Chestia poate sa para ciudata la prima vedere dar , daca vei citi cu atentie contractul de leasing ,s-ar putea sa gasesti anumite explicatii.
De regula, in c. de leasing se trec tot felul de clauze impovaratoare pt. utilizator in special in situatia neachitarii la scadenta a redeventei ori a rezilierii contractului. Penalitati ce pot depasi cuantumul sumei asupra carora sunt calculate&.... Probabil rezilierea intervine dupa neachitarea a 2 redevente successive (la care se adauga, bineninteles penalitati

) Astfel incat , atunci cand se reziliaza contractul, omul tr. sa returneze bunul + toate sumele restante cu penalitati cu tot.
Probabil ca x nu mai este in stare sa plateasca iar soc de leasing nu vrea rezilierea amiabila a contr si preluarea bunului ca nu are ce face cu el. Astfel, i-a sugerat sa-si caute pe cineva care sa preia leasingul. Daca x intra in colaps si nu plateste redeventa , se vor aduna restante mult mari de plata decat cele 2000 EUR
X l-a gasit pe Z. Dar Z , probabil ca nu-i trebuie neaparat bunul si n-are chef sa-i plateasca lui X preluarea contractului si a bunului (echivalentul redeventei platite pana la acel moment) Cum Z este un afacerist, profita de stramtoarea lui X (care vrea sa se scape de contractul asta impovarator, in orice conditii) astfel incat el zice :
eu sunt de acord sa preiau contractul si sa iau bunul , dar nu sunt de acord cu ce mai am de platit in continuare pt. ca valoarea este prea mare. Ori soc. de leasing diminueaza val. contr. de leasing, ori ii mai platesti tu 2000 eur inainte de cesiune, ori imi dai mie 2000 eur. Iar preluarea contractului de la X la Z cu acordul soc de leasing, se va face cu titlu gratuit.
Deci, daca ai dubii, atunci pune-l pe X sa mai achite la soc. de leasing inca 2000EUR si dupa aceea Z sa preia leasingul

Este cam acelasi lucru cu ce vrea Z