romanitza cu ghinion

Discutii privind Dreptul Penal
mariusms

Post by mariusms » 29 Oct 2005, 14:07

bog28 wrote:mariusms: ce vrei sa spui este ca alin.2 are caracter subsidiar si se aplica oride cate ori conditiile alin.2 indice 1 nu exista cumulativ ?

de acord, numai ca in cazul nostru sunt indeplinte toate conditiile alin.2 indice 1.da, consider ca putem sti de la inceput daka patrunderea se face fara drept sau nu, tocmai din imprejurarile cauzei: iancu nu a intrat "tocmai pe usa", noaptea iar scopul pt care se alfa acolo mi se pare destul de clar.

raman la parerea ca alin.2 indice 1 este cel care s-ar aplica in cauza (chiar daka alin.2 are caracter subsidiar) numai ca respingerea patrunderii s-a facut disproportionat.

asa cum a scris si gstefan5 Daca victima putea inlatura, raportat la conditiile subiective, atacul prin alte mijloace, atunci ea nu va fi considerata in legitima aparare.- ceea ce pe mine ma duce cu gandul la proportionalitate (alin.3) :cafea:
:?:
Alin. 2^1 nu este subsidiar. Eu cred ca acolo legiuitorul vrea sa spuna ca atunci cand cineva forteaza intrarea peste noi in casa (nota bene, noi sa fim acolo), ne putem apara cu orice mijloace, chiar daca "vizitatorul" are mainile goale (nu putem sti ce are in buzunare, nu?).
Deci, daca proprietarul/locatarul demonstreaza faptul vecin si conex (cele 4 conditii pe care ti le-am spus), atunci legitima aparare este prezumata de lege.

bog28

Post by bog28 » 29 Oct 2005, 14:38

nu sunt deacord cu interpretarea ta.
cred ca alin2. indice 1 are in vedere o ipoteza/situatie distincta de alin.2 si nu trimite la acest text de lege.

dar poate ma insel eu, nu sunt atotstiutor.
am sa caut ceva practica. 8O

TudorB

Post by TudorB » 29 Oct 2005, 14:41

mariusms wrote:
Nu este frumos sa spui asa ceva. Dar daca asta este parerea ta, foarte bine atunci. Eu ma refeream la situatia din speta. Oricum, ca sa vezi ca sunt baiat bun, iti raspund.
Tu vorbesti de hotul care intra peste om in casa si omul trage ca sa se apere. Va fi legitima aparare, fara discutie. Nu sesizezi nici o diferenta, cand hotul o ia in directie opusa, ca sa fuga?
Legea despre care discutam in contradictoriu (nu ne certam, asta poate faci tu), este in vigoare.

PS sa ne scrii cum ajungi acolo, poate venim dupa tine. Ce zici, ne primesti in vizita? :-D
Nuni frumos sa spun ce? Scuzanma, dar discutia asta putea fi purtata si de gospodine la piata. Totusi, viata si libertatea unui om sunt in joc, si expertii juridici aici de fata nici macar nu sunt in stare sa interpreteze 3 randuri de lege, care, basca, este "de stricta interpretare".
Pana la urma, patrundere inseamna prezenta in respectiva incinta, sau nu am voie sa reactionez decat cand raufacatorul trece peste un prag?

PS: poti sa vii si acum in vizita, atat timp cat intrii pe usa - poti si pe geamun de la subsol, ca ala e "la comun", oricum cu mirosurile de acolo, fapta ta intra la sinucidere :-D . Si singura pusca pe care o am acasa canta si i se aprinde un bec la varf cand apas pe tragaci.

mariusms

Post by mariusms » 29 Oct 2005, 16:04

bog28 wrote:nu sunt deacord cu interpretarea ta.
cred ca alin2. indice 1 are in vedere o ipoteza/situatie distincta de alin.2 si nu trimite la acest text de lege.

dar poate ma insel eu, nu sunt atotstiutor.
am sa caut ceva practica. 8O
Cred ca vorbim de acelasi lucru dar am dat un inteles diferit cuvantului "subsidiar". Se mai intampla. :lol:
Sensul principal al cuvantului este de "auxiliar", "complimentar".
Iar sensul secundar este de "pe langa" "pe deasupra".
Unul dintre noi s-a referit la un sens si altul la celalalt sens. :-D

Referitor la proportionalitate, este intr-adevar de discutat.

