vanzare internationala de marfuri

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
attorneyatlaw

vanzare internationala de marfuri

Post by attorneyatlaw » 23 Nov 2005, 12:14

Am gasit o chestie interesanta si va zic si voua:

Intre SC X, persoana juridica romana si SC Y, persona juridica straina, se incheie un contract de vanzare cumparare prin care SC Y se obliga sa livreze o cantitate de marfuri, urmand ca SC X sa plateasca pretul contractului 5% in avans, la data incheierii contractului, 30% la data incarcarii camionului iar restul de 50% in maxim 30 zile de la data livrarii.
Livrarea are loc conform graficului stablit la 24 august 2002, data pana la care cumaparatorul, SC X, isi achita si el obligatiile de plata a pretului.
Pentru ultima parte, 50% din pret, scadenta la 30 zile de la livrare, cumparatorul nu se mai achita de obligatii.
La 22 octombrie 2005, SC Y cheama in judecata pe SC X, solicitand instantei sa oblige parata la plata sumei de 125 000 EUR, reprezentand 50% din valoarea contractului incheiat intre parti, suma scadenta la 24 septembrie 2002 si neachitata pana la data introducerii actiunii.

SC X invoca exceptia prescriptiei dreptului la actiune, fara a prezenta aparari pe fond.
Ce va hotara instanta?

aho

Post by aho » 23 Nov 2005, 12:25

Nu ma prind ! :?
Eu zic ca-i prescrisa, dar nu stiu de ce am impresia ca instanta resp. exceptia si admite actiunea..

aho

Post by aho » 23 Nov 2005, 12:37

Nu vad aplicabile T. speciale de prescriptie din comercial , resp. 947 c.com sau 949 c.com. Ma intriga!

elis

Post by elis » 23 Nov 2005, 13:04

Termenul de prescriptie este de 4 ani.

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 23 Nov 2005, 13:33

ELIS wrote:Termenul de prescriptie este de 4 ani.
Corect. :floare:
Pentru AHO: asa-i, nu-i vorba de termenele speciale de prescriptie din c.com ci de Conventia privind prescriptia in materie de vanzare internationala de marfuri din 1974 la care Romania a aderat in 1992.

Acu, spre rusinea mea, trebuie sa recunosc ca nici eu nu stiam de ea pana de curand :oops:

danutza

Post by danutza » 23 Nov 2005, 13:47

acun stim si noi

multumim!!!!! :floare: :floare: :floare: :kiss:

aho

Post by aho » 24 Nov 2005, 08:58

:floare:

croc

Post by croc » 24 Nov 2005, 10:03

habar nu aveam;
multumim frumos :kiss: :floare:

Post Reply