Reforma profesiilor juridice? Vor fi doar avocati?

Examene, rezultate, pareri, etc
Post Reply
emily

Reforma profesiilor juridice? Vor fi doar avocati?

Post by emily » 26 Oct 2005, 21:01

Exista un proiect de lege pentru unificarea profesiilor juridice.
Ce se intampla cu juristii care nu au def.? iar stagiatura cu admitere in Barou? iar 2 ani? + taxe 24 mil. pt. inscrierea in tabloul av.stagiari apoi 30 mil. la inscrierea tablou av. def.? + alte taxe....
Este greu examenul de admitere in Baroul Bucuresti?
Sunt exigenti la corectarea lucrarilor?
Pe ce este bine sa te axezi in abordarea subiectelor ca sa fii pe placul lor?

dinubocos

Post by dinubocos » 26 Oct 2005, 21:11

unde se poate vedea acest proiect?

kko

Post by kko » 26 Oct 2005, 22:25

EXPUNERE DE MOTIVE
la proiectul de lege privind reforma unor profesii juridice
Reforma sistemului de justitie romanesc, in consens cu normele europene contemporane, reprezinta o prioritate majora pentru indeplinirea conditiilor de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.
La nivel comunitar profesia de avocat este reglementata cu caracter general prin Directiva 5/1998 privind facilitarea exercitarii profesiei de avocat pe baza permanenta intr-un alt stat membru decat cel in care a fost obtinuta calificarea profesionala si Directiva 249/1977 privind facilitarea exercitarii efective a libertatii de prestare a serviciilor de catre avocati.
In materie este incidenta si Directiva 48/1989 privind sistemul general de recunoastere a calificarilor profesionale.
Directiva 98/5/CE urmareste eliminarea obstacolelor la libera circulatie a persoanelor si serviciilor pentru nationalii statelor membre, inteleasa ca posibilitate a avocatilor de a-si exercita profesia, ca salariati sau pe cont propriu, intr-un alt stat membru decat cel in care a obtinut calificarea profesionala.
Armonizarea legislatiei Romaniei cu aceste norme comunitare impun reformarea profesiilor juridice de aparatori (avocati si consilieri juridici), reglementate in prezent prin legi speciale si statute profesionale proprii, in sensul organizarii de o maniera unitara a acestora.
In legatura cu legislatia in aceasta materie din statele membre comunitare, ilustrativ este exemplul Frantei, care a unificat cele doua profesii anterior distincte (de avocat si de consilier juridic) prin Legea nr. 1259/1990 pentru modificarea legii nr. 1130/1971 privind reforma unor profesii judiciare si juridice.
Potrivit art.1 din aceasta lege, s-a creat o profesie noua, liberala si cu caracter independent, ai carei membri se numesc avocati, care substituie vechile profesiuni de avocat si consilier juridic.
In privinta formelor de exercitare a profesiei, legea franceza prevede posibilitatea profesarii cu titlu individual, dar si in cadrul unei asociatii, al unei societati civile profesionale sau al unei societati cu raspundere limitata ce are personalitate juridica.
Avocatul poate fi membru al unui grup de interes economic sau al unei grupari europene de interes economic, profesia de avocat putand fi exercitata si in calitate de avocat salariat al unei societati de avocatura sau al unei institutii ori autoritati publice sau al unei persoane juridice de drept privat.
Organizarea prezenta, distincta, a activitatii de aparator prin intermediul a doua corpuri profesionale distincte este de natura de a leza dreptul fundamental la aparare, ce apartine atat persoanelor fizice cat si persoanelor juridice.
Astfel, sub incidenta celor doua legi de organizare profesionala: Legea nr.51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat, si legea nr.514/2003, privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic, in prezent in Romania s-a atomizat organizarea acestor profesii.
Astfel, este bine cunoscut faptul ca datorita nedobandirii personalitatii juridice de catre actualele barouri si Uniunea Nationala a Barourilor din Romania s-au organizat in paralel, in temeiul O.G. 26/2000 o serie de barouri si a doua Uniune Nationala a Barourilor din Romania.
