romanitza cu ghinion

Discutii privind Dreptul Penal
Post Reply
flaviusnet

Post by flaviusnet » 15 Oct 2005, 12:33

uite,ca sa vezi cum sta treaba:iti accept opinia,desi nu am vazut nici o opinie de-a ta referitoare la expertiza balistica..poate ma insel.dar personal mi-am argumentat pozitia si nu are rost sa mai insist. in momentul de fata s-a discutat tot ce trebuia discutat...si ar trebuie sa mai asteptam.

razvan_c

Post by razvan_c » 15 Oct 2005, 15:16

Luati si delectati-va cu ce mai zice presa: 8O
"Daca sotul creatoarei va fi declarat nevinovat, iar legitima aparare va fi acceptata de procurori, acuzatorii pilotului de la Tarom vor clama un nou triumf al banului si al influentei asupra impartialitatii. Daca, dimpotriva, Adrian Iovan, care mai nou nu-si aminteste daca a tras ori daca arma de ranger i s-a descarcat accidental, va fi trimis in instanta pe motiv de omor, aparatorii sacralitatii dreptului de proprietate, cei care sustin ca hotul ar fi primit fix ce merita, vor acuza legiferarea hotiei si a nesigurantei cetateanului.

Tocmai de aceea, Parchetul si Politia trebuie sa trateze acest caz cu toata responsabilitatea. Nici o urma de cedare la presiuni si/sau de neprofesionalism nu ar trebui sa planeze asupra cercetarilor. Or, din pacate, debutul a fost ratat. Cand vine procurorul la locul incidentului si declara solemn, din poarta vilei, la doua ore de la startul anchetei, inainte de expertiza balistica si de cea medico-legala, ca a fost legitima aparare, mie, cel putin, mi se pare ca verdictul oficial a cam fost dat. Iar iesirea recenta a bravelor noastre organe, care au descoperit subit ca mai pot "rezolva" un furt spectaculos prin aplicarea linistitoarei teorii conform careia mortul e de vina pentru orice, ma scuteste de alte sublinieri pe aceasta tema. Poate doar ma face sa-mi inchipui ca jaful grobian caruia familia mea i-a cazut victima, tot acasa, nerezolvat oficial de cinci ani, si-a gasit in sfarsit autorul, in persoana golanasului din Ferentari care si-a pierdut viata in Primaverii. Aceleasi structuri insa nu gasesc de cuviinta sa-l intrebe de sanatate pe autodeclaratul transportator nocturn al lui Bogdan Iancu, enigmaticul domn Nelu, transformat in telefonistul de serviciu care ne anunta ritos, seara de seara, la televizor ca tanarul ciorditor se ducea cu sexul, nu cu furatul, prin Primaverii.

Alt element dezamagitor, ca sa nu spun incalificabil, este comportamentul vecinilor familiei Iovan in noaptea cu pricina. Acestia au stat ascunsi ca sobolanii dupa storuri, sustinand ca, in crucea noptii, n-au auzit ditamai pocnitura de shot gun. Te ingrozesti cand vezi atata cinism si, mai ales, lasitatea de care dau dovada simandicoasele fete care locuiesc in selecta zona a Capitalei. Fratilor, puscociul ala bubuie de te scoala din morti (sau, dupa caz, te trece-n lumea dreptilor), iar voi sustineti ca n-ati auzit nimic? Atunci ori erati sedati, ori Adrian Iovan avea amortizor, ceea ce arunca-n derizoriu teoria legitimei aparari. Ca sa nu mai spun ca prezenta familiei Iovan, in prima seara de dupa spalarea rapida a creierilor de hot imprastiati prin curtea proprie, dupa live-urile de rigoare acordate cu generozitate posturilor tv de catre creatoarea-investitoare cu propensiune pentru aparitia in topurile miliardarilor autohtoni, la o stupida si snoaba parada de moda e un act de imbecilitate planetara. Tot in acelasi registru, al vanitatii transformate in neghiobie, am putut revedea amanuntit, in week-end, in presa centrala, imagini ale paradisului atat de scump si de nesigur al cuplului care face prima pagina a ziarelor. Ma mir ca nu s-au dus si la nunta lui Mutu. Misterul absentei familiei Iovan de la mondenitatea gretoasa de la Roma se poate explica insa afland ca "doamna Romanita" are o simtire de rau din cauza socului. Motiv pentru care ieri i-a salutat din mersul avocatului pe procurorii care ii asteptau depozitia.

