leasing - subleasing

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
croc

leasing - subleasing

Post by croc » 11 Oct 2005, 09:42

de inchiriat un bun pe care il detii la randul tau cu chirie, se poate;
dar poti avea calitatea de locator intr-un contract de leasing in conditiile in care detii bunul care face obiectul contractului tot in baza unui contract de leasing?

deci, cu alte cuvinte, poti "sa dai in leasing" un bun pe care si tu il detii tot in leasing, fara sa fii proprietar?

norocel

Post by norocel » 11 Oct 2005, 09:45

Ca sa "dai in leasing" ar trebui sa ai in obiectul de activitate efectuarea unor astfel de operatiuni.
De inchiriat cred ca poti daca nu ti-a fost interzis acest lucru prin contractul de leasing.

croc

Post by croc » 11 Oct 2005, 09:51

am in obiect acest lucru;
indeplinesc toate conditiile pentru asta;
problema era generata de catre bunul pe care nu il aveam in proprietate;
pot eu sa inchei contract de leasing cu privire la un bun care nu e al meu?

croc

Post by croc » 11 Oct 2005, 09:56

(1)Prezenta ordonanta se aplica operatiunilor de leasing prin care o parte, denumita locator/finantator, transmite pentru o perioada determinata dreptul de folosinta asupra unui bun al carui proprietar este celeilalte parti, denumita utilizator, la solicitarea acesteia, contra unei plati periodice, denumita rata de leasing, iar la sfarsitul perioadei de leasing locatorul/finantatorul se obliga sa respecte dreptul de optiune al utilizatorului de a cumpara bunul, de a prelungi contractul de leasing ori de a inceta raporturile contractuale. Utilizatorul poate opta pentru cumpararea bunului inainte de sfarsitul perioadei de leasing, daca partile convin astfel si daca utilizatorul achita toate obligatiile asumate prin contract.

mi se pare ca legea instituie ca pe o premisa faptul ca bunul trebuie sa fie in proprietatea locatorului; :(

opinii contrare?

croc

Post by croc » 11 Oct 2005, 10:03

(1)Prezenta ordonanta se aplica operatiunilor de leasing prin care o parte, denumita locator/finantator, transmite pentru o perioada determinata dreptul de folosinta asupra unui bun al carui proprietar este celeilalte parti, denumita utilizator, la solicitarea acesteia, contra unei plati periodice, denumita rata de leasing, iar la sfarsitul perioadei de leasing locatorul/finantatorul se obliga sa respecte dreptul de optiune al utilizatorului de a cumpara bunul, de a prelungi contractul de leasing ori de a inceta raporturile contractuale. Utilizatorul poate opta pentru cumpararea bunului inainte de sfarsitul perioadei de leasing, daca partile convin astfel si daca utilizatorul achita toate obligatiile asumate prin contract.

mi se pare ca legea instituie ca pe o premisa faptul ca bunul trebuie sa fie in proprietatea locatorului; :(

opinii contrare?

norocel

Post by norocel » 11 Oct 2005, 10:03

Vanzarea ar fi in acest caz conditionata de dobandirea proprietatii de catre tine.
Nu stiu bine legea cu leasingul dar daca merg pe dreptul comun vad ca tu nu devii proprietar decat dupa plata ultimei rate si sub conditia ca la data cand va opera transferul bunul sa mai fie in proprietatea societatii de leasing (daca a dat faliment, nu mai devii proprietar ci ai doar un drept de creanta cu care te inscrii in tablo).
Nu cred ca se poate incheia contract de subleasing dar cred ca se poate cesiona contractul initial dar numai daca cesiunea este dublata si de o delegatie....Zic eu!

croc

Post by croc » 11 Oct 2005, 10:21

zici bine, dar nu vreau asta;
vreau sa-l subinchiriez, cu acordul soc de leasing si sa fac o promisiune de vanzare a bunului, dupa ce voi deveni proprietar; :mrgreen:

norocel

Post by norocel » 11 Oct 2005, 10:41

Atunci fa contractul cu clauzele care iti convin si tinand cont ca nu esti inca proprietar, dar nu vorbi despre subleasing.

botexe

Post by botexe » 11 Oct 2005, 14:41

Un bun pe care-l utilizezi in virtutea unui contract de leasing, nu-l poti inchiria legal decat cu acordul expres si explicit al locatorului/finantatorului.
Acest acord expres ia forma unui inscris prin care locatorul/finantatorul accepta ca bunul proprietatea sa sa fie folosit de terta persoana.
Raspunderea pentru pieire/deteriorarea bunului utilizat este solidara.

Daca nu vrei sa urmezi calea legala, subinchiriaza pur si simplu.

Lucrurile se complica in cazul autovehiculelor de transport marfa.

colombina

Post by colombina » 13 Oct 2005, 16:27

croc wrote: vreau sa-l subinchiriez, cu acordul soc de leasing si sa fac o promisiune de vanzare a bunului, dupa ce voi deveni proprietar; :mrgreen:
Asta mi se pare varianta de urmat in acest caz. In opinia mea, ordonanta 51 nu permite sub-leasing-ul.

Zgabeata_Iftode

Post by Zgabeata_Iftode » 14 Oct 2005, 17:47

Ai observat ca OG 51 il obliga pe locator sa transmita utilizatorului "toate drepturile derivand din contractul de vanzare cumparare cu exceptia dreptului de dispozitie" (art.9 lit.c in redactarea din L 533/2004), iar mie mi se pare ca dreptul de a inchiria un bun nu e o expresie a dreptului de dispozitie. :grin:
Premisa din art.1 aceea cu detinerea in proprietate de catre locator a bunului nu iti va permite sa inchei un contract de "subleasing" dar in privinta inchirierii nu vad nici o problema. Din pacate nu vad care ar fi avantajul pentru subchirias pentru ca el se va expune cel mai tare in situatia in care tu vei deveni proprietarul bunului si vei refuza sa i-l vinzi la o "valoare reziduala" permite locatorului sa vand bunul ce constituie obiectul contractului de. Dar daca dublezi contractul de inchiriere cu o promisiune de vanzare lucrurile vor fi OK.

Solutia la care te-ai gandit e corecta. :floare:

croc

Post by croc » 14 Oct 2005, 20:39

:) ma bucur;

multumesc frumos pentru raspunsuri; :floare:

Post Reply