concedierea disciplinara si suspendarea CIM

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
Cronos

concedierea disciplinara si suspendarea CIM

Post by Cronos » 31 Oct 2005, 15:09

salutare!
apelez la pararile voastre cu privire la o nelamurire personala legata de corelatia dintre cele 2 aspecte mentionate in titlu, respectiv:
1. art. 268 C. muncii prevede obligativitatea angajatorului de a emite decizia de sanctionare in 30 de zile...de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai mult de 6 luni de la data savarsirii faptei;
2. dupa efectuarea cercetarii disciplinare, inainte de emiterea deciziei, angajatul intra in concediu de boala (incapacitate temporara de munca), rezulta deci suspendarea CIM in baza art. 50 C. muncii;
3. art. 60 C. muncii interzice a se "dispune" in aceasta perioada concedierea.
Intrebarea este urmatoarea: desi legea nu prevede expres ce se intampla cu termenul de 30 de zile pentru emiterea deciziei de sanctionare, acesta se suspenda de drept? urmand sa-si reia cursul dupa incetarea suspendarii? sau nu?
Am gasit chiar o speta in care angajatorul a emis in aceasta perioada Decizia de concediere si, dupa contestatia depusa de angajat la aceasta, a emis si o decizie de suspendare a aplicarii ei, iar instanta a considerat ca "nu produce efecte juridice, asa incat nu poate fi luata in considerare"...
Voi ce ziceti?
Ar trebui totusi emisa Decizia in termenul de 30 de zile si tot atunci dispusa si suspendarea ei pe perioada incapacitatii temporare de munca? sau se suspenda CIM, urmand ca la reintoarcerea la munca a angajatului sa fie emisa decizia de concediere? problema este ca nu cumva angajatorul, in acest din urma caz, sa iasa din termen si sa nu mai poata aplica sanctiunea...
Multumesc anticipat! :floare:

lauraC

Post by lauraC » 31 Oct 2005, 17:20

cred ca poti emite decizia de concediere la terminarea concediului medical. Referitor la subiectul tau, eu as mai avea o nelamurire: decizia de suspendare a cim pe durata efectuarii cercetarii disciplinare se emite de la data convocarii la cercetare sau de la data constituirii comisiei de cercetare (prin decizie a directorului general)?

kinga

Post by kinga » 01 Nov 2005, 07:57

art. 60 Codul muncii prevede foarte clar:
Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa
lit.a pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii.

pe de alta parte art.73 al.3 prevede:
In situatia in care in perioada de preaviz CIM este suspendat, se suspenda si preavizul...
Coroborand textele legale rezulta ca atata timp cat CIM este suspendat nu poti emite decizia de desfacere a contractului.
Si termenul de 30 de zile este suspendat.

Pentru Laura
Eu sunt de parere ca Decizia de suspendare a CIM se poate emite odata cu convocarea angajatului la conciliere.

lauraC

Post by lauraC » 01 Nov 2005, 10:06

Multumesc, Kinga. Un sfat din partea ta e mai mult decat binevenit. Totusi, pentru clarificare, adica de la data la care am inregistrat convocarea sau de la data stabilita pentru prezentare in vederea efectuarii cercetarii?

kinga

Post by kinga » 01 Nov 2005, 10:56

La data stabilita pentru prezentare in vederea efectuarii cercetarii.

Post Reply