Sunt cateva zile bune de cand Adrian Iovan a scapat intr-un mod nefericit de anonimat si de stigmatul de a fi cunoscut de opinia publica doar drept sotul ilustrei sale sotii, urmas al devoratorului de pasaret feminin Irinel Columbeanu. Cu toate acestea, reprezentantii unei companii serioase ca Tarom habar n-au cand a fost cautat ultima oara la cap unul dintre pilotii proprii. Au trecut mai bine de patru ani de cand niste descreierati cu brevete de piloti au dus, cu precizie de ceasuri elvetiene, terorismul aeropurtat pe culmile perfectiunii. Dupa 11 septembrie 2001, regulile aviatiei mondiale s-au schimbat drastic in sensul unei securizari fara precedent. Peste tot in lume, cei pe mana carora sunt date vietile nostre la fiecare cursa aeriana sunt verificati si paraverificati. La noi..."

andriipopa

Post by andriipopa » 15 Oct 2005, 17:14

trebuie sa ma declar de acord cu faptul ca nu poti asambla in cateva secunde o arma care in mod legal trebuie tinuta partial dezasamblata si separat de munitia aferenta....
e clar ca e depasita legitima aparare
mai e o problema.......un pilot nu cred ca reactioneaza la primul stimul, oricare ar fi el, fara sa rationeze......parerea mea.... :grin:
ca sa nu mai vorbim de promptitudinea cu care procurorul a declarat foarte raspicat ca nu s-a incalcat legea referitoare la regimul armelor si munitiilor........
punct!

excalibur

Post by excalibur » 16 Oct 2005, 13:16

razvan_c wrote:Naivitate de om care nu a fost pus in situatii limita. Chiar esti sigur ca daca ti-ai vedea sotia sau mama legata cu cabluri de pat, violata si in agonie nu l-ai musca pe faptas de gat ca sa-i bei sangele?
Chiar esti asa de sigur ca in nici o imprejurare nu te-ai transforma dintr-un om la locul lui, cu frica lui Dumnezeu, intr-o "masina de ucis"?
Iti recomand pentru inceput "Portocala mecanica" a lui Anthony Burges, Boris Vian cu "Voi scuipa pe mormintele voastre" sau, daca le consideri prea greu de digerat, e bun chiar si Sven Hassel.
Nu, nu sunt sigur cum as putea reactiona in situatiile limita pe care ti le imaginezi tu.
Ce stiu insa este ca daca as reactiona asa cum spui, atunci nu as fi cu nimic mai bun decat celalat si nu m-as putea ierta.
Tu confunzi reactia de aparare cu razbunarea si le pui pe acelasi plan.
Reactia de aparare este justificata pe cand cea de razbunare, te coboara in randul animalelor.

razvan_c

Post by razvan_c » 16 Oct 2005, 14:36

Excalibur, cu toate ca precizai ca vei ramane calm in orice situatie, sa admitem ca te refereai doar la o situatie de aparare.
Omul este un animal si chiar daca instinctele sale sunt mult atenuate, ele nu vor fi niciodata suprimate. Hai sa admitem ca intr-o situatie normala(atat de normala cat poate fi o situatie in care esti nevoit sa te aperi, pe tine sau pe altii) iti pastrezi in mare masura calmul si rationezi in limite normale. Dar cand e vorba de o situatie "de viata si de moarte", s-a constatat ca toata pregatirea(psihologica) din lume nu prea te ajuta la nimic.

lawprofile

Post by lawprofile » 16 Oct 2005, 17:57

va pierdeti vremea cu expertize balistice...irelevant!probabil ca atras cu intentie dar e clar legitima aparare!

mariusms

Post by mariusms » 16 Oct 2005, 21:40

Referitor la discutia dintre razvan_c si Excalibur, pot sa spun ca razbunarea, oricat de "dulce" ar fi, nu o intalnim la alte animale. Rechinul, crocodilul, leul, tigrul etc ucid de foame, nu pentru ca ar avea ceva personal cu victima. Alte vietuitoare se lupta pentru suprematia din turma si rareori se ucid iar altele ucid numai ca sa se apere.
Razbunarea este specifica omului si nu poate fi pusa pe acelasi plan cu apararea, ca sa-l citez pe Excalibur.
Daca il comparam pe acest Iovan cu un mascul care-si apara cuibul, atunci nu ne mai ramane decat sa ne intoarcem in copac. Dar, in cazul acesta, nu mai avem voie sa aruncam cu pietre dupa maimutele care pleaca din copac, ci numai in cele care vin sa ne ocupe crengutele. :(|)

razvan_c

Post by razvan_c » 16 Oct 2005, 22:20

Stiai ca daca un indian omoara, din greseala sau nu, un sarpe si nu il ia cu el de unde l-a ucis, ii scoate ochii? Credinta lor este aceea ca imaginea criminalului ramane intiparita in ochii sarpelui, iar perechea acestuia nu va avea liniste pana il va gasi si il va musca pe criminal.

norocel

Post by norocel » 17 Oct 2005, 06:44

Exista oameni care vor sa ramana oameni in orice imprejurare.
Sigur ca este greu sa te abtii atunci cand sub ochii tai se petrec lucruri care te revolta dar nu este asta un semn de distinctie fata de animalele care actioneaza numai in baza instinctelor?

razvan_c

Post by razvan_c » 17 Oct 2005, 14:34

Cred si eu ca vor. Intrebarea e daca pot. :roll:

norocel

Post by norocel » 18 Oct 2005, 18:38

Unii pot si altii nu pot dar asta nu transforma un act de razbunare in legitima aparare.
Cand victima fuge si proprietarul inarmat il impusca este clar ca nu-i nici o legitima aparare.
Discutiile au fost insa interesante.

