interesant
interesant
in fapt se retine ca inculpatul x, cetatean marocan de 13 ani , omoara un neamt la noi in tara.Germania formuleaza o cerere de extradare noi o respingem in baza art 99
Care e solutia?
Care e solutia?
Conform legii penale romane, raspunderea penala intervine de la 14 ani in sus (iar intre 14 si 16 ani doar daca se dovedeste ca faptuitorul avea discernamant). Concluzia o tragi singur(a)... Sub acest aspect, hotararea instantei e perfect legala. Nu stiu care e legislatia germana, dar daca acolo raspunderea penala intervine la 13 ani, in situatia in care faptuitorul paraseste Romania, iar RFG reuseste aducerea sa pe teritoriul german, il poate judeca. Pana atunci... 

Speta este data de catre Florin Streteanu(prof. Fac.de drept Babes Bolyai)
speta pare extrem de usoara ...va rog sa o luati in serios.Solutia "directa"e ca avand sub 14 ani nu raspunde penal deci nu va fi extradat..dar e vb de extradare si nu de rasp penala, trebuie sa facem distinctie.Niciunde in conditiile ectradarii nu se face referire la varsta, cel putin nu direct .
Posibilitati: extradarea e posibila
nu e posibila
dar nu in baza art 99 ci pe alt temei
astept raspunsuriile voastre
va multumesc
PS:pp ca legislatiile sunt identice
speta pare extrem de usoara ...va rog sa o luati in serios.Solutia "directa"e ca avand sub 14 ani nu raspunde penal deci nu va fi extradat..dar e vb de extradare si nu de rasp penala, trebuie sa facem distinctie.Niciunde in conditiile ectradarii nu se face referire la varsta, cel putin nu direct .
Posibilitati: extradarea e posibila
nu e posibila
dar nu in baza art 99 ci pe alt temei
astept raspunsuriile voastre
va multumesc
PS:pp ca legislatiile sunt identice
Her Wittmann are dreptate.
Iata ce spune art. 8 alin. 1 din Legea extradarii:
Art. 8: Dubla incriminare
(1) Extradarea poate fi admisa numai daca fapta pentru care este invinuita sau a fost condamnata persoana a carei extradare se cere este prevazuta ca infractiune atat de legea statului solicitant, cat si de legea statului solicitat.
Dupa cum se observa, trebuie sa avem o persoana invinuita sau condamnata.
Or, in tara noastra un minor de 13 ani nu poate fi participant ca invinuit in procesul penal.
Iata ce spune art. 8 alin. 1 din Legea extradarii:
Art. 8: Dubla incriminare
(1) Extradarea poate fi admisa numai daca fapta pentru care este invinuita sau a fost condamnata persoana a carei extradare se cere este prevazuta ca infractiune atat de legea statului solicitant, cat si de legea statului solicitat.
Dupa cum se observa, trebuie sa avem o persoana invinuita sau condamnata.
Or, in tara noastra un minor de 13 ani nu poate fi participant ca invinuit in procesul penal.
Salut tuturor! Eu sint cel care are probleme cu speta asta, dadutza a fost destul de draguta sa-mi zica de site asa ca mi-am facut si eu cont aici.
In primul rand vreau sa multumesc la toti care si-au dat timpul ca sa raspunda la intrebare.
La inceput am luat codul penal si l.302/2004 si le-am citit din scoarta-n scoarta. Dracushorul de prof ne da verificare in fiecare luna si vineri am ex... asa ca cel putin partea cu extradarea mi-e batuta-n cuie in ceea ce priveste textele de lege. Unde nu pot sa fiu de acord cu tine, mariusms, e la articolul privitor la dubla incriminare. Conditionarea se refera la fapta si nu la faptuitor. Dupa cum spune si numele, dubla incriminare cere ca fapta sa fie incriminata de ambele legislatii. "pentru care este invinuita sau a fost condamnata persoana a carei extradare se cere" face strict referire la subiectul actiunii, folosit in termen generic. Daca ar fi fost o conditie imperativa, s-ar fi cerut o formulare de genul "...persoana a carei extradare se cere trebuie sa fie invinuita sau condamnata". Este evident ca nu aceasta este intentia legiuitorului, iar daca ar fi fost, ar fi contravenit principiului claritatii si preciziei legii penale. Iar pe langa asta, un alt principiu al dreptului e ca legea se interpreteaza in primul rand dupa spiritul ei si mai apoi dupa litera. In interpretarea legii se tine cont de vointa legiuitorului din momentul edictarii si in functie de Ea se fac toate interpretarile si analogiile posibile. Si chiar daca ar fi fost valabila aceasta cerinta, pot exista situatii knd aceasta cerinta poate fi ignorata (ex crimele grave). Personal cred ca cheia e sa nu ramanem cramponati la iresponsabilitatea minorului sub 14 ani... Care aveti orice pista legata de subiect, va raman indatorat. P.S.: daca e evidenta, inseamna ca nu e bine:P Asa e proful meu:)
In primul rand vreau sa multumesc la toti care si-au dat timpul ca sa raspunda la intrebare.
