Amenda penala - cand iese din cazier?

Discutii privind Dreptul Penal
Post Reply
neclar

Amenda penala - cand iese din cazier?

Post by neclar » 11 Oct 2005, 16:16

Buna ziua.
As vrea sa ma lamuriti intr-o chestiune juridica daca e posibil.
Am primit o amenda penala inscrisa in cazier printr-o sentinta data in noiembrie 2002. As vrea sa stiu la ce data intervine reabilitarea si cum pot proceda pentru a nu mai avea acest lucru inscris in cazier.
Am citit pe aici ca se poate face o cerere la serviciul cazier pentru reabilitare de drept. Asta ce inseamna ? La instanta care a dat sentinta definitiva, la politie ? Daca la politie, la care (sunt nascut in alt judet decat cel care a dat sentinta) ?

Multumesc

ADR

Post by ADR » 12 Oct 2005, 00:00

trebuie sa calculati 3(trei) ani de la data ramanerii definitive a hoatararii de condamnare asa ca nu sunteti inca in situatia de a cere reabilitarea de drept pt ca abia in noiembrie 2005 se implinesc 3 ani de la condamnare doar daca nu a fost declarat apel sau recurs

excalibur

Post by excalibur » 12 Oct 2005, 07:47

Termenul curge de la data cand s-a platit amenda.

neclar

Post by neclar » 14 Oct 2005, 16:36

Excalibur wrote:Termenul curge de la data cand s-a platit amenda.
Bun. Numai ca nu am platit amenda niciodata, intrucat nu am primit nici o instiintare in acest sens. Am primit o instiintare privind plata cheltuielilor de judecata pe care le-am achitat. Acolo mi s-a spus ca pentru amenda trebuie sa primesc o somatie, pe care n-am primit-o nici in ziua de azi.
Credeti ca are legatura cu Lega 543/2002 privind gratierea unor pedepse si inlaturarea unor masuri si sanctiuni, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 726 din 4 octombrie 2002, modificata prin Ordonanta de urgenta nr. 18 din 2 aprilie 2003 pentru modificarea art. 8 din Legea nr. 543/2002 privind gratierea unor pedepse si inlaturarea unor masuri si sanctiuni astfel :
"Art. 8. - Dispozitiile prezentei legi privesc pedepsele, masurile si sanctiunile aplicate pentru fapte savarsite pana la data publicarii ei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I", tinand cont ca infractiunea pentru care instanta s-a pronuntat a avut loc in decembrie 2001.
Daca e asa, pot sa ma adresez instantei cu cerere de reabilitare, intrucat au trecut cei 3 ani de la gratierea pedepsei (conf art 136 al.2 CP, si tinand cont de faptul ca legea a fost promulgata la 4 oct. 2002, dupa pronuntarea primei instante la 9 sept. 2002, iar recursul a fost pronuntat in noiembrie), necesari pentru reabilitare ?

dricaru

Post by dricaru » 16 Oct 2005, 15:26

ehehehe
O surpriza f placuta pt mine!!!
Deci nu te-ai reabilitat niciodata micule!!!
Depinde doar sa nu fi interv prescr exec amenzii...ceea ce nu cred.Si oricum...term s-ar fi calculat de la cel al prescriptiei...cale lunga deci!
Nu tb sa primesti vreo instiintare.
Ai primit o condamnare...aceea e instiintarea ta!!
Deci Excalibur are dreptate.
Deocamdata esti un condamnat, posesor de cazier judiciar, o persoana cu antecedente penale! Felicitari!!! :evil: :evil: :evil: :floare:

Mili

Post by Mili » 16 Oct 2005, 21:10

Poate ai primit amenda cu suspendarea executarii.in acest caz la un an de la condamnarea definitiva ar trebui sa intervina reabilitarea daca nu ai mai savarsit alte fapte (condamnari), pentru care sa fie revocata suspendarea.Ai verificat daca apare in fisa de cazier?In cazier s-ar sterge dupa vreo doi ani din cate stiu (din oficiu), dar stiu cu siguranta ca se poate si fix dupa un an (anul de suspendare-perioada de proba), probabil la cerere.Vezi LEGE Nr. 290 din 24 iunie 2004 privind cazierul judiciar.

dricaru

Post by dricaru » 22 Oct 2005, 19:25

Mili...iaurtzel...fii serios micule!!!
este extrem de putzin probabil ca a primit amenda cu susp
Astfel de pedepse st o rara avis in practica!

Mili

Post by Mili » 23 Oct 2005, 21:04

Dricarule...mosule...
Stii tu pentru ce a fost judecat prietenul nostru?Esti asa de sigur pe tine.De unde stii tu cum e in practica?Se dau si pedepse cu inchisoare tot cu suspendare, dar o amarata de amenda.Mai bate si tu instantele.Nu trebuie sa fii inculpat ca sa intri intr-una.Culmea e ca suntem pe site-ul avocaturii. :!:

gstefan5

Post by gstefan5 » 24 Oct 2005, 00:27

Esti reabilitat de drept !!!

Articolul 8 pe care l-ai citat a facut obiectul unei exceptii de neconstitutionalitate, care a fost admisa. El prevedea ca gratierea se aplica pedepselor, masurilor si sanctiunilor aplicate prin hotarari judecatoresti definitive, motiv pentru care a fost declarat neconstitutional.

(Nu baga in seama oamenii care cara morti, atat pot si ei)

sechmet

Post by sechmet » 24 Oct 2005, 07:25

Mili wrote:Poate ai primit amenda cu suspendarea executarii.in acest caz la un an de la condamnarea definitiva ar trebui sa intervina reabilitarea daca nu ai mai savarsit alte fapte (condamnari), pentru care sa fie revocata suspendarea..
Ar interveni reabilitatea chiar daca nu a platit amenda?

dricaru

Post by dricaru » 26 Oct 2005, 20:42

Citeste rasp meu, Sechmet!
Chestia cu neconstit aia e corecta dar nu are legat cu ipoteza in discutzie.

G Stefane.....
Vezi-ti de treaba !!
Nu te mai lua de mine ca mai e pina cind ne vom trage de sireturi!
Sa nu ma mai deranjezi vreodata, te rog! Ignora-mi mesajele si nu mai chiuli de la cursurile de strungarie si rezistenta materialelor, ca platesc ai tai bani grei sa te tzina in scoala profesionala(aia la seral)! :-x :-x :-x :pig:

gstefan5

Post by gstefan5 » 26 Oct 2005, 21:01

Cum sa nu aiba legatura prietene dricar? Are chiar foarte mare legatura, daca citeai si tu putin din hotararea aia a Curtii Constitutionale poate ca iti dadeai seama ca dupa admiterea ai a fost eliminat cuvantul "definitiva", ceea ce inseamna legea de gratiere se aplica si in cazul nostru.

Restul nu iau in seama :fluierat:.

Post Reply