Doresc sa gasesc raspunsuri la urmatoarele probleme:
Sunt casatorit de 3 ani, am o fetita in varsta de 2 ani si locuiesc intr-un apartament cumparat cu bani de la tatal meu. Practic, in acte figuram atat eu cat si sotia, ca fiind proprietari, dar exista si metiunea ca banii sunt proveniti de la tatal meu. Sotia nu a lucrat niciodata, ea ocupandu-se doar de ingrijirea copilului. Toate cheltuielile au fost acoperite de salariul meu.
1. In cazul unui divort, care va fi situatia apartamentului? Ce drepturi am eu si sotia asupra apartamentului? Poate juca un rol si tatal meu?
2. Cum se pune problema unui eventual partaj asupra bunurilor achizitionate in perioada casatoriei, daca singurul venit este salariul meu?
2.1. In cazul in care se pune problema schimbarii locatiei locului de munca (in alt oras), bunurile achizitionate de mine vor fi supuse partajului?
2.2. In cazul in care locul de munca este in strainatate, bunurile achizitionate in afara tarii vor fi supuse partajului?
3. Pentru incredintarea copilului cred ca am sanse foarte mari, dar, totusi, daca fetita va ramane in custodia sotiei, care este cota pensiei de intretinere? Daca locul de munca este in strainatate, cum se calculeaza acesta?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Divort - Probleme
- cu apartamentul lucrurile stau asa: daca in contract se specifica faptul ca tatal tau v-a dat banii necesari achizitionarii apartamentului cu intentia de a te gratifica numai pe tine atunci apartamentul e bun propriu al tau (nu intra la partaj adica)
daca nu se specifica asta se presupune ca a inteles sa va gratifice pe amandoi si apartamentul e bun comun (intra la partaj).
- faptul ca sotia ta nu a avut servici ci a stat acasa cu copilul nu prezinta vreo relevanta majora in cazul partajului avand in vedere ca, conform legii, munca femeii in gospodarie si pentru cresterea copilului valoreaza contributie la dobandirea bunurilor comune. nu conteaza unde ai dobandit bunurile (aici sau in strainatate) cu exceptia cazului in care unul dintre acestea este imobil.
- in ce priveste incredintarea minorului, la varsta asta de regula copilul se incredinteaza mamei. Pensia de intretinere e 1/4 din venituri (nu conteaza daca le obtii in tara sau in strainatate
daca nu se specifica asta se presupune ca a inteles sa va gratifice pe amandoi si apartamentul e bun comun (intra la partaj).
- faptul ca sotia ta nu a avut servici ci a stat acasa cu copilul nu prezinta vreo relevanta majora in cazul partajului avand in vedere ca, conform legii, munca femeii in gospodarie si pentru cresterea copilului valoreaza contributie la dobandirea bunurilor comune. nu conteaza unde ai dobandit bunurile (aici sau in strainatate) cu exceptia cazului in care unul dintre acestea este imobil.
- in ce priveste incredintarea minorului, la varsta asta de regula copilul se incredinteaza mamei. Pensia de intretinere e 1/4 din venituri (nu conteaza daca le obtii in tara sau in strainatate
sunt de acord cu attorneyatlaw
In privinta apartamentului daca sunteti trecuti amandoi pe contractul de v-c, apartamentul face parte din masa bunurilor comune, deci se va supune partajarii ca orice bun care l-ati dobandit in timpul casatoriei, insa daca exista acte ca facturi, chitante etc. care sa dovedeasca ca dumneavoastra ati platit anumite bunuri, din salariul propriu iar in perioada casatoriei dovediti ca sotia nu a avut nici un venit puteti fi favorizat la obtinerea anumitor bunuri in plus fata de sotie... (exclus apartamentul care daca era cumparat inainte de incheierea casatoriei intra in masa bunurilor proprii, acest lucru fiind aplicabil oricarui bun... pe de alta parte mama nu poate fi lasata in strada cu un copil)
In privinta apartamentului daca sunteti trecuti amandoi pe contractul de v-c, apartamentul face parte din masa bunurilor comune, deci se va supune partajarii ca orice bun care l-ati dobandit in timpul casatoriei, insa daca exista acte ca facturi, chitante etc. care sa dovedeasca ca dumneavoastra ati platit anumite bunuri, din salariul propriu iar in perioada casatoriei dovediti ca sotia nu a avut nici un venit puteti fi favorizat la obtinerea anumitor bunuri in plus fata de sotie... (exclus apartamentul care daca era cumparat inainte de incheierea casatoriei intra in masa bunurilor proprii, acest lucru fiind aplicabil oricarui bun... pe de alta parte mama nu poate fi lasata in strada cu un copil)
in principiu ..daca dovedesti intentia tatalui de a te gratifica pe tine si nu si pe sotia ta apartamentul iti va reveni..Trebuie sa fii atent sa nu se inteleaga ca banii au fost atribuiti cu titlu de imprumut pentru ambii soti ..urmand a fi restituita suma..Atunci nu iti revine in totalitate
in mod normal bunurile obtinute se impart in 2 parti egale dar tu trebuie sa dovedesti faptul ca contributia ta este mai mare...(ceea ce inteleg ca nu e greu)..Daca sotia ta nu a lucrat..atunci se considera ca si ea are o contributie in calitate de casnica..dar oricum infima raportat la veniturile tale..
