Cadastru si intabulare cota indiviza

Succesiuni, Terenuri, Constructii, Dezmembraminte, Societati Comerciale
Post Reply
sicmar

Cadastru si intabulare cota indiviza

Post by sicmar » 06 Sep 2005, 04:41

Sunt coproprietar, cu cota indiviza de 13/24 (prim mosteniri succesive).
Celelalt coproprietar are cota de 11/24.

Terenul, intravilan, este retrocedat in baza L18/1991.
Vreu sa inscriu terenul la cadastru, CF.
Coproprietrarul nu vrea.

Legea 247/2005, Tit. XII, art I, pct. 52, care modifica art. 49 din Legea 7/1996, alin 7 ma face sa cred ca se poate.

De la cadastru spun ca nu se poate.

Cum stau lucrurile ?

aho

Post by aho » 06 Sep 2005, 07:34

Un partaj voluntar nu poti sa faci ptr. ca asta presupupe acordul tuturor copartasilor.
Poti introduce actiune in sistarea indiviziunii si delimitarea lotului tau se va face in instanta in baza unei expertize cadastrale. Daca ati avut o anumita folosinta a parcelelor, conf. cotelor parti nu va fi nici o problema.

sicmar

Post by sicmar » 06 Sep 2005, 17:41

Nu s-au folosit parcelele separat de coindivizari.

Problema este ca o iesire din indiviziune dureaza iar eu vrea sa vand cota parte indiviza inainte de iesirea din indiviziune. Pentru vanzare imi cere inregistrarea la cadastru.

Pe de alta parte poate fi grevat dreptul meu de-ami proteja proprietatea, prin inscriere in cartea funciara, functie de dorinata (hachitele) coindivizarului ?

Textul din L247/2005 imi permite aceastra inscriere in cadastru, CF ?

Pe unde am intrebat la cadastru imi spun ca ei lucreaza dupa un regulament, care n-a fost actualizat dupa aparitia L247/2005. Asteapta modificarea regulamentului. Pentru ei este mai important regulamentul decat legea !

madalina

Post by madalina » 06 Sep 2005, 22:42

Nu poate fi atat de complicat...
Cadastrul arata starea de fapt a imobilului-suprafata, amplasare, vecinitati (ca de asta se si numeste plan de amplasament si delimitare a corpului de proprietate), iar prin acte se arata starea de drept.
Dupa parerea mea, trebuie facuta masuratoarea si schita imobilului, identificarea acestuia cu cel din actele de proprietate si apoi intabularea, care se face la cererea oricaruia dintre titularii dreptului. Iar prin inchierea de intabulare se va dispune inscrierea in cotele indicate de acte.
Un regulament exista, chiar daca nu se refera strict la L. 247, este cel vechi. Nu cred ca nu se poate aplica .....

aho

Post by aho » 07 Sep 2005, 14:35

Situatia este asa :
coproprietar A cu 13/24 cu titlu de mostenire;
coproprietar B cu 11/24 nu stim titltu ( probabil tot mostenire)
Am omis in rapunsul initial ca terenul TP( terenul ) nu este intabulat
In primul rand tren inscris TP.Titlu de proprietate pe L 18 se inscrie in CF independent de schita, daca este identificat prin nr. top, daca terenul nu este identificat atunci ramane doar varianta madalinei- plan de amplasament . Daca T P este /poate fi inscris in CF poti instraina cota ta inainte de sistarea indiviziunii.

madalina

Post by madalina » 07 Sep 2005, 15:04

:roll:
In coltul de lume in care traiesc eu, nu se intabuleaza dreptul de proprietate asupra unui teren dobandit in baza L.18/1991 fara schita vizata de oficiul de cadastru (planul de care scriam mai sus) :?: :roll:
Nu inteleg nimic...

sicmar

Post by sicmar » 07 Sep 2005, 19:58

Precizari la subiect:

1. Terenul in discutie a fost retrocedat prin ordinul prefectului, care contituie titlu de proprietate in sensul dreptului comun, in temeieul art. 35 alin. 5 din L18/1991 (teren intravilan, preluat de stat prin D.712/1966, liber de constructii etc.).

3. OP a fost eliberat inainte de alicarea legii cadastrului (in 1997), si conform legii din acea perioada a fost trecut in registrul de transcriptiuni si inscriptiuni. (Evident, era in zona fara CF.)

4. Prefectul a eliberat ordinul obligat de o instanta. Din hotararea instantei facea parte integranta o expertiza si schita ei, care identificau terenul.

5. Inscrierea in reg. de transcriptiuni si inscriptiuni s-a facut in baza OP si a schitei expertizei. Acea schita n-a avut nevoie de viza oficiului de cadastru (nu o cerea nici o lege inainte de 1996).

6. Acum am dificultati la inscrierea la cadastru si la CF.

almaparens

Post by almaparens » 01 Nov 2005, 16:35

Care sunt dificultatile pe care le aveti?
Ca fiind in stare de indiviziune oricare dintre coindivizari poate face inscrierea in cartea funciara a intregului teren. Se face lucrarea de cadastru pe tot terenul, se depune la oficiul de cadastru cu copii legalizate dupa actele de proprietate si copii dupa buletinele coindivizarilor si se elibereaza incheierea de intabulare in cartea funciara chiar daca acest lucru este facut doar de unul dintre coindivizari.
Extrasul de carte funciara va evidentia proprietarii aflati in indiviziune si cota lor indiviza.
Trebuie vazut daca la vanzare coindivizarul care nu vrea sa vanda nu are cumva un drept de prima optiune 9preemptiune). Nu stiu daca si acest gen de preemptiune a fost eliminat de legea 247/2005.
Aveti actele terenului?

almaparens

Post by almaparens » 01 Nov 2005, 16:38

Am mai citit o data. Inseamna ca nu aveti toate actele necesare daca nu stiti in ce baza este celalalt proprietar si presupuneti ca este vorba tot de mostenire. Atunci problema se complica nu din cauza legislatiei ci din cauza ca nu puteti prezenta toate actele necesare.
Cred ca se poate numai un partaj in instanta.

Post Reply