Post
by kko » 30 Aug 2005, 15:51
In primul rand, trebuie sa te clarifici asupra urmatoarelor aspecte :
1) O a cesionat sau nu creanta la K ?
Daca nu ti s-a notificat nimic in acest sens, K face doar valuri si nu trebuie sa-i platesti NIMIC lui K.
2) In contractul cu O scrie pe undeva ca penalitatile pot depasi cuantumul sumei asupra carora sunt datorate? Daca nu scrie asa ceva, nici O si nici K nu pot sa-ti ceara penalitati fabuloase, cel mult penalitati la nivelul sumei datorate..
In acest sens, vezi art. 4 alin.3 din L 469/2002 "Totalul penalitatilor pentru intarziere in decontare, prevazute la alin. (1) si (2), nu poate depasi cuantumul sumei asupra careia sunt calculate, cu exceptia cazului in care prin contract s-a stipulat contrariul."
3) Eu, personal, consider contractul incheiat cu Orange ca fiind comercial conform art.56 din C.com.insa, cu putin noroc s-ar putea sa convingi instanta ca este un contract civil fiind vorba despre utilitati- telefon mobil / convorbiri telefonice taxabile care, din punctual tau de vedere, nu au o natura comerciala (este mai greu de demonstrat natura civila a contractului, insa cu putina pledoarie, nu este imposibil)
Daca s-ar considera civila obligatia ta de plata conf. Contractului, atunci ai argumente suplimentare conform OG 9/2000 :
ART. 5
In raporturile civile dobanda nu poate depasi dobanda legala cu mai mult de 50% pe an.
Dobanda trebuie sa fie stabilita prin act scris. In lipsa acestuia se datoreaza numai dobanda legala.
ART. 6
Prin dobanda se intelege nu numai sumele socotite in bani cu acest titlu, dar si alte prestatii sub orice titlu sau denumire, la care debitorul se obliga drept echivalent al folosintei capitalului.
Prin urmare, atat O cat si K nu ar putea sa-ti ceara decat dobanda legala conform art.3 aliniatul final din OG 9/2000" In toate celelalte cazuri dobanda legala se stabileste la nivelul taxei oficiale a scontului stabilit de Banca Nationala a Romaniei, diminuat cu 20% ."
In plus, ai si disp. Art.1088 C.civ alin.1 : "La obligatiile care au ca obiect o suma oarecare, daunele-interese pentru neexecutare nu pot cuprinde decat dobanda legala, afara de regulile speciale in materie de comert, de fidejusiune si societate."
Atentie ; in cazul in care instanta apreciaza ca fiind comercial litigiul, retractul litigios despre care pomenea antevorbitorul, nu este posibil (art.45 C.comercial)