Pentru Tudor: legile care reglementeaza regimul armelor si munitiilor nu-i lasa nici pe militari sa traga asa aiurea, fara somatie si fara foc de avertizare. Eu am facut armata si stiu.
:grin:

TudorB

Post by TudorB » 29 Oct 2005, 19:42

Vrei sanmi zici ca daca intra teroristun in aeroport sta cineva sanl legitimeze? :(|) Daca ma indrept amenintator spre Basescu crezi ca ma mai someaza cineva?

mariusms

Post by mariusms » 29 Oct 2005, 20:13

Eu am vrut sa zic altceva, asa ca sa intelegi ideea. Dar vad ca incepi cu exemple fortate. Daca te crezi presedinte de stat, asta-i treaba ta. Nu ma mai complic sa discut cu minti luminate care cred ca daca au facut informatica se cred si mari juristi. :bye:

orange

Post by orange » 30 Oct 2005, 17:20

Sincer nu am stat sa caut in atatea pagini, dar...dricaru si-a spus parerea? Chiar as vrea sa stiu ce crede ;-)

lawprofile

Post by lawprofile » 30 Oct 2005, 22:25

MARIUSMS...lipsesc o zi de pe forum si va faceti de cap...cumulul conditiilor din al 2(1) prezentate de tine echivaleaza cu atacul material,direct etc. din al 2(nu observi?).atunci de ce a fost introdus al 2(1)?pt ca reclama o alta interpretare:aceea ca prezenta("patrunderea") a intrusului naste o prezumtie de leg. aparare pt propietar care poate fi rasturnata doar daca se demonstreaza ca intrusul a intrat cu un drept.e simplu...nu va mai chinuiti creierasul cu tot felul de "teorii" intortocheate in incercarea de a va justifica fantasmagoriile!

mariusms

Post by mariusms » 30 Oct 2005, 22:31

Mai, chiar ai lipsit? Nu pot sa cred. Tu ma pacalesti. :-D :-D :-D

TudorB

Post by TudorB » 31 Oct 2005, 08:47

mariusms>nunmi atribui personalitatea lun Basescu, era doar un exemplu ca soldatii - de regula - trag fara avertizare!

gstefan5

Post by gstefan5 » 31 Oct 2005, 16:15

Credeam ca te-am lamurit Lawprofile. Stai 2 zile, te gandesti ce sa mai zici si apari iar cu postari aiuristice. Nu ti se pare putin deplasat faptul ca e de acord cu tine unu care habar nu are ce inseamna drept da posteaza si el ca e si el om?

Prezumtia aia nu se rastoarna doar prin demonstrarea patrunderii cu drept cum spui tu, se mai rastoarna si daca hotu fuge si tu il impusti in cap (asta la subiect ca sa intelegi si tu).

Si mai e ceva, asta ca sa vezi cat de absurda e pozitia pe care o sustii, cu tot parchetul, cu toate probele fabricate de acesta (auzi si tu au gasit nasture de la pantaloni pe pervaz sau amprente dupa ce spun ca nu erau amprente lasate in casa), cu toti banii Romanitei, tot nu o sa se pronunte achitare pt. legitima aparare. (daca ar exista cea mai mica cale spre legitima aparare, judecatorii nu ar ezita sa o pronunte).

lawprofile

Post by lawprofile » 31 Oct 2005, 17:25

gstefan5 wrote:Prezumtia are asadar ca efect doar inversarea sarcinii probei.
A "BEAUTIFUL MIND",NU...?

mariusms

Post by mariusms » 31 Oct 2005, 19:02

Iata si practica instantei supreme. Ceea ce ma si asteptam. :aplauze:

Fapta unei persoane de a patrunde in casa fostei sale concubine, de a insista sa reia convietuirea, tragand de hainele ei si rupandu-le, urmata de lovirea cu pumnul in fata a sotului acesteia care a intervenit in apararea femeii nu constituie un atac de natura a pune in pericol grav persoana acesteia. Riposta sotului femeii de a lovi in cap cu toporisca pe agresor nu indeplineste, sub acest aspect, conditiile unei aparari legitime prin depasirea limitelor din cauza tulburarii sau temerii, prevazuta in art. 44 alin. (2) si (3) C. pen., din lipsa gravitatii pericolului cauzat de atacul victimei.

Intr-o atare situatie sunt incidente prevederile art. 73 lit. b) C. pen., fapta fiind savarsita sub stapanirea unei puternice tulburari determinata de provocarea persoanei vatamate, produsa prin violenta.