La inceput am luat codul penal si l.302/2004 si le-am citit din scoarta-n scoarta. Dracushorul de prof ne da verificare in fiecare luna si vineri am ex... asa ca cel putin partea cu extradarea mi-e batuta-n cuie in ceea ce priveste textele de lege. Unde nu pot sa fiu de acord cu tine, mariusms, e la articolul privitor la dubla incriminare. Conditionarea se refera la fapta si nu la faptuitor. Dupa cum spune si numele, dubla incriminare cere ca fapta sa fie incriminata de ambele legislatii. "pentru care este invinuita sau a fost condamnata persoana a carei extradare se cere" face strict referire la subiectul actiunii, folosit in termen generic. Daca ar fi fost o conditie imperativa, s-ar fi cerut o formulare de genul "...persoana a carei extradare se cere trebuie sa fie invinuita sau condamnata". Este evident ca nu aceasta este intentia legiuitorului, iar daca ar fi fost, ar fi contravenit principiului claritatii si preciziei legii penale. Iar pe langa asta, un alt principiu al dreptului e ca legea se interpreteaza in primul rand dupa spiritul ei si mai apoi dupa litera. In interpretarea legii se tine cont de vointa legiuitorului din momentul edictarii si in functie de Ea se fac toate interpretarile si analogiile posibile. Si chiar daca ar fi fost valabila aceasta cerinta, pot exista situatii knd aceasta cerinta poate fi ignorata (ex crimele grave). Personal cred ca cheia e sa nu ramanem cramponati la iresponsabilitatea minorului sub 14 ani... Care aveti orice pista legata de subiect, va raman indatorat. P.S.: daca e evidenta, inseamna ca nu e bine:P Asa e proful meu:)
Iar faptul ca minorul nu are 14 ani nu impiedica statul sa ia masuri privitoare la persoana lui. A se vedea Masurile de siguranta (art.111 si 112) ce se pot lua impotriva persoanelor care incalca legea penala, chiar daca nu pot fi pedepsite. Se poate ajunge inclusiv la expulzarea minorului, dar de la expulzare la extradare... In fine... Va las domnilor! (si doamnelor... :) )
"........fapta pentru care este invinuita sau a fost condamnata PERSOANA A CAREI EXTRADARE SE CERE...."executorul wrote: Unde nu pot sa fiu de acord cu tine, mariusms, e la articolul privitor la dubla incriminare. Conditionarea se refera la fapta si nu la faptuitor. Dupa cum spune si numele, dubla incriminare cere ca fapta sa fie incriminata de ambele legislatii. "pentru care este invinuita sau a fost condamnata persoana a carei extradare se cere" face strict referire la subiectul actiunii, folosit in termen generic. Daca ar fi fost o conditie imperativa, s-ar fi cerut o formulare de genul "...persoana a carei extradare se cere trebuie sa fie invinuita sau condamnata".
Mie mi se pare ca acea conditionare se refera la persoana in primul rand.
Cred ca ar fi bine sa studiezi si Legea nr. 272/2004, in special capitolul referitor la protectia copilului care a savarsit o fapta penala si nu raspunde penal.
Marius, fii atent ca legea din care ai citat este abrogata.
In egea nr. 302/2004 in art. 23 alin. 3 se arata ca "Extradarea oricarei alte persoane straine poate fi refuzata sau amanata, daca predarea acesteia este susceptibila sa aiba consecinte de o gravitate deosebita pentru ea, in special din cauza varstei sau a starii sale de sanatate"
In art. 22 alin. 2 din aceeasi lege, se arata ca "Pot fi extradate din Romania, in conditiile prezentei legi, la cererea unui stat strain, persoanele care sunt urmarite penal sau sunt trimise in judecata pentru savarsirea unei infractiuni, ori sunt cautate in vederea executarii unei pedepse sau a unei masuri de siguranta in statul respectiv."
