recurs

Discutii privind procedura civila
Post Reply
juristu

recurs

Post by juristu » 29 Sep 2003, 10:04

Judecatoria, ca instanta de fond, imi respinge cererea mea intr-o actiune in pretentii, si da o sentinta atacabila cu recurs.

Imi puteti spune si mie cf.modificarilor codului de procedura civila (intrate in vigoare) care este instanta competenta a judeca acest recurs?

themis

Post by themis » 29 Sep 2003, 13:32

Curtea Suprema de Justitie; art. 299 alin 2 (a fost introdus prin atrt.I, pct. 8 din OUG 58/2003

Anabanana

Post by Anabanana » 30 Sep 2003, 16:15

Sentinta in actiune in pretentii atacabila numai cu recurs? fara apel? n-am intalnit niciodata. Esti intr-o procedura speciala? Sunt curioasa. Imi poti spune mai multe, cu titlu de ipoteza de scoala.

mihaela

Post by mihaela » 30 Sep 2003, 18:50

Art.299 Cod proc.civ., asa cum a fost modificat prin O.G.58/2003, prevede ca "recursul se solutioneaza de catre Curtea Suprema de Justitie, daca prin lege nu se prevede altfel". Avand in vedere ca art.282 indice 1, care stabileste hotararile judecatoresti date in prima instanta nesusceptibile de apel, nu a fost modificat, rezulta ca aceste hotarari vor putea fi atacate numai cu recurs si numai la C.S.J.

juristu

Post by juristu » 01 Oct 2003, 09:36

Impartasesc nedumerirea Anabananei!

Este vorba de o actiune in pretentii a unei Asociatii de proprietari impotriva unui proprietar rau platnic.

Pana acum lucrurile erau foarte clare. Sentinta era atacabila cu recurs si acesta se judeca (omeneste) la Tribunal. Am studiat profund HG400/2003 dar nu este specificata nici o procedura speciala de judecare a recursului in acest caz asha ca ...

themis

Post by themis » 04 Oct 2003, 00:07

Nu exista dubiu-actiunea in pretntii este data numai cu rcurs, nu este atacabila cu apel.

In ceea ce priveste recursul care se judeca numai la CSJ, nu va mirati - am sa va spun o speta simpla pe care au reusit "facatorii de drept" sa o transforme intr-o aberatie; am avut o contestatie la executare, iar pana la primul termen de judecata, pe cale de ordonanta presedintiala, am solicitat suspendarea. S-a respins Ordonanta pentru ca grefierul nu a mai cercetat si completarea la actiune prin care se solicita suspendarea in baza lui 403 c.prc.civ. In fine, nu are importanta motivul pentru care s-a respins. Am declarat recurs (la CSJ, ca asa prevede OG 58/03). Intre timp s-a judecat contestatia, s-a admis, mai este putin si hotararea ramane definitiva, iar recursul la ordonanta nu s-a mai judecat. Cred ca cei de la CSJ se "amuza" fantastic pe spete de acest gen, care conform legii presupun judecarea de urgenta. Asta pana cand i se va produce unui justitiabil un prejudiciu atat de mare si care nu va mai fi recuperat si se va hotara sa apleze la CEDO ca sa-i invete pe romani ce inseamna celeritate.
Asadar nu va mirati!
Toate cele bune, "bucurati-va azi ca maine va fi si mai rau"!

daisy

recurs

Post by daisy » 10 Oct 2003, 16:47

vreau sa-i spun juristului, pentru ca themis n-a facut-o, oferindu-i doar solutia, ca hotararile judecatoresti in cererile de pretentii cu valoare de pana in 200 de milioane de lei sunt supuse doar caii de atac a recursului potrivit art. 282 indice 1 din Codul de procedura civila, articol introdus prin OUG nr. 138/2000. Aceste hotarari nefiind insa apelabile, isi gaseste aplicarea art. 304 indice 1 din Cod privind posibilitatea examinarii cauzei sub toate aspectele, iar nu limitat la motivele de recurs prevazute de 304.

radule

da,recursul

Post by radule » 18 Oct 2003, 14:42

cu siguranta, in speta recursul este calea de urmat iar termenul de introducere este de 10 zile de la comunicarea s.c.pronuntate pe fond.
odata cu intrarea in vigoare a modificarilor la c.pr.civ.,c.s.j. va solutiona recursul cu respectarea procedurii de admitere in principiu a acestuia.

daisy

Post by daisy » 20 Oct 2003, 13:41

de ce 10 zile, radule? a fost o eroare, nu-i asa?

radule

daysi,pt.eroare

Post by radule » 20 Oct 2003, 14:57

...era vorba de pretentii? daca e un litigiu de minca cred ca termenul de recurs este de 10 zile de la comunicarea s.c. de la instanta de fond.
ma insel?
cu respect,
radu

themis

Post by themis » 20 Oct 2003, 21:25

Art. 291 Codul Muncii: "dispozitiile prezentului titlu (reguli speciale de procedura) se completeaza cu prevederile c.prc.civ". Ce tot ai cu termenul de 10 zile? (In litigii de munca, pe vechiul cod, termenele de judecata nu puteau fi mai mari de 10 zile)

juristu

Post by juristu » 23 Oct 2003, 17:56

termenun de recurs de 15 zile punct!

IMPACT

Post by IMPACT » 14 Nov 2003, 18:44

10 PUNCTE PENTRU RADU!
THEMIS si JURISTU ... sorry, dar RADU are dreptate. El a spus ca daca este litigiu de munca termenul de recurs este de 10 zile. Intr-adevar, in conflictele de munca acesta este termenul de recurs: 10 zile de la data comunicarii hotararii pronuntate de instanta de fond (Art. 80 Legea nr. 168 / 1999 privind solutionarea conflictelor de munca)
In alta ordine de idei, o recursul la o ordonanta presedintiala (suspendarea executarii unei sentinte civile) se judeca tot la CSJ? Ar fi o aberatie! Moare omul cu dreptatea in mana din cauza unui judecator dintr-o judecatorie oarecare, pentru ca acesta vrea sau are interes sa admita o suspendare de executare!

Post Reply