In ceea ce-i priveste pe consilierii juridici, pe langa formele organizatorice unitare - colegii judetene si Uniunea Colegiilor Consilierilor Juridici din Romania, la nivelul institutiilor si autoritatilor publice s-au infiintat diverse asociatii profesionale ale consilierilor juridici.
Asistam astfel la o situatie de ne-acceptat, fapt ce impune reorganizarea de urgenta si in spiritul directivelor comunitare a activitatii de aparator, activitate de maxim interes public in activitatea sistemului de justitie romanesc.
De altfel, prezenta propunere legislativa aduce in actualitate organizarea unitara a profesiei de avocat asa cum a existat ea in sistemul de justitie romanesc ante si postbelic.
Infiintarea noilor organizatii profesionale, ca persoane juridice de drept privat, va curma disensiunile profesionale existente intre cele doua corpuri de aparatori, cu efecte benefice in desfasurarea activitatii profesionale in beneficiul intregii societati romanesti.
Eliminarea prevederilor art.16 si 16 1 din Legea nr.51/1995 - prin crearea posibilitatii de primire in profesia de avocat pe baza unei simple cereri este de natura de a curma orice fel de ingradire in exercitarea acestei profesii, eminamente liberala si independenta.
Statuarea faptului ca licentiatii in drept, practicanti ai altor functii juridice sunt membri de plin drept ai baroului, pe de o parte este in concordanta cu prevederile art. 10 alin. 3 din legea 303/2004 privind statutul magistratilor, iar pe de alta parte aceasta norma legislativa este menita de a asigura reala independenta a judecatorilor si procurorilor prin eliminarea conditiilor de vechime si a traficului de influenta pasiv exercitat de conducerile barourilor
asupra acestora, prin conditionarea formularii cererilor de primire in profesia de avocat cu cel putin 5 ani inainte de pensionare.
Propunerea legislativa creeaza astfel o asociatie profesionala unica, moderna, ancorata necesitatilor sistemului judiciar romanesc contemporan si in deplin consens cu normele comunitare, avand la baza principiile Conventiei Europene a Drepturilor Omului si principiile Constitutiei Romaniei privind dreptul la libera asociere, dreptul liber la alegerea locului muncii si a profesiei.
De altfel, aceasta solutie legislativa a fost prefigurata si prin Raportul Comisiei Juridice a Senatului nr. XXIII/566/2000, la proiectul de lege privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic, care a retinut urmatoarele: "1). Ca activitate, este vorba de unul si acelasi obiect specific: consultanta, asistenta si reprezentare judiciara pentru avocati, iar pentru consilieri juridici si avizare si contrasemnare; 2) Nu este de admis ca una si aceeasi activitate specifica, chiar prin forme diferite de realizare, sa aiba doua legi cu reglementare paralela, respectiv Legea privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat si Legea privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic".
Solutia unificarii celor doua profesii de aparator (avocat si consilier juridic) rezida si din raspunsul Ministerului Justitiei nr. 54993 din 15.06.2005 la interpelarea formulata in Camera Deputatilor de catre Deputatul Adrian Mihei: "Singura exceptie prevazuta de legiuitor pentru exercitarea profesiei de avocat in alte conditii decat cele prevazute in Legea nr.51/1995, pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, este cea mentionata in Legea nr.514/2003 privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic .... si Statutul profesiei de consilier juridic".
In acest context proiectul legislativ propus se refera la armonizarea legislatiei Romaniei in materia organizarii profesiei de avocat cu cea a Uniunii Europene si a Consiliului Europei, astfel incat se impune adoptarea acesteia in procedura de urgenta.
Bucuresti, data _______________


