sau un act de coruptie secsuala cu o eleva cred ca i se poate interzice si exercitarea drepturilor parintesti, in ambele ipoteze.