Demisia

Discutii privind litigiile de munca
picasso

Demisia

Post by picasso » 20 Sep 2005, 19:17

1.Se poate reveni asupra demisiei daca deja angajatul este in perioada de preaviz?
2.O fosta colega de-a mea a fost in concediu medical dupa o operatie f grea dupa care si-a luat concediul de odihna. A fost chemata din CO cu 7 zile mai devreme spunandu-i-se ca nu mai are dreptul la ele deoarece nu a lucrat suficient in acest an. Ea este angajata in acel loc de aprox 5 ani.

ange

Post by ange » 20 Sep 2005, 22:09

concediul de odihna- se acorda un anumit nr. de zile pe an, minim 21. Asadar nu conteaza ca persoana in cauza lucreaza de 5 ani. Astfel in functie de timpul efectiv lucrat in anul respeciv se acorda concediu de odihna ( ex. are dr. la 28 de zile de concediu pe an asta inseamna 2,33 zile pe luna)

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 21 Sep 2005, 07:40

din cate stiu eu Concediul de odihna se acorda pe an si nu pe fractiuni din an.
Cand anume se ia concediul de odihna la care ai dreptul e alta discutie, se stabileste acest lucru de comun acord cu conducerea unitatii asa incat sa nu se pericliteze activitatea acesteia.
In aceasta imprejurare motivatia ca nu s-a lucrat suficient in anul asta pentru a avea dreptul la n zile concediu de odihna mi se pare stupida cel putin caci nu se poate spune ca in august am dreptul la 16 zile concediu de odihna iar in decembrie la 21.
Am dreptul la 21 zile concediu de odihna pe care le iau cum am spus, toate odata sau fractionat, depinde cum s-a stabilit de comun acord. Odata insa ce mi s-a semnat cererea de concediu pentru 21 zile, toate in luna august nu vad cum as putea fi rechemata din concediu cu 7 zile mai devreme si cu asa o motivare.

PS. Situatiile prezentate sunt pur ipotetice iar folosirea pers I singular este justificata de marea mea lene de la ora asta, justificata la randul ei de ploaia infernala de afara si care nu se mai termina. Cu alte cuvinte nu am nici o legatura cu intrebarea, mi-am spus doar o parere

maxxim

Post by maxxim » 21 Sep 2005, 07:44

1. Retractarea demisiei este posibila numai cu acordul expres sau implicit al angajatorului.
2. Singura explicatie ar fi ca datorita zilelor de concediu medical (cand contractul de munca a fost suspendat) s-a redus si numarul zilelor de concediu de odihna la care salariata avea dreptul. Deocamdata atat, dar ofera mai multe amanunte si ....

:floare: :floare: :floare: pentru domnite.

diaboliq

Post by diaboliq » 21 Sep 2005, 08:35

[quote="maxxim"]1. Retractarea demisiei este posibila numai cu acordul expres sau implicit al angajatorului. .[/quote]

expres sai implicit. si altfel cum ar putea sa mai fie? :evil:

daca angajatorul este de acord, da, se pot inlatura efectele demisiei :twisted:

maxxim

Post by maxxim » 21 Sep 2005, 10:15

Permite-mi sa nu-ti dau satisfactie! :twisted:

diaboliq

Post by diaboliq » 21 Sep 2005, 11:19

cine vrea satisfactie?
credeam ca e un forum juridic.
adica se discuta, cu argumente pro si contra
nu se cauta satisfactii
si nu prea ai ce sa nu-mi dai pentru ca e doar o ecuatie simpla la care nu ai ce sa spui: expres+implicit=total
:evil:
da e

picasso

Post by picasso » 21 Sep 2005, 15:08

va multumesc tuturor insa n-am inteles daca reducerea concediului de odihna din partea angajatorului ( care in cazul asta este o unitate sanitara ) a fost legala. Prietenei mele i s-a spus ca raspunsul este in codul muncii dar nu i-au dat nici un temei legal. Eu am citit si n-am gasit. Cred ca ar trebui sa citesc contractul individual de munca la nivel national,nu?

kko

Post by kko » 21 Sep 2005, 15:24

Achiesez (ce-mi place cuv. asta ) la ce a zis Attorney....
Faptul ca angajata respectiva a fost in concediu medical nu-i afecteaza durata concediului de odihna din anul respectiv... Chiar mai mult, concediul medical intervenit in cadrul cocediului de odihna determina suspendarea concediului de odihna (in sensul ca dupa incetarea concediului medical curg restul zilelor de concediu de odihna)...Angajatorul este stupid...Parerea mea :grin:

maxxim

Post by maxxim » 21 Sep 2005, 15:29

SA INTELEG CA ATUNCI CAND AM 2 SALARIATI CARE FIECARE ARE DREPTUL LA 21 DE ZILE DE CO ANUAL SI UNUL SE AFLA IN CONCEDIU MEDICAL 2 LUNI IN CURSUL ANULUI 2005 VEI ACORDA FIECARUIA CATE 21 DE ZILE DE CO PENTRU 2005? :-x