*******************************************************
PARLAMENTUL ROMANIEI
CAMERA DEPUTATILOR
LEGE
PRIVIND REFORMA UNOR PROFESII JURIDICE

CAPITOLUL I
Dispozitii generale
Art.1- (1) Organizatiile profesionale ale avocatilor si cele ale consilierilor juridici se reorganizeaza intr-o asociatie profesionala unica, la nivel national, ce va purta titulatura de BAROUL ROMAN, in conditiile legii privind asocierea si constituirea persoanelor juridice.
(2) In fiecare judet si in Municipiul Bucuresti se infiinteaza cate o singura asociatie profesionala cu titulatura BAROUL JUDETEAN si BAROUL MUNICIPIULUI BUCURESTI.
(3) Formele de asociere si organizare la nivel national, judetean si al Municipiului Bucuresti sunt stabilite prin statutul asociatiei, cerut de lege.
(4) Constituirea noilor asocieri profesionale are la baza principiile comtitutionale ale dreptului de asociere si reglementarile legale privind asocierea si constituirea de persoane juridice.
(5) Membrii noilor structuri profesionale vor purta titulatura de AVOCAT.
Art. 2 - (1) Noile asociatii profesionale se vor infiinta si statutele acestora se vor adopta in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
(2) Pe data intrarii in vigoare a prezentei legi asociatiile profesionale existente ale avocatilor si cele ale consilierilor juridici isi inceteaza activitatea.
Art. 3 - (1) In termenul stabilit, in fiecare judet si in Municipiul Bucuresti se vor organiza adunari generale pentru alegerea organelor de conducere ale noilor structuri profesionale.
(2) Pot candida pentru functiile de conducere ale noilor structuri profesionale membrii vechilor structuri profesionale ale avocatilor si consilierilor juridici, cu o vechime in activitate de peste 10 ani.
CAPITOLUL II
Dobandirea calitatii de avocat
Art. 4 - (1) Dupa intrarea in vigoare a prezentei legi, primirea in profesia de avocat a licentiatilor in drept, se face doar pe baza unei simple cereri adresata Baroului judetean sau al Municipiul Bucuresti, in raza caruia domiciliaza solicitantul.
Art. 5 - (1) Sunt membri de plin drept ai baroului: avocatii si consilierii juridici - membrii vechilor structuri profesionale, licentiatii in drept ce exercita functia de judecator, procuror, notar sau executor judecatoresc, precum si titularii diplomei de doctor in drept sau de master in orice domeniu de drept.
(2) Persoanele enuntate la aliniatul anterior, pe intreaga perioada in care exercita o alta activitate profesionala sunt trecute pe tabloul special al avocatilor suspendati.
(3) Cotizatia lunara platita baroului de catre avocatul suspendat, in cuantum de maxim 1% din venitul brut realizat, este deductibila din baza de calcul a impozitului pe venit.
CAPITOLUL III
Dispozitii tranzitorii si finale
Art. 6 - (1) Prezenta lege intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii ei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Art. 7 - Organizarea si exercitarea profesiei de avocat, conditiile efectuarii stagiului, asigurarea avocatului indrumator, definitivarea si celelalte conditii din perioada stagiului sunt cele prevazute in Legea pentru exercitarea profesiei de avocat, Statutul profesiei de avocat, Codul deontologic si Regulamentele corpului profesional.
Art. 8 - (1) Dupa intrarea in vigoare a prezentei legi, avocatii - membri ai Baroului, vor putea exercita profesia in unul din urmatoarele moduri:
(a) in mod independent sau in asociere;
(b) ca avocat salariat,
(c) ca prestator de servicii, prin intermediul societatilor profesionale cu personalitate juridica.
(2) Consiliul Baroului Roman va elabora proiectul noului Statut al profesiei de avocat si il va supune adoptarii Congresului in termen de cel mult 120 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi. Statutul profesiei va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei,
Partea I.
(3) Ministerul Justitiei va include in programul de reforma legislativa reorganizarea noului corp profesional al avocatilor - BAROUL ROMAN - si asigurarea accesului acestui corp la finantari guvernamentale, comunitare si externe, pentru armonizarea legislatiei Romaniei cu cea a Uniunii Europene si a Consiliului Europei - in scopul asigurarii liberei circulatii a prestarilor de servicii juridice.
Art. 9 - La data intrarii in vigoare a acestei legi se abroga Legea 514/2003 - privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic precum si art. 16 si art. 16 1 din Legea 51/1995 - pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si alte dispozitii contrare.
Art. 10 - La data intrarii in vigoare a prezentei legi denumirea "Uniunea Nationala a Barourilor din Romania" se inlocuieste cu denumirea "Baroul Roman" in toate actele normative
Prezenta lege a fost adoptata in sedinta Camerei Deputatilor din data de ______________ .
PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
Prezenta lege a fost adoptata in sedinta Senatului din data de ______________ .
PRESEDINTELE SENATULUI