Nu cred ca Germania cand a cerut extradarea minorului a facut dovada indeplinirii conditiilor prevazute de art. 22 din Legea nr. 302/2004.
Marius, fii atent ca legea din care ai citat este abrogata.
In egea nr. 302/2004 in art. 23 alin. 3 se arata ca "Extradarea oricarei alte persoane straine poate fi refuzata sau amanata, daca predarea acesteia este susceptibila sa aiba consecinte de o gravitate deosebita pentru ea, in special din cauza varstei sau a starii sale de sanatate"
In art. 22 alin. 2 din aceeasi lege, se arata ca "Pot fi extradate din Romania, in conditiile prezentei legi, la cererea unui stat strain, persoanele care sunt urmarite penal sau sunt trimise in judecata pentru savarsirea unei infractiuni, ori sunt cautate in vederea executarii unei pedepse sau a unei masuri de siguranta in statul respectiv."
Nu cred ca Germania cand a cerut extradarea minorului a facut dovada indeplinirii conditiilor prevazute de art. 22 din Legea nr. 302/2004.
Sechmet, ai dreptate, legea extradarii din 2001 a fost abrogta. Dar noua lege incidenta in cauza, anume 302/2004 prevede tot dubla incriminare si conditia ca faptuitorul sa fie urmarit penal sau condamnat.
Legea 272/2004 spune la art. 82:
"In cazul in care fapta prevazuta de legea penala, savarsita de copilul care nu raspunde penal, prezinta un grad ridicat de pericol social, precum si in
cazul in care copilul pentru care s-au stabilit masurile prevazute la art. 81 savarseste in continuare fapte penale, comisia pentru protectia copilului
sau, dupa caz, instanta judecatoreasca dispune, pe perioada determinata, plasamentul copilului intr-un serviciu de tip rezidential specializat".
Legea 272/2004 spune la art. 82:
"In cazul in care fapta prevazuta de legea penala, savarsita de copilul care nu raspunde penal, prezinta un grad ridicat de pericol social, precum si in
cazul in care copilul pentru care s-au stabilit masurile prevazute la art. 81 savarseste in continuare fapte penale, comisia pentru protectia copilului
sau, dupa caz, instanta judecatoreasca dispune, pe perioada determinata, plasamentul copilului intr-un serviciu de tip rezidential specializat".
Ce e drept, nick-ul dricaru nu e deloc straniu... Mah, cum iti dai tu cu parerea despre toate persoanele doar dupa nick... ca ala o fi student, ala restantier, ala nush ce...oi fi vreun Tudorel Butoi si nu stiam... Ia mai bine da-ti cu parerea in "romanitza cu ghinion" si alte chestii controversate...ca sunt curioasa sa vad ce zici. Asta pentru ca trebuie sa recunosc ca in general ai dreptate
Ia-ti-o in cap acum! 

Stii orangino...
Nu o sa intru niciodata pe subiectu ala nnRomanitza cu ghinionnn
Am vz ca s-au scris vreo 22 pagini...
Imi evoca o adunare a corbilor in jurul unui cadavru...
Probabil ca totzi neavenitzii isi dau cu parerea, pro, contra etc...Bleah...
Cunosc f bine cazul si am o parere bine conturata.
Nu o sa o abordez niciodata aici insa.
PS
Mi-am dat seama ca ai o parere buna despre mine mai demult....
Toate fetele sexy au.
La cit de bine arat...nici nu-i de mirare
Nu o sa intru niciodata pe subiectu ala nnRomanitza cu ghinionnn
Am vz ca s-au scris vreo 22 pagini...
Imi evoca o adunare a corbilor in jurul unui cadavru...
Probabil ca totzi neavenitzii isi dau cu parerea, pro, contra etc...Bleah...
Cunosc f bine cazul si am o parere bine conturata.
Nu o sa o abordez niciodata aici insa.
PS
Mi-am dat seama ca ai o parere buna despre mine mai demult....
Toate fetele sexy au.
La cit de bine arat...nici nu-i de mirare