in mod normal fetita va ramane in ingrijirea mamei..nu vor prima veniturile tale cand se va judeca acest fapt...Conditiile pentru care nu se acorda mamei sunt destul de stricte si de restranse..Eventual trebuie sa probezi promiscuitatea mamei..sau ceva de genul..
la un copil...dai 1/4 din venituri..indiferent unde ai lucra
in mod normal bunurile obtinute se impart in 2 parti egale dar tu trebuie sa dovedesti faptul ca contributia ta este mai mare...(ceea ce inteleg ca nu e greu)..Daca sotia ta nu a lucrat..atunci se considera ca si ea are o contributie in calitate de casnica..dar oricum infima raportat la veniturile tale..
in mod normal fetita va ramane in ingrijirea mamei..nu vor prima veniturile tale cand se va judeca acest fapt...Conditiile pentru care nu se acorda mamei sunt destul de stricte si de restranse..Eventual trebuie sa probezi promiscuitatea mamei..sau ceva de genul..
la un copil...dai 1/4 din venituri..indiferent unde ai lucra
pt. patricias
De ce spui ca e infima contributia femeii , raportat la veniturile sotului???
Nu este adevarat ... Se apreciaza de la caz la caz , munca sotiei in gospodarie putand fi apreciata ca fiind chiar mai mare!!!
Cota pensiei de intretinere pentru un copil e de PANA la 1/4 , nu neaparat 1/4.
Atentie!
Nu este adevarat ... Se apreciaza de la caz la caz , munca sotiei in gospodarie putand fi apreciata ca fiind chiar mai mare!!!
Atentie!
pt. patricias
Nu este adevarat ... Se apreciaza de la caz la caz , munca sotiei in gospodarie putand fi apreciata ca fiind chiar mai mare valoric !!!
Atentie!
Nu este adevarat ... Se apreciaza de la caz la caz , munca sotiei in gospodarie putand fi apreciata ca fiind chiar mai mare valoric !!!
Atentie!
nu mai stiu exact la ce intrebare am raspuns..dar banuiesc ca m-am referit la mesaj in particular..Deci doream sa spun ca ..tinand cont de veniturile inregistrate de sot..(care spunea de un apartament si de munca in strainatate..parca si nu mai stiu ce bunuri)..munca sotie in gospreprezita o cota f mica in raport cu veniturile din casa...
si stiu ca veniturile pot fi pana la 1/2(art 409cpc) dar pentru un avocat(la un copil) nu e greu sa scoata 1/4 si sincer nu am intalnit speta in realitate in care sa se dea mai putin de 1/4 ptr un copil(parca un copil aveau)...
Mi-am reparat greseala?
si stiu ca veniturile pot fi pana la 1/2(art 409cpc) dar pentru un avocat(la un copil) nu e greu sa scoata 1/4 si sincer nu am intalnit speta in realitate in care sa se dea mai putin de 1/4 ptr un copil(parca un copil aveau)...
Mi-am reparat greseala?