***************************************************

AVIZ
referitor la propunerea legislativa privind
reforma unor profesii juridice


Analizand propunerea legislativa privind reforma unor profesii juridice, transmisa de Secretarul General al Senatului cu adresa nr.BP 538 din 16.09.2005,
CONSILIUL LEGISLATIV
In temeiul art.2 alin.1 lit.a) din Legea nr.73/1993, republicata si art46(2) din Regulamentul de organizare si functionare a Consiliului Legislativ,
Avizeaza favorabil propunerea legislativa, cu urmatoarele observatii si propuneri:
1. Propunerea legislativa are ca obiect de reglementare reforma unor profesii juridice, respectiv a celor de avocat si de consilier juridic, constand in reorganizarea intr-o asociatie profesionala unica, la nivel national, denumita Baroul Roman, actualele asociatii profesionale ale celor doua categorii de profesii libere urmand sa-si inceteze activitatea la data intrarii in vigoare a acestei legi. Totodata, membrii noilor structuri profesionale vor avea denumirea comuna de avocati, ceea ce ar reprezenta, potrivit Expunerii de motive, o armonizare a legislatiei Romaniei cu aceea a Uniunii Europene in ceea ce priveste libera circulatie a prestarilor de servicii juridice.
Astfel, pe plan legislativ, ar urma ca organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic sa nu mai fie reglementata distinct de profesia de avocat, profesia de consilier juridic disparand din cadrul profesiilor juridice exercitate in Romania.
Potrivit obiectului de reglementare, prevazut la art.40 alin.(3) din Constitutia Romaniei, republicata, propunerea legislativa face parte din categoria legilor organice, iar in aplicarea prevederilor art.75 din Constitutia Romaniei, republicata, prima Camera sesizata este Camera Deputatilor.
2. Semnalam ca atat Directiva 77/249/CEE din 22 martie 1977 privind facilitarea exercitiului efectiv al prestarii libere de servicii de catre avocati, cat si Directiva nr.98/5/CE a Parlamentului European si al Consiliului din 16 februarie 1998 vizand facilitarea exercitiului permanent al profesiei de avocat intr-un stat membru, altul decat acela unde si-a dobandit calificarea, consacra dreptului intern posibilitatea reglementarii unor activitati juridice cu caracter profesional altele decat aceea de avocat.
Ne referim astfel la art.6 din prima directiva potrivit caruia "fiecare stat membru poate exclude avocatii salariati, legati printr-un contract de munca cu o intreprindere publica sau privata pentru exercitarea activitatilor de reprezentare si de aparare in justitie a acestei intreprinderi, in masura in care avocatii stabiliti in acest stat nu sunt autorizati sa le exercite".
Art.10 al Directivei 98/5/CE semnalata mai sus, stabileste ca aceasta directiva "nu aduce atingere cu nimic" dispozitiilor pe care fiecare stat membru le rezerva activitatilor altor profesii decat aceleia de avocat.
Trebuie tinut seama totodata, de evolutia pe care o constata aceasta ultima directiva prin art.15 si anume aceea ca a devenit o realitate posibilitatea de exercitare in comun, inclusiv sub forma de asociatie, a profesiei de avocat, obiectul directivei fiind acela de a face accesibil exercitiul profesiei de avocat cu titlu independent sau de salariat, intr-un stat membru altul decat acela in care a dobandit calificarea profesionala.
Tinand seama de toate acestea, dat fiind impactul pe care-l creeaza actuala reglementare existenta in Legea nr.514/2003 ce consacra activitatea consilierului juridic angajat in a sustine apararea in justitie cum si in avizarea unor acte emise de institutii de interes public ca reprezentand o activitate a unui functionar public, sugeram consultarea Uniunii Nationale a Barourilor din Romania impreuna cu Uniunea Colegiilor Consilierilor Juridici din Romania, cu privire la consecintele legislative prezentate in acest proiect.
3. Avand in vedere dispozitiile art.40 alin.(1) din Legea nr.24/2000, republicata, dupa titlu trebuie introdusa formula introductiva cu urmatorul cuprins:
"Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege".
4. La art.1 alin.(4) si (5), pentru unitate terminologica, propunem folosirea sintagmei "asociatii profesionale", in loc de "asocieri profesionale", respectiv "structuri profesionale".
5. La art.4, deoarece acesta cuprinde un singur alineat, trebuie eliminata marcarea cu "(1)" a acestuia. Reiteram propunerea pentru
art.6.
Textul este insuficient redactat, intrucat nu contine referiri la conditiile de acces in profesia libera de avocat, urmand sa se faca trimitere la Legea nr.51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat.
6. Norma de la alin.(1) al art.5 trebuie revazuta, deoarece principiul incompatibilitatii prevazut in reglementarile legale existente privind exercitarea profesiilor de judecator, procuror, notat sau executor judecatoresc si a altor profesii juridice, nu permite acestora sa fie considerati membri de drept ai noilor barouri de avocati ce urmeaza a se constitui, acest drept revenind doar avocatilor si, in viziunea prezentului proiect, si consilierilor juridici.
Totodata, precizam ca sintagma "licentiatii in drept" este superflua in contextul dat.
La alin.(2), pentru o exprimare adecvata limbajului normativ, sintagma "enuntate la aliniatul anterior" urmeaza a fi inlocuita prin expresia "prevazute la alin.(1)".
7. Avand in vedere ca la art.6 nu se dispune intrarea in vigoare a legii la un alt termen decat cel prevazut la art.78 din Constitutia Romaniei, republicata, sugeram eliminarea normei ca fiind inutila.
8. La art.7, pentru o exprimare fluenta, propunem inlocuirea prepozitiei "din" antepusa cuvantului "perioada", prin prepozitia "privind".
Totodata, pentru precizia necesara, sugeram inlocuirea sintagmei "Legea pentru exercitarea profesiei de avocat" prin sintagma "Legea nr.51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare".
9. La art.8 alin.(1) lit.a), propunem eliminarea, ca rand de prisos, a expresiei "in mod".
La alin.(2), pentru redarea denumirii complete, astfel cum se regaseste in Legea nr.51/1995, este necesara introducerea dupa cuvantul "Congresului", a cuvantului "avocatilor",
10. La art.9, pentru o exprimare consacrata, expresia "acestei legi" se va inlocui prin expresia "prezentei legi" si se va elimina cratima inserata inaintea titlurilor celor doua legi mentionate.
Totodata, potrivit normelor de tehnica legislativa, trebuie precizate datele privind publicarea Legii nr.514/2003, in care sens se va introduce dupa titlul acesteia, sintagma "publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.867 din 5 decembrie 2003", iar pentru completa identificare a Legii nr.51/1995, se va insera dupa titlul acesteia, sintagma "republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.113 din 6 martie 2001".
11. Propunem eliminarea din finalul proiectului, a formulei de atestare a legalitatii adoptarii legii deoarece, in raport de prevederile art.44 din Legea nr.24/2000, republicata, consemnarea acesteia revine succesiv fiecarei Camere si, respectiv, Parlamentului, in functie de modul in care s-a desfasurat procesul decizional in adoptarea legii respective.