:floare: :floare: :floare: PENTRU DOMNITE.

kko

Post by kko » 21 Sep 2005, 15:59

Eu zic ca art.140 c. m-cii al.1 vorbeste despre o durata minima a CO [b]anual[/b]. Al 2 vorbeste despre stabilirea duratei efective a CO prin ccm si acordare CO proportional cu activ. prestata intr-un an calendaristic. Daca nu exista un CCM care sa stabileasca clar cat CO se acorda angajatilor si sa stabileasca la fel de clar ca se diminueaza proportional durata CO functie de perioada efectiv lucrata, ar trebui sa i se acorde angajatului respectiv cel putin durata minima anuala legala a CO . Este o parere...

diaboliq

Post by diaboliq » 21 Sep 2005, 16:15

Parerea ta!
Ca nu achiesez! Cred ca solutia corecta este cea pe care [b]nu a spus-o[/b] maxxim. Dar s-a gandit la ea. E doar o parere...

maxxim

Post by maxxim » 21 Sep 2005, 16:18

Ma faci sa cred ca tu ai acorda concediu de odihna si salariatilor care ar lipsi de la serviciu intregul an calendaristic fiind in concediu medical sau in concediu fara plata.
Pentru mine concediul de odihna este o rasplata pentru munca depusa si este menit sa-ti refaca fortele secatuite in cursul anului. (Scuza exprimarea colorata). Nici macar nu simt nevoia sa argumentez altfel!

kko

Post by kko » 21 Sep 2005, 18:33

Maxxim , cunosc suficiente situatii in care amici de-ai mei au avut concedii medicale si au beneficiat inclusiv de CO integral (inainte sau dupa concediul medical) astfel incat punctul de vedere al meu si a lui attorney, nu este izolat.

Art.140 alin.1 spune: " Durata minima a CO anual este de 20 zile lucratoare . "(21 zile conf.CCM unic la nivel national) PUNCT. Nu se specifica aici ca aceasta durata se diminueaza proportional cu nr. de zile efectiv lucrate in anul calendaristic respectiv.

Abia la aliniatul 2 se vorbeste despre "durata efectiva" a CO anual ; in sensul ca aceasta durata efectiva se stabileste prin CCM, este prevazuta in CIM si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

Daca nu exista CCM ori in acesta nu se detaliaza nimic raportat la durata efectiva a CO anual (care ar putea sa fie mai mare sau egala cu durata minima legala) + conditiile de acordare, se aplica disp. din C.M si CCM unic la nivel nat( deci minim 21 zile anual)
Daca durata efectiva stabilita prin CCM este mai mare decat durata minima legala, atunci ea poate fi redusa proportional cu activ. prestata intr-un an calendaristic fara insa ca durata CO astfel redus sa devina mai mica decat durata minima legala prev. la al.1. (deci , nu mai putin de 21 zile lucratoare)
Ref. la situatia unui angajat care este in concediu de boala timp de 12 luni am vazut reglementata expres ac. situatie in diverse CCM, in sensul ca angajatul respectiv nu mai beneficiaza de CO aferent acelui an calendaristic.

De ce ti s-ar parea absurd un astfel punct de vedere ???

Daca vrei insa sa elimini din start vreo opinie similara cu a mea , atunci probabil, ar trebui sa stabilesti prin CCM clauze favorabile punctului tau de vedere si al angajatorului astfel incat sa nu ai surprize de interpretare venite din partea unor angajati sfatuiti de mine sau attorney&.... :grin: :grin: Nu ca astfel de clauze n-ar putea fi atacabile (dar este vorba de munca multa , bani putini , liderii de sindicate au alte probleme iar angajatii nu se razboiesc prin instanta cu angajatorii in privinta duratei CO&... :grin: :grin: )

Cat despre demisie, aceasta este un act unilateral de vointa al salariatului. Ce anume l-ar impiedica pe angajat, in perioada de preaviz, sa -si revoce actul de demisie atata timp cat CIM nu se desface prin acordul partilor la data convenita de acestea (art.55 lit.b C.m)???

maxxim

Post by maxxim » 22 Sep 2005, 07:24

Dragutule, de ce iti place sa adopti puncte de vedere absurde?!

1. Parerea mea sincera este ca trebuie sa citesti despre suspendarea contractului de munca. Sa-ti enumar cumva articolele? :mrgreen:
Daca unii dintre colegii tai au beneficiat de concediu de odihna integral in conditiile in care au avut concediu medical sau s-au aflat in concediu fara plata singurele explicatii nu pot fi decat lipsa departamentului juridic din unitate sau poate :floare:
Te invit sa citesti "Dreptul nr. 6/1999, articolul Dlui Ion Dumitru.
2. Cat priveste retractarea demisiei: Tribunalul Suprem, s. civ., prin Decizia nr. 2017/1983 imi sustine opinia.

Post Reply