Multumesc tuturor celor care-mi pot da un sfat!
Sunt cetatean roman si francez cu domiciliul in Franta. Am in Franta doi copii minori cu cetatenie franceza carora le platesc din 1998 pensie de intretinere stabilita de justitia franceza si in Romania un copil minor cu cetatenie romana si franceza caruia ii platesc de asemenea o pensie de intretinere, stabilita in 1994 de justitia romana. Mama minorului din Romania (ea are doar cetatenie romana) a deschis un proces pentru marire de pensie. Am primit chemarea la judecata prin autoritatile franceze.
Intrebari:
Ma pot adresa justitiei franceze pentru stabilirea cuantumului pensiei majorate pentru minorul din Romania?
In caz contrar cum stabileste justitia romana cuantumul pensiei majorate pentru minorul din Romania? Noua pensie are vreo legatura cu cuantumul pensiei initiale? La ce se raporteaza notiunea "nevoile copilului" - salariul minim pe economie, salariul mediu (in Romania sau in Franta) sau... la nimic precis ?!
Ingrijorarea mea este ca justitia din Romania nu are elemente suficiente pentru a aprecia resursele debitorului (eu adica ) si cheltuielile anexe legate de drepturile copiilor (de ex. calatorii intre Romania si Franta pentru a se vizita intre ei sau pentru a avea legaturi cu bunicii), precum si costul vietii in Franta si ca atare poate fixa o pensie prea ridicata care poate leza, direct sau indirect, drepturile copiilor din Franta...
Multumesc inca odata pentru orice sfat sau idee!
Tatal cetatean român si francez, pensii multiple pt. minori
"justitia din Romania nu are elemente suficiente pentru a aprecia resursele debitorului"
Poate oricand sa-ti afle veniturile daca se stie unde lucrezi. Daca nu sotia prin "Ministerul Copilului" sau cu s-o chema din Franta. Fii convins ca cei de acolo de la acest Minister actioneaza imediat. In Germania iti cer anual adeverinte de venituri pe tot anul si te obliga chiar ei (deschid ei proces pe costurile tale) sa maresti pensia daca "ai uitat".
Se pare ca unui copil din Romania va trebui sai platesti pensie dupa legile romanesti, indiferent ce hotareste Justitia franceza. E foarte foarte probabil ca Franta sa apartina tratatului de la Haga (gasesti in internet sau suni scurt un avocat prin numerele scumpe), dupa care se plateste pensia alimentara dupa legile statului unde locuieste copilui.
Dar nu stiu de ce te sperii, caci daca ai 3 copii pensia este doar de 16,66% din neto (50% / 3) si este probabil cam la fel ca in Franta.

Se pare ca unui copil din Romania va trebui sai platesti pensie dupa legile romanesti, indiferent ce hotareste Justitia franceza. E foarte foarte probabil ca Franta sa apartina tratatului de la Haga (gasesti in internet sau suni scurt un avocat prin numerele scumpe), dupa care se plateste pensia alimentara dupa legile statului unde locuieste copilui.
Dar nu stiu de ce te sperii, caci daca ai 3 copii pensia este doar de 16,66% din neto (50% / 3) si este probabil cam la fel ca in Franta.
instanta romana, cand apreciaza asupra pensiei de intretinere cuvenita minorului, ia in calcul urmatoarele aspecte:
- veniturile tale (debitorul obligatiei de intretinere)
- nevoile copilului (raportat la varsta acestuia, e sau nu la scoala, poarta sau nu pampers, ce ii poate oferi mama din veniturile ei)
- imprejurarea ca mai ai doi copii in intretinere
- veniturile tale (debitorul obligatiei de intretinere)
- nevoile copilului (raportat la varsta acestuia, e sau nu la scoala, poarta sau nu pampers, ce ii poate oferi mama din veniturile ei)
- imprejurarea ca mai ai doi copii in intretinere