SOMATIE DE PLATA - PENALITATI

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
bgl

SOMATIE DE PLATA - PENALITATI

Post by bgl » 20 Nov 2005, 15:47

In cazul in care o factura scadenta nu este onorata, in afara de debit, poti cere si penalitati de intarziere pe calea procedurii somatiei de plata sau penalitatile se pot cere numai in baza unui contract si dc au fost prevazute in acesta?

wittmann

Post by wittmann » 20 Nov 2005, 17:58

Doar pe baza de factura nu poti cere penalitati; ele pot avea la baza doar conventia partilor. Poti cere in schimb dobanda legala de la data introducerii actiunii (in civil) si de la data scdentei (in comercial).

bgl

Post by bgl » 20 Nov 2005, 18:42

sunt de acord, wittmann. dar daca creditorul se prevaleaza de faptul ca pe factura s-au specificat penalitati in caz de neplata la scadenta?
trebuie spus ca nu avem o practica unitara in acest sens, ca de altel si in privinta altor aspecte legate de aceasta procedura, insa ma intereseaza daca aveti o solutie motivata intr-un sens sau altul.

mariusms

Post by mariusms » 20 Nov 2005, 19:34

Pana la data introducerii actiunii si obligatia la plata penalitatilor este certa. Numai sa se calculeze si sa se indice clar cum s-au calculat.

mariusms

Post by mariusms » 20 Nov 2005, 19:35

Off topic: si tu tii cu Juventus? :lol:

bgl

Post by bgl » 20 Nov 2005, 19:44

poti dezvolta te rog raspunsul?
juve magnifica :aplauze: :aplauze: :aplauze:

mariusms

Post by mariusms » 20 Nov 2005, 22:25

Aveti o clauza penala, sa zicem de 0,15% / zi intarziere si calculati din ziua urmatoare scadentei pana la data cererii introductive. In practica am vazut ca se admite si pe OG5/2001.
Succes pentru toti tifosii Batranei Doamne. :cafea:

myado

Post by myado » 20 Nov 2005, 22:33

cred ca depinde de instanta....eu, desi aveam contract in care era specificata plata la 90 de zile iar pe factura din nncauza programului de facturarenn era trecuta plata la 30 de zile...am sustinut ca debitorul a acceptat o nnmodificare tacita a contractuluinn....prin primirea facturilor...si mi s-a admis calculul penalitatilor la 30 de zile... :lol:

myado

Post by myado » 20 Nov 2005, 22:35

a, si inca ceva, ar fi bine sa solicitati calculul penalitatilor pana la stingerea datoriei, pt ca unii executori cam uita sa le calculeze...

bgl

Post by bgl » 20 Nov 2005, 23:30

clauza penala presupune ca raporturile dintre parti sunt guvernate de o conventie, un contract. Dar daca intre parti exista doar o factura si doar in baza acesteia se cer penalitatile?!

dinubocos

Post by dinubocos » 21 Nov 2005, 14:55

Am avut astfel de caz si instanta mi-a admis cererea si cu privire la penalitatile calculate doar in baza mentiunii de pe factura. Dar depinde nu de la instanta la instanta ci de la judecator la judecator.

wittmann

Post by wittmann » 21 Nov 2005, 16:27

Eu stiam ca practica in acest sens e aproape unanima.

dinubocos

Post by dinubocos » 21 Nov 2005, 16:57

Pai am avut judecator de la aceasi instanta care a respins in aceleasi conditii.

irony26

Post by irony26 » 13 Apr 2006, 14:11

penalitatilee au caracteer conteencios si ca atare se vor respinge

wittmann

Post by wittmann » 13 Apr 2006, 14:20

Cum adica?

Post Reply