concediere / lichidare firma

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
made

concediere / lichidare firma

Post by made » 30 Sep 2004, 14:42

Am nevoie iar de un sfat. Ma bucuram acum 5 luni ca mi-am gasit un serviciu mai bun, insa se pare ca am avut ghinion. Iata care e situatia: dupa 5 luni de la angajare, firma la care lucrez a hotarat sa se inchida. N-am primit decat instiintarea verbala, nimic scris (inca). Acum circula un zvon, cum ca ar costa mai mult lichidarea firmei decat daca ar pastra-o dar fara activitate. Din cate am aflat aceasta firma nici macar nu si-a platit darile la stat, deci se pare ca nici nu ne poate incheia situatia financiara. Nu ne-am primit inca nici ultimul salariu, asa ca ne e teama ca nici alte plati compesatorii nu vom primi. Noi suntem 5 angajati in prezent la aceasta firma. Se pare ca vrea sa mai pastreze o persoana (asistenta) inca 2-3 luni iar pe restul sa ne concedieze pe rand. In contractul individual de munca scrie ca in acest caz (concediere) preavizul este de 15 zile. Puteti sa-mi spuneti care ar fi drepturile noastre in aceasta situatie si ce-am putea face? Ce drepturi avem si cum le-am putea obtine in caz ca angajatorul isi bate joc de noi in continuare?

Va multumesc foarte mult pentru sfaturi.

made

Post by made » 04 Oct 2004, 11:07

Poate sa-mi dea cineva un sfat? E adevarat ca daca firma nu-si plateste darile la stat nu ne poate incheia cartea de munca sau ca pierdem vechimea cat am lucrat la aceasta firma?

Multumesc

andriipopa75

Post by andriipopa75 » 04 Oct 2004, 18:09

nu este adevarat.

1. - discuta (in situatia in care mai exista un ban prin firma) cu patronul problema
2. - explica-i ca nevirarea contributiilor salariatului este infractiune, si in cel mai ieftin caz scapa cu o amenda
3. - poti solicita in instanta (cu sanse 100%) sa fie obligata societatea sa-ti vireze contributiile caTRE stat .

4. propune-i patronului sa plateasca macar pentru tine .

PS. carnetul de munca se inchide in momentul incheierii contractului de munca, indiferent de plata contributiilor catre stat

made

Post by made » 05 Oct 2004, 08:44

Multumesc pentru raspuns.
Patronul spune ca nu mai are nici un ban, deci in cel mai fericit caz daca va plati, va plati esalonat.
Ce ma intereseaza acum este cu ce ma afecteaza pe mine daca firma nu-si plateste darile catre stat? Pot sa ma angajez fara probleme in alta parte sau dintai trebuie incheiata situatia financiara de aici? Pierd vechimea cat am lucrat la aceasta firma?

Zgabeata_Iftode

Post by Zgabeata_Iftode » 05 Oct 2004, 16:40

Nu pierzi nici o vechime. Potrivit art.37 din L 19/2000 constituie stagiu de cotizare orice perioada pentru care s-au DATORAT conntributii. In conditiile in care statul roman e stupid si nu e in stare sa isi colecteze creantele tu ce vina ai?
Ce te sfatuiesc este sa pastrezi pe cat posibil un fluturas de salariu in care apar retinerile legale sau un contract de munca stampilat de onor Inspectoratul de munca ca sa dovedesti ca ai lucrat legal.
:idea: Daca nu ai contract de munca cheama inspectia muncii si foloseste-te de prezumtia prevazuta in art.16 alin 2 C.muncii.
E neplacut ce ti se intampla dar asta e...
Succes

made

Post by made » 05 Oct 2004, 17:18

Multumesc, asa voi face. Din fericire am contract de munca si fluturasii.

Numai bine

Post Reply