O persoana fizica detine in proprietate un teren, pe care vrea sa-l dea unei persoane juridice, in urmatoarele conditii: pe terenul cu pricina, intr-un amplasament care nu e deocamdata stabilit, firma va construi ceva, iar o mica parte din viitoarea constructie, impreuna cu tot terenul nefolosit (ramas liber) va reveni persoanei fizice, la un termen convenit de comun acord.
Firma doreste sa i se transmita prin act dreptul de proprietate asupra intregului teren, pentru a intocmi proiectul de constructie in mod convenabil si a obtine autorizatiile necesare.
Ceva idei?
Ce fel de contract ar fi acesta?
ce fel de contract?
Dupa cum ai prezentat situatia, persoana fizica ar urma sa transmita dreptul de proprietate asupra terenului in schimbul dobadirii proprietatii asupra unei parti dintr-o constructie viitoare.
Dupa finalizarea lucrarii constructorul, persoana juridica, se obliga sa retransmita dreptul de proprietate asupra terenului neocupat de constructie si, banuiesc drept de superficie pe terenul ocupat de constructie.
N-as recomanda unei persoane fizice sa incheie un astfel de contract pentru ca daca societatea de faliment atunci ramane si fara teren si fara casa pentru ca nu-i va ramane decat sa se inscrie in tabloul creditorilor.
Dupa finalizarea lucrarii constructorul, persoana juridica, se obliga sa retransmita dreptul de proprietate asupra terenului neocupat de constructie si, banuiesc drept de superficie pe terenul ocupat de constructie.
N-as recomanda unei persoane fizice sa incheie un astfel de contract pentru ca daca societatea de faliment atunci ramane si fara teren si fara casa pentru ca nu-i va ramane decat sa se inscrie in tabloul creditorilor.
Constructia viitoare nu este o casa, dar nu cred ca are importanta asta...
Cred ca ai dreptate, excalibur, privitor la riscurile proprietarului terenului.
Ma intreb daca un contract de comodat, care sa cuprinda si un acord de construire, plus scoatere din circuitul agricol si o obligatie pentru viitorul schimb nu ar rezolva doleantele ambelor parti?
Nu stiu daca ar obtine firma autorizatia de construire, ca sunt niste norme noi, pe care nici nu m-am uitat.
Ce ziceti?
Cred ca ai dreptate, excalibur, privitor la riscurile proprietarului terenului.
Ma intreb daca un contract de comodat, care sa cuprinda si un acord de construire, plus scoatere din circuitul agricol si o obligatie pentru viitorul schimb nu ar rezolva doleantele ambelor parti?
Nu stiu daca ar obtine firma autorizatia de construire, ca sunt niste norme noi, pe care nici nu m-am uitat.
Ce ziceti?
in ce priveste obtinerea autorizatiei de constructie in baza unui contract de comodat, cred ca este posibil avand in vedere ca eu am obtinut autorizatie de constructie avand ca temei un contract de inchiriere.
Ceea ce poate constitui o problema insa este atitudinea celor doua parti fata de aceasta situatie: crezi ca pers fiz. este dispusa sa incredinteze folosinta terenului pe gratis iar pers jur. sa inceapa constructia doar in baza unei promisiuni?
Ceea ce poate constitui o problema insa este atitudinea celor doua parti fata de aceasta situatie: crezi ca pers fiz. este dispusa sa incredinteze folosinta terenului pe gratis iar pers jur. sa inceapa constructia doar in baza unei promisiuni?
Este destul de dificil si riscant sa se cuprinda totul intr-un singur contract.
Ca o varianta as propune vanzarea unei cote parti din teren necesara edificarii constructiei. Daca SC are nevoie de tot terenul pentru a obtine autorizatia de constructie, restul terenului inchiriaza-l pana la terminarea constructiei/ alta perioada.
Se poate prevede in contractul de v-c ca
1. daca vanzatorul nu achita pretul convenit pana la data de ___ atunci este de acord sa dea in plata partea din constructia ce o va edifica
sau 2. in schimbul terenului cumparatorul va da parte din constructia ce o va edifica.
Daca se mai adauga privilegiul vanzatorului si/sau o conditie rezolutorie in favoarea cumparatorului e si mai bine.
Zi si eu....
Ca o varianta as propune vanzarea unei cote parti din teren necesara edificarii constructiei. Daca SC are nevoie de tot terenul pentru a obtine autorizatia de constructie, restul terenului inchiriaza-l pana la terminarea constructiei/ alta perioada.
1. daca vanzatorul nu achita pretul convenit pana la data de ___ atunci este de acord sa dea in plata partea din constructia ce o va edifica
sau 2. in schimbul terenului cumparatorul va da parte din constructia ce o va edifica.
Daca se mai adauga privilegiul vanzatorului si/sau o conditie rezolutorie in favoarea cumparatorului e si mai bine.
Zi si eu....
Este destul de dificil si riscant sa se cuprinda totul intr-un singur contract.
Zic si eu....
Zic si eu....
Multumesc de raspuns, dar nu stiu daca va obtine autorizatia de construire, daca firma este proprietar pe o cota indiviza (am avut recent un caz cu o viitoare mansarda de bloc si i s-a cerut constructorului "dovada proprietatii tabulare exclusive", desi avea acordul celorlalti coindivizari).
Problema este ca proprietarul terenului nu vrea sa-l vanda...
Problema este ca proprietarul terenului nu vrea sa-l vanda...