alegerea legii mai favorabile

Discutii privind Dreptul Penal
ainsof

Post by ainsof » 12 Nov 2005, 07:10

Cred ca Sansiro a vrut sa spuna ca avem doua institutii distincte, tratamentul sanctionator (contopirea) si concursul.
Pentru fiecare din cele doua se alege legea mai favorabila fara a putea vorbi despre "o combinatie de legi" cum a spus roxana.

gstefan5

Post by gstefan5 » 12 Nov 2005, 10:39

Prin compararea legilor si determinarea celei mai favorabile, nu trebuie sa se ajunga la combinarea dispozitiilor mai favorabile din legile succesive. Asta e parerea lun Mitrache si a lun Dongoroz !

sechmet

Post by sechmet » 12 Nov 2005, 10:56

Corect, dar aici se vorbeste despre doua institutii si pentru fiecare se alege legea mai favorabila.
Asa am inteles eu.

mariusms

Post by mariusms » 12 Nov 2005, 14:07

virtual wrote:Ai dreptate, Norocel. Instanta va alege prima data legea mai favorabila fiecarei infractiuni in parte, iar apoi se va alege tratamentul sanctionator mai favorabil prevazut de una din legile succesive. Nu suntem in prezenta unei lex tertia, fiind vorba de un institutii distincte care functioneaza in mod autonom.
Doctrina e majoritara in acest sens (exceptie daca nu ma insel G. Antoniu in Practica, dar era in legatura cu recidiva), iar practica merge pe aceeasi directie. Din pacate nu sunt acasa, asa ca trebuie sa ma crezi pe cuvant... nu am doctrina sau decizii la indemana...:)
Aceasta este solutia acceptata de majoritatea practicii si doctrinei si mi se pare mai apropiata de adevar.
Determinarea legii mai favorabile trebuie sa se faca in raport cu fiecare institutie care se aplica autonom. Daca incadrarea faptei pentru fiecare infractiune s-a facut dupa una din legile succesive (mai favorabila), aceasta nu exclude aplicarea dispozitiilort din alta lege referitoare la concurs/recidiva, daca acestea sunt mai favorabile.
Legea opreste combinarea dispozitiilor care nu pot fi aplicate autonom.

norocel

Post by norocel » 12 Nov 2005, 14:13

Dupa ce am avut discutia asta pe forum am gasit si practica judiciara in sensul celor spuse de virtual in care eu am foarte mare incredere.
In trecat fie spus, ar merita sa fie recitite mesajele lui virtual in penal si pr.penala, in perioada in care era activ pe forum.

ainsof

Post by ainsof » 16 Nov 2005, 07:14

Pacat ca Virtual nu mai intra pe forum.

Luciann

Post by Luciann » 17 Nov 2005, 18:50

Si eu sunt de acord. Institutia concursului este autonoma. Pe larg despre aplicarea legii penale in timp scrie Streteanu de la Cluj. Prin Institut e foarte apreciat. Eu inca nu am avut timp sa citesc

aho

Post by aho » 17 Nov 2005, 18:54

Luciann, bine-ai revenit. Chiar se intrebau unii pe forum ( si eu in gand) unde ne sunt auditorii .
Asteptam si alte vesti.

sechmet

Post by sechmet » 18 Nov 2005, 09:43

Luciann wrote:Pe larg despre aplicarea legii penale in timp scrie Streteanu de la Cluj.
Unde scrie?

jar

Post by jar » 18 Nov 2005, 12:10

Florin Streateanu, DREPT PENAL, PARTEA GENERALA 1, Editura Rosetti, Bucuresti, 2003.

Florin Streteanu, CONCURSUL DE INFRACTIUNI, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 1998.

sechmet

Post by sechmet » 18 Nov 2005, 17:25

O sa le caut.
Multumesc!
Am crezut ca sunt ceva articole prin reviste de specialitate.

Post Reply