Intrebare penibila

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
giovanni

Intrebare penibila

Post by giovanni » 16 Nov 2005, 15:12

Daca persoana juridica x vrea sa achizitioneze un bun de la persoana fizica y (in speta este vorba despre un calculator second-hand) poate deduce (la cheltuieli) acest contract. Adica o persoana fizica, neputand emite chitante sau facturi fiscale, poate instraina (deductibil, ca sa-i spun asa) unei persoane juridice un bun? Pin contract de mana (evident, in 2 exemplare) + chitanta de mana.
Altfel spus, intrebarea mea este daca aceste acte civile, pot fi "facute pe firma" (asa cum se spune in limbaj comun)? Sau doar facturile fiscale au valoare probanta in acest domeniu?
Scuzati penibilitatea intrebarii, dar am avut o disputa apriga cu o persoana pe aceasta tema. Eu o tineam sus si tare ca DA, caci altfel s-ar aduce atngere circuitului civil, iar el zicea ca NU, ca legea fiscala nu iti da voie sa deduci asa ceva.

dinubocos

Post by dinubocos » 16 Nov 2005, 16:16

Inregistrarile in contabilitate se fac in baza unor acte justificative. Poate fi vorba de o factura sau de un contrat cu o pf.
Plata o faci prin dispozitie de plata/incasare care se inregistreaza in contabilitate. Si cred ca daca ai achizitionat un pc cheltuiala este deductibila. Ceea ce nu vei deduce este TVA.
Parerea mea.

fuji

Post by fuji » 16 Nov 2005, 16:22

Si eu zic ca se poate. Este absurd sa nu se poata. Unii contabili s-au obisnuit cu facturi si nu le iese din cap ca si factura(ca document fiscal)+ chitanta au la baza un contract.
Se inregistreaza in contabilitate pe baza de contract + chitanta de mana eliberata de vanzatorul PF.

kinga

Post by kinga » 16 Nov 2005, 17:10

Se poate. Poti sa achizitionezi de la o PF calculatorul second. Singura conditie sa inchei un contract de vanzare cumparare. Plata se face prin casa cu dispozitie de plata.
Pana la valoarea de 15.000.000 lei vechi bunul achizitionat se considera obiect de inventar si poti sa inregistrezi pe cheltuieli.
Peste 15 este mijloc fix si intervine povestea cu amortizarea.

kinga

Post by kinga » 16 Nov 2005, 17:11

Scuze.....
Nu am citit ce a postat Dinu..efecte intarziate.....

serafim

Post by serafim » 17 Nov 2005, 14:06

:mrgreen: inseamna ca nu ati fost impreuna !!!! ...cand a postat !!!! :-D :-D :-D lasa Kinga mai bine spus de doua ori decat....sa o patesti o data :grin:

giovanni

Post by giovanni » 17 Nov 2005, 15:44

Mersi mult pentru raspunsuri. Au fost de calitate. Si apreciez mult asta.

murik

Post by murik » 17 Nov 2005, 22:42

O societate comerciala poate achizitiona de la PF acel calculator, in baza unui simplu borderou de achizitii. De asemenea, trebuie facuta si acea dispozitie de plata. Si astfel, SC isi poate inregistra bunul respectiv (atentie, daca trece de 15 mil e mijloc fix si intervine amortizarea), si totodata poate scoate banii necesari achizitiei prin acea Dispozitie de Plata.
Nu am vrut sa repet cele spuse anterior, am dorit doar sa aduc unele completari.

fuji

Post by fuji » 18 Nov 2005, 07:28

Dispozitia de plata se semeneaza si de vanzator, nu ?

defectu

Post by defectu » 18 Nov 2005, 08:26

DA.

Post Reply