sunt in litigiu de munca ajutati-ma

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
marriadellia

sunt in litigiu de munca ajutati-ma

Post by marriadellia » 14 Sep 2004, 08:42

ma poate ajuta cineva?

imi trebuie cadrul legislativ pentru obtinerea primei trimestriale de 10%,
am fost sanctionata cu avertisment scris, l-am contestat si am cerut in subsidiar sa mi se acorde si prima trimestriala, in fond am castigat, dar mi se cere sa enunt pe ce baza legala cer prima de care am fost frustata prin acordarea acestei sanctiuni.

Va multumesc

egeea

Post by egeea » 14 Sep 2004, 09:25

Prima trimestriala era probabil prevazuta in Contractul colectiv de munca sau Contractul individual de munca , pentru ca nu este prevazuta in Codul muncii. Invoca, asadar, articolele prevazute acolo, in virtutea carora pretinzi aceasta prima. Egeea

Zgabeata_Iftode

Post by Zgabeata_Iftode » 14 Sep 2004, 11:45

Probabil ca prima trimestriala se acorda in baza unui protocol administratie/sindicat iar unul din criteriile de eligibilitate a fost inexistenta vreunei sanctiuni disciplinare in perioada vizata. Daca ai putea face rost de o copie a acestui presupus protocol cred ca te-ar ajuta, alaturi de prevederile din contractul colectiv de munca.
In alta ordine de idei, sfatul meu este sa sustii ferm calitatea de izvor de drept - baza legala, cum spui tu- a contractului colectiv de munca si/sau a protocolului cu pricina- daca exista asa ceva. Temeiul juridic il constituie dispozitiile art.236 si urm C.muncii- legate de contractul colectiv de munca.
De asemenea, poti sa sustii ca excluderea ta de la premierea trimestriala pe motivul respectivei sanctiuni reprezinta o discriminare indirecta, astfel cum este reglementata de dispozitiile art.5 alin.4 C .muncii- ca urmare a restrangerii beneficiului unor drepturi conferite de izvoarele de drept material- in speta CCM-ul.
Spui de asemenea ca ai castigat in fond. Solutia este executorie de drept-art.289C.muncii- deci pune-o in aplicare fara sa mai astepti recursul si ameninta-i cu 277 C.muncii.
Succes. :D

anaderol

Post by anaderol » 15 Sep 2004, 00:10

in completare: daca nu ti se pune la dispozitie un contract colectiv de munca fa o cerere pe care, daca refuza sa o inregisteze o trimiti prin posta sau in apel poti sa soliciti instantei sa oblige societatea sa depuna la dosar CCM sau protocolul despre care iti spunea colegul nostru Zgabeata_Iftode

Post Reply