giovanni

Post by giovanni » 18 Oct 2005, 19:21

Desi nu poate fi dispusa, cel mai corect, parerea mea, daca s-ar constata depasirea limitelor legitimei aparari ar fi inchisoarea cu suspendare a executarii pedepsei sub supraveghere. Dar dat fiind ca pt. omor pedeapsa este inchioarea de la 10-20 de ani, iar sanctiunea de care spuneam se poate aplica doar in cazul infractiunilor pentru care legea prevede cel mult 15 ani inchisoare, ceea ce am spus ramane cel mult la stadiu de banala "idee" imposibil de pus in practica.
Oricum, in final probabil ca nu se va pronunta inchisoarea si implicit nici despagubiri.
Daca as fi fost eu, om de rand, in locul lui Iovan, eram probabil de mult arestat si-mi asteptam pedeapsa.

conjurnd

Post by conjurnd » 20 Oct 2005, 07:57

cred ca se poate totusi retine circumstanta atenuanta a provocarii. iar psihologii de la Tarom ar trebui sa se gandeasca bine daca o persoana atat de impulsiva e potrivita pentru a fi pilot.

sechmet

Post by sechmet » 20 Oct 2005, 08:18

Teoretic, s-ar putea retine provocarea dar...ramane de discuta exact ce ai spus si tu, daca un pilot poate sa-si piarda capul atat de usor.

oana_bad

Post by oana_bad » 20 Oct 2005, 10:57

Orice solutie va da instanta, fie in sensul achitarii, fie in sensul condamnarii, in afara faptului ca va fi controversata si contestata, va crea un precedent si va da nastere la excese. Este clar ca va descuraja indivizii tentati de bunurile altora (in cazul in care se considera ca a fost vorba de legitima aparare) sau ii va face pe proprietarii care se trezesc cu raufacatorul in casa sa se gandeasca de multe ori asupra felului in care sa reactioneze, sau sa nu reactioneze in nici un fel de teama consecintelor.

Exista cate o serie de argumente pentru fiecare din cele 2 extreme solutii:
1. E noapte, Iovan doarme langa sotia sa, hotul patrunde in casa, Iovan se trezeste, ia arma si il impusca. Trebuie tinut cont de faptul ca Iovan nu avea de unde sa stie cati indivizi sunt in casa si daca si cu ce sunt inarmati. In felul acesta, incarcatul armei si urmarirea hotului cu arma incarcata nu pare exagerata. Lipsa martorilor oculari face greu de determinat ce a urmat, insa rezultatul e "Hotul surprins a fost impuscat de proprietar". 44 alin (2) sprijina in mod suficient ipoteza, astfel incat...
"legitima aparare".

2. Pe de alta parte: se trezeste, suna la politie, ia arma, o incarca, pleaca dupa hot (sunt o serie de actiuni care presupun trecerea unui interval de timp si denota luciditate, asa incat argumentul "proaspat trezit din somn"- deci perceptia, sa spunem, alterata-nu prea mai are sustinere), trage (expertiza balistica a stabilit ca arma nu se putea descarca accidental) si il impusca in cap. Pregatirea profesionala si experienta ca vanator a lui Iovan nu cantaresc aici in favoarea lui... Furie? Razbunare?

E greu de determinat, mai ales in lipsa tuturor elementelor, cum s-a desfasurat totul. E o certitudine faptul ca, daca in locul lui Iovan era un om obisnuit, legitima aparare ar fi fost scoasa din calcul din start. Daca
nu era vorba de o persoana relativ publica, atacul in mod evident s-ar fi considerat a nu indeplini conditiile "material, direct, imediat".
Dar, suntem in prezenta unei spete intens mediatizate, solutia data avand clare si grave consecinte in viitor. Din acest punct de vedere, pentru a trage un semnal de alarma si pentru a descuraja infractorii in situatii similare, consider ca ar fi de preferat o solutie pe "legitima aparare", sau, daca nu atat de evident, macar pe 18 indice 1. Dupa atatea cazuri de "batrana ucisa in propria casa" cu variatiile "batrana talharita si ucisa" si "batrana violata si ucisa", sau "a surprins hotul inarmat si acum e in spital cu grave leziuni care ii pun in pericol viata" etc etc, poate este nevoie de un caz care sa echilibreze balanta, pentru a mai taia din curajul infractorilor.

Sustin o solutie favorabila lui Iovan, desi nu ar fi conforma cu litera legii, nu pentru cine sau ce este el sau sotia lui, nu pentru ca gestul sau ar fi fost indreptatit, insa pentru interesul societatii, deoarece consider ca aceasta solutie ar fi o arma importanta in actiunea de prevenire a criminalitatii. Nu trebuie sa uitam ca legea penala isi propune nu numai sa combata, dar si sa previna...

Post Reply