Modificare Legea nr. 78/2000

Discutii privind Dreptul Penal
wittmann

Post by wittmann » 07 Sep 2005, 15:48

Problema care se pune, Sonia, este ca acest lucru este interzis cu desavarsire in orice stat care se pretinde cat de cat civilizat si democratic, pentru ca aduce atingere dreptului la un proces echitabil. Practic, politia se transforma in instigator al oricarui cetatean. Imi pare rau ca pe moment nu am nici la indemana niste decizii CEDO sau ale Curtii Supreme din SUA referitoare la acest aspect, insa am sa caut si am sa revin. Acum iti vine usor sa zici ceea ce spui, insa cand or sa inceapa sa curga la Strasbourg hotararile de condamnare pentru Romania, ai sa-ti schimbi opinia intr-o clipa.

krisstina

Post by krisstina » 07 Sep 2005, 15:53

La noi, spaga o sa ajunga la nvestigatorii sub acoperire sau investigatorii cu identitate reala.

TERASINI

Post by TERASINI » 12 Nov 2005, 18:40

In primul rind ar trebui sa le schimbe denumirea din investigatori in instigatori sub acoperire , iar in privinta spetei sunt de parere ca nu asa se face :-? . A te folosi de doua infractiuni pentru a demonstra una inseamna ca am ajuns de rau iar cei care scot ac perle nu mai au nimic in capul ala a lor :-? :?: .

giovanni

Post by giovanni » 13 Nov 2005, 00:32

HO ho ho!!! Lume lume!!! Este inadmisibil asa ceva. Se incalca principiile generale de drept procesual penal, precum si drepturile individului. Ce fac astia prin modificare ??? Vor sa faca inca din capul locului o prezumtie de vinovatie:
(Dialog:
- Mai, asta-mi pare corupt.
- Da, ia sa vedem ca doar dupa noua lege avem voie.
- Tataie, ia si tu 100 de euro si elibereaza-mi cazierul pe loc, ca stiu ca poti.
- Uite acuma! raspunse functionaru.
- Fraiere! zise instigatorul (scuze, nu am guma de sters la mine. Am vrut sa scriu "investigatorul"). Pune-i fran catusele la asta ca a luat mita )

Dar ce stat de drept mai e asta??? Chiar in anul 3 cand citeam si eu ceea ce nu citeste mai nimeni (istoria dreptului penal) am retinut un lucru: capcanele politienesti sunt interzise, in sens contrar s-ar incalca dreptul la libertate (psihica in fata marii tentatii, completez eu) al persoanei. Ce-ar fi sa ne intoarcem si la ordalii? Ca doar de: CRIMELE SI DELICTELE SE reintroduc in noul cod penal, iar eleganta denumire de "Curte Suprema de Justitie" a revenit acolo unde se afla pe vremea lui Cuza la "Inalta Curte de Casatie, (Tergiversare si Injustitie)".

denominatus

Post by denominatus » 13 Nov 2005, 01:28

Motto:
"Sunt o fire puternica. Rezist la orice, in afara de tentatii."

Eu am invatat la TGD ca frica pazeste ulciorul. Sau era Nastratin Hogea?
Chestia cu creste pedeapsa, creste frica. Creste frica, scade frecventa infractiunilor.

Ma intreb si eu asa...

1. Oare cate spagi se dau zilnic in romania?
2. Oare care e valoarea cumulata a spagilor zilnice/lunare/anuale?
3a. Oare cati functionari nu misca un deget, ca sa-ti dea de inteles ca asteapta spaga de la tine?
3b. Oare cati functionari incep sa-si faca treaba numai dupa ce ai dat din urechi?
4. Oare cate legi sunt incalcate, in spatele usilor inchise, pentru a da si a lua spagi, si ca tot romanul sa prospere?
5. Oare provocarea la a lua mita e oare mai grava decat a lua mita?
6. Oare poti sa determini pe cineva sa ia spaga daca el e om integru si nu vrea?
7a. Oare de ce este incriminata darea de mita?
7b. Oare de ce este incriminata nedenuntarea unor infractuni?
7c. Oare de ce functionarul provocat nu pune mana pe telefon sa denunte pe ofiterul spagar de sub acoperire?
8. Oare cum poti sa iei spaga daca nu iti da nimeni spaga?

Sincer, ma doare-n cot de asa-zisul "drept" al inculpatului de a nu fi tentat.
Legea penala se refera la infractiuni, nu la tentatii.
Si are ca obiect protejarea interesului social, nu feerica si netulburata liniste sufleteasca a coruptului.
A fost slab in fata tentatiei, a calcat LEGEA. Dura lex, sed lex. Arde-l.

Qui custodiet custodiens? Asta e alta marie intr-alta traista.

S-a zis aici de prezumtia de vinovatie.
Dan ce, tu cand ai dat examen la dreptul penal ai simtit cumva ca proful de penal prezuma ca ai fi nepregatit?
Daca da, ai avut tupeu sa te ridici sa zici profului ca e o grava incalcare a dreptului tau la aparare?
De ce te duci la doctor sa-ti faci controalele periodice? Ca se prezuma doar ca esti sanatos, nu? da daca-ncepe sa te-ntepe pe ici si pe colo, de ce te duci? ca doar n-ai dovezi din care sa rezulte dincolo de orice dubiu ca ai cutare sau cutare boala.

De fiecare data cand se da si se ia spaga, cineva ne vinde la kilogram, si noi habar n-avem despre asta.
Si pentru fiecare spaga data-luata, noi platim, insutit, si iar nu avem habar de asta.
Daca vi s-ar aduce nota de plata lunar, pentru costurile ce va revin individual din cauza spagilor, fiti sinceri cu voi insiva, v-ati mai face atatea probleme cu calificarea provocarii ca fiind incalcarea dreptului la un proces echitabil al inculpatului?
N-ar trebui sa existe si aici, un mecanism similar legitimei aparari?
Ca doar vine coruptul si-ti baga mana in buzunar si te talhareste la drumul mare... ce faci? stai si-i respecti dreptul?
Si cati dintre corupti devin in cele din urma inculpati?

In incheiere, am sa-l citez pe un amic de-al meu, pe care-l admir incomensurabil si de care nu mai stiu nimic de un cincinal:
"Am uitat ce era mai bun din instincte, si-am luat ce era mai rau din inteligenta."

iar ca final alternativ:
La mine de ce nu vine nimeni cu o spaga de fun milion de para? ca vreu si eu mertz si vila-n malibu. :-D

gstefan5

Post by gstefan5 » 13 Nov 2005, 14:49

:aplauze: :aplauze: :aplauze: :aplauze: :aplauze:

Asta era !!! da nu stiam cum s-o spun.

Pentru cei care deplang drepturile spagarilor - chiar si cu articolu asta tot trebuie urmata procedura = indicii, probe, aviz procuror. Nu merge asa simplu, nea militianu scoate zece mii din buzunar, ca atata mai avea de paine, ii da, stie el cui, si gata l-a infundat.

giovanni

Post by giovanni » 22 Nov 2005, 00:47

GATA!!! Mi-a pikat fisa. Un pic de studiu si mi-am adus aminte de textul legal cu care sa-i combat pe aceia care tin partea ORGANELOR: cititi art. 68 C. proc. pen, in special alin. (2)!!!

Post Reply