I.C.C.J., sectia penala, decizia nr. 6279 din 25 noiembrie 2004

Prin sentinta penala nr. 95 din 16 martie 2004, Tribunalul Vrancea, in temeiul art. 11 pct. 2 lit. a) raportat la art. 10 alin. (1) lit. e) C. proc. pen., a achitat pe inculpatul S.I. pentru savarsirea tentativei la infractiunea de omor prevazuta in art. 20 raportat la art. 174, cu aplicarea art. 73 lit. b) C. pen.
Prin rechizitoriul parchetului inculpatul a fost trimis in judecata retinandu-se ca, pe fondul starii de tulburare cauzata de comportamentul partii vatamate, a lovit-o in cap cu o toporisca producandu-i leziuni ce i-au pus viata in primejdie.
Instanta, in motivarea sentintei, a aratat ca inculpatul, casatorit de 16 ani si avand patru copii minori, a fost parasit de sotie care s-a mutat la G.C., concubinul ei; la insistentele parintilor a reluat traiul in comun cu sotul sau.
In ziua de 24 noiembrie 2003, inculpatul impreuna cu sotia au mers sa lucreze la casa familiei aflata in constructie. In acest timp G.C., aflat in stare de ebrietate, a patruns in interiorul casei; femeia insista sa plece, dar acesta a tras de hainele ei rupandu-i cureaua si pantalonii.
Alarmat de strigatele sotiei, inculpatul a venit in acel loc avand asupra sa o toporisca si a cerut lui G.C. sa plece; acesta a refuzat spunand ca pleaca numai cu sotia inculpatului.
Tulburat de situatie si fiind lovit cu pumnul in fata, inculpatul a aplicat partii vatamate o lovitura cu toporisca in cap.
Victima a fost internata in spital cu diagnosticul traumatism cranio-cerebral care i-a pus viata in primejdie.
Instanta a motivat ca inculpatul a savarsit fapta in legitima aparare, in conditiile art. 44 alin. (2) si (3) C. pen., pentru a respinge atacul indreptat impotriva sotiei sale depasind, din cauza temerii, limitele unei aparari proportionale cu gravitatea pericolului.
Prin decizia penala nr. 307 din 27 mai 2004, Curtea de Apel Galati a admis recursul procurorului, a desfiintat sentinta si a condamnat pe inculpat la 2 ani inchisoare pentru savarsirea tentativei la infractiunea de omor, cu aplicarea art. 73 lit. b) C. pen.

Recursul declarat de inculpat este nefondat.

Potrivit art. 44 alin. (2) C. pen., este in legitima aparare acela care savarseste fapta pentru a inlatura un atac material, direct, imediat si injust indreptat impotriva sa, a altuia sau impotriva unui interes obstesc, si care pune in pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul obstesc.

Examinand probele administrate in cauza se constata ca nu a existat o agresiune asupra sotiei inculpatului in sensul prevederilor legale, fapta victimei nefiind de natura sa puna in pericol grav persoana acesteia.

Relatiile de concubinaj cu sotia inculpatului si comportarea victimei in ziua savarsirii faptei, patrunderea in casa, refuzul de a o parasi, lovirea inculpatului cu pumnul in fata au fost corect retinute de instanta de apel ca fiind o provocare in intelesul art. 73 lit. b) C. pen., astfel incat recursul inculpatului a fost respins.

lawprofile

Post by lawprofile » 31 Oct 2005, 21:03

faptul ca niste judecatori cu reminiscente comuniste refuza sa aplice legea si sa concretizeze scopul pt care afost introdus acest alineat nu ma mira deloc.de fapt in teoria dreptului este cunoscuta posibilitate rezistentei puterii judecatoresti la noile reglementari impuse de legislativ.din acelasi motiv se are in vedere ca anul viitor sa intre in vigoare o noua forma a al2(1), mai explicita(cred ca ati auzit).in plus jurisprudenta curtii poate fi reconsiderata,s-a intamplat si la case(curti) mai mari(vezi curtea constitutionala). Dar nu despre asta-i vorba.aici discutam pe argumente si pana acum teoria mea sta in picioare pt ca nici n-ati avut curajul sa contraargumentati.si tot nu mi-ati raspuns care e efectul prezumtiei din al 2(1);va e frica de intrebarea asta,nu?

mariusms

Post by mariusms » 31 Oct 2005, 21:40

Zicea cineva ceva despre vreu argument? Parca asa mi s-a parut, ca spunea cineva ca ar fi legitima aparare. Sau am visat eu urat?
Brrrrrrrr, urat mi-a fost. :evil:

Post Reply