o chestiune, oarecum, simplista ..
o chestiune, oarecum, simplista ..
daca o persoana intra pe proprietatea (teren fara gard despartitor ) altei persoane si ii taie cativa pomi, ii ia acasa si ii foloseste ca lemn de foc (stia ca nu-i proprietatea lui si stie ca nicidecum pomii nu-i apartin) , atunci credeti exista (in afara de art.998-999 C.civ. - raspundere civila delictuala) si vreun temei penal pt. aceasta fapta ??
Multumesc
Multumesc
Buna intrebarea, Krisstina.
Aici avem doua posibilitati. Ori incadram fapta ca furt prin efractie, ori ca furt simplu in concurs cu violare de domiciliu.
M-am gandit ca pentru a lua lemnele, faptuitorul a distrus "obstacolul", adica pomii. Daca ar fi furat dintr-o gramada de lemne deja taiate, atunci 100% ar fi fost furt in concurs cu violare de domiciliu.
Aici avem doua posibilitati. Ori incadram fapta ca furt prin efractie, ori ca furt simplu in concurs cu violare de domiciliu.
M-am gandit ca pentru a lua lemnele, faptuitorul a distrus "obstacolul", adica pomii. Daca ar fi furat dintr-o gramada de lemne deja taiate, atunci 100% ar fi fost furt in concurs cu violare de domiciliu.
1. Nu cred ca este vorba de violare de domiciliu pentru ca locul respectiv nu era imprejmuit.
2. Nu cred ca este vorba de escaladare pentru ca patrunderea nu este facuta prin violenta.
3. Cred ca este vorba de distrugere si furt.
4. Distrugere pentru ca "bunul inceteaza sa mai existe prin materialitatea sa" adica, zic eu, nu mai este copac si devine lemn de foc sau material de constructii.
2. Nu cred ca este vorba de escaladare pentru ca patrunderea nu este facuta prin violenta.
3. Cred ca este vorba de distrugere si furt.
4. Distrugere pentru ca "bunul inceteaza sa mai existe prin materialitatea sa" adica, zic eu, nu mai este copac si devine lemn de foc sau material de constructii.