Concediu medical - superurgent
Concediu medical - superurgent
Un sfat bun si rapid, va rog.
Am un salariat care se da bolnav. Noi vrem sa scapam de el, dar el nu vrea. Este angajat de 3 luni, iar la angajare a adus fisa medicala. Cam astea sunt datele. Ce pot sa-i fac?
Am citit unle emesaje mai vechi postate pe forum si am gait o solutie oarecum buna (nu mai stiu cine a dat-o): deplasarea unei comisii formata din angajati ai societatii la domiciliul salariatului pentru constatarea starii acestuia. Credeti ca e ok? Ce ar trebui sa consemnez in procesul verbal de constatare?
Am un salariat care se da bolnav. Noi vrem sa scapam de el, dar el nu vrea. Este angajat de 3 luni, iar la angajare a adus fisa medicala. Cam astea sunt datele. Ce pot sa-i fac?
Am citit unle emesaje mai vechi postate pe forum si am gait o solutie oarecum buna (nu mai stiu cine a dat-o): deplasarea unei comisii formata din angajati ai societatii la domiciliul salariatului pentru constatarea starii acestuia. Credeti ca e ok? Ce ar trebui sa consemnez in procesul verbal de constatare?
Si daca acea comisie formata din oamenii muncii nu-l gaseste acasa pe cel in cauza? Ce faci? Sau daca nu deschide nimeni usa? Sau daca deschide sotia si va trimite la o destinatie bine precizata?
Ar trebui ca pe langa ce a spus Maxxim sa aiba firma respectiva un "medic de intreprindere" si sa se prevada in ROI ca nici un concediu medical nu e valabil fara viza acestuia.
Am avut si eu o astfel de problema. Si i-am intrebat pe cei de la ITM daca merge faza cu acea comisie. Raspunsul lor: "termina domnule cu prostiile"!
Atunci am fost contrariat. Acum le dau dreptate!
Ar trebui ca pe langa ce a spus Maxxim sa aiba firma respectiva un "medic de intreprindere" si sa se prevada in ROI ca nici un concediu medical nu e valabil fara viza acestuia.
Am avut si eu o astfel de problema. Si i-am intrebat pe cei de la ITM daca merge faza cu acea comisie. Raspunsul lor: "termina domnule cu prostiile"!
Atunci am fost contrariat. Acum le dau dreptate!
Si eu am problema asta cu mai multi salariati. Isi fac rost de adeverinte medicale si stau in concediu medical pentru a-si rezolva problemele personale: constructii acasa, etc. Nu avem medic de intreprindere, dar acum negociez cu cateva cabinete medicale. Intrebarea mea este: certificatul acela de concediu medical il elibereaza numai medicul de familie? Daca am medic al firmei pot sa conditionez angajatii sa aduca certificatele de concediu medical numai de la acesta? Acesta poate elibera certificate medicale pentru angajati neaflati in circumscriptia sa? Am mai multi angajati din sate si comune din jurul orasului.
Merci!
Merci!
90% dintre concediile medicale sunt eliberate de medicii de familie, restul sunt eliberate de medicii din spitale si trebuie obligatoriu sa aiba viza medicului de familie!rosia_montana wrote:Si eu am problema asta cu mai multi salariati. Isi fac rost de adeverinte medicale si stau in concediu medical pentru a-si rezolva problemele personale: constructii acasa, etc. Nu avem medic de intreprindere, dar acum negociez cu cateva cabinete medicale. Intrebarea mea este: certificatul acela de concediu medical il elibereaza numai medicul de familie? Daca am medic al firmei pot sa conditionez angajatii sa aduca certificatele de concediu medical numai de la acesta? Acesta poate elibera certificate medicale pentru angajati neaflati in circumscriptia sa? Am mai multi angajati din sate si comune din jurul orasului.
Merci!
Medicul de intreprindere- medicul de medicina muncii nu poate elibera concedii medicale, nici macar nu poate da trimiteri! Nu ii dati mai multa putere decat ii ofera legea!

Multam fain pentru raspunsuri.
Pentru Kinga: denumirea corecta a formularului este "certificat de concediu medical". Uneori, in viteza, mai facem si prescurtari.
Pentru dinubocos: am contract cu un cabinet de medicina muncii. Din pacate, am omis sa precizez in RI termenul in care trebuie prezentat certificatul. Voi remedia acest neajuns, mai ales ca am gasit, tot pe forum ceva fain tare si care, intr-un litigiu de munca a dat sanse de castig angajatorului.
In plus, am descoperit ca salariatul este la sfarsitul perioadei de proba (pe care, dintr-o eroare am trecut-o ca pentru functii de conducere - 90 de zile, desi salariatul are functie de executie). Insa, cineva de ITM mi-a spus ca nu nici o problema odata ce salariatul a semnat cim cu clauza respectiva, astfel incat pot sa emit decizie de incetare pe art 61 lit. d coroborat cu art. 31 alin 4 indice 1. Notificarea i-o voi face cand se va intoarec din concediu si... sper sa fie gata.
Pentru Kinga: denumirea corecta a formularului este "certificat de concediu medical". Uneori, in viteza, mai facem si prescurtari.
Pentru dinubocos: am contract cu un cabinet de medicina muncii. Din pacate, am omis sa precizez in RI termenul in care trebuie prezentat certificatul. Voi remedia acest neajuns, mai ales ca am gasit, tot pe forum ceva fain tare si care, intr-un litigiu de munca a dat sanse de castig angajatorului.
In plus, am descoperit ca salariatul este la sfarsitul perioadei de proba (pe care, dintr-o eroare am trecut-o ca pentru functii de conducere - 90 de zile, desi salariatul are functie de executie). Insa, cineva de ITM mi-a spus ca nu nici o problema odata ce salariatul a semnat cim cu clauza respectiva, astfel incat pot sa emit decizie de incetare pe art 61 lit. d coroborat cu art. 31 alin 4 indice 1. Notificarea i-o voi face cand se va intoarec din concediu si... sper sa fie gata.
A fost o discutie neoficiala. Motivarea a fost ca daca salariatul a semnat cim, luand la cunostinta astfel de conditiile angajarii, atunci e ok. Culmea e ca salariatul a fost acela care mi-a atras atentia asupra perioadelor inscrise, atunci cand am discutat cu el sa facem incetarea de activitate pe art. 65 alin (1). Trebuia sa-i dau preavizul si mi-a aratat ca termenul nu este de 15 zile lucratoare ci de 30, asa cum am scris in cim. Pot exista probleme?
Sigur ca stiu lucrul acesta. Dar daca am gresit ce pot sa fac? Salariatul poate invoca nulitatea clauzei privind perioada de proba. Situatia e atat de incurcata, incat, sincer, nu stiu cum sa-i dau de cap. Mai nou, salariatii, ca acum sunt doi, au venit cu cateva adeverinte de pe la diferite banci. Bineinteles, ca obligatia mea legala este sa le compltez si sa le semnez, atestandu-le astfel calitatea de salariati. Vor angajamente scrise din partea firmei ca o sa le dam banii de lichidare si alte asemenea aberatii. Ei sunt acoperiti de lege, dar eu? Unul dintre ei nu a predat banii din incasari, motivand ca i s-au furat din autoturismul de serviciu. Bineinteles ca nu a facut dovada inaintarii unei plangeri la politie. Am incercat, asa cum am spus, sa facem incetarea de activitate in mod amiabil. Problema e ca nu prea ai cu cine te intelege.