Bucuresti

emily

Reforma profesiilor juridice? Vor fi doar avocati?

Post by emily » 28 Oct 2005, 00:52

......este proiect de lege pt. mediere si statutul de mediator.........

lauraC

Post by lauraC » 28 Oct 2005, 08:00

Bun articol. Mi-a placut. La obiect. De altfel, la firma la care lucrez asa se si procedeaza. Consilierul juridic se ocupa de consiliere cu tot ce presupune, iar avocatul de instanta. Eu sunt consilierul. Si nu mi-e rusine ca lucrurile se deruleaza asa, pentru ca oricum am un program atat de incarcat, incat daca as amai merge si la instanta chiar ar trebui sa stau 10 - 12 ore la serviciu. Zilnic.

danutza

Post by danutza » 28 Oct 2005, 08:04

citat din articolul indicat de norocel:

"Dupa parerea mea, ar trebui ca intrarea acum in avocatura a consilierilor juridici definitivi sa fie libera, iar apoi dreptul de a pleda sa fie rezervat prin lege doar avocatilor." 8O cata nastrushnicia!!! 8O

deci, in opinia autorului, cons jur care nu aleg sa intre in avocatura, ar trebui sa nu mai pledeze; cat i-o fi luat sa scoata asa o idee?

kko

Post by kko » 28 Oct 2005, 08:33

:-D :-D Am citit si eu articolul.
Cand eram cj la o anumita firma, aceasta lucra, printre altii, si cu av.Savescu(se pare, autorul articolului respectiv)Avea un contr.de asistenta juridica BETON iar eu l-am luat la purecat...Si am avut atunci o conversatie telefonica interesanta cu respectivul ,de vreo ora(voiam sa-i modific putin contractul ,pe ici pe colo si anume in punctele esentiale :mrgreen: ); la sfarsit , mi-a raspuns, evident amuzat, ca va taxa firma unde lucram pt.respectiva negociere de contract. Si i-am raspuns, pe acelasi ton, ceva de genul ca si io am un pix si biti

Insa mi-a placut de faza cu cainele in lant...Se pare ca si-a dat seama si el de unele aspecte. Interesant...

olim

Post by olim » 28 Oct 2005, 10:33

Avocatun pledant si consilierun consultant ca sa zic asa... FOARTE TARE! :lol:

flaviusnet

Post by flaviusnet » 28 Oct 2005, 16:49

stiu ca sunt litigii importante legat de aceasta situatie.am citit cu entuziasm proiectele de lege prezentate pe forum.am remarcat doua puncte care sunt in total acord cu ideile mele si cu actualul curent care ne duce mai departe.
astfel, se elimina acel stagiu absurd la care este supus actualul tanar avocat, inscrierea in BAROUL ROMAN facandu-se doar pe baza unei cereri.mai departe nu se specifica nimik de un eventual stagiu
2.se pune semn de egalitate intre avocati si consilieri juridici si se permite consinsilierilor juridici sa se organizeze in societati profesionale.
spuneti-mi,va rog care este sursa de inspiratie ca suna bine

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 23 guests