Suspendare CIM

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
croc

Suspendare CIM

Post by croc » 29 Aug 2005, 11:46

am un CIM pe durata determinata - 3 luni, expira in data de 29.08.2005.
in 19.08.2005, angajata intra in concediu medical.
concediul medical suspenda CIM, dupa stiinta mea.

concediul medical ia sfarsit pe data de 29.08.2005.

care este efectul suspendarii?
de la data la care ia sfarsit concediul medical, incep sa curga cele 10 zile in care CIM a fost suspendat, iar durata cotractului se prelungeste corespunzator cu zilele de medical?

sau in data de 29.08.2005, avand in vedere ca a expirat termenul CIM, acesta inceteaza, fara sa conteze faptul ca angajata nu mi-a prestat 3 luni de munca ci mai putin cu durata medicalului?

maxxim

Post by maxxim » 29 Aug 2005, 13:38

Da, se suspenda contractul individual de munca, dar nu prelungeste perioada acestuia, care este de la .. la....

liviu70

Post by liviu70 » 29 Aug 2005, 20:33

stai de atata timp pe forum si pui intrebari puerile, se vede ca iti lipseste ceva..., mai te declari si avocat , faci bransa de rusine ca si...

gabrielle

Post by gabrielle » 30 Aug 2005, 08:08

Ce rautaciosi (putin spus) sunt unii pe aici!!!

Croc, eu cred ca ar trebui sa avem in vedere efectul general al suspendarii, in drept: opreste sa curga ceva (termen, executare) pe timpul cat dureaza cauza de suspendare, iar dupa incetarea cauzei se reia cursul din momentul in care se oprise.

Cert este ca in Codul muncii nu se specifica decat ca suspendarea CIM are ca efect suspendarea prestarii obligatiilor asumate de parti prin CIM.

Insa eu tind sa cred ca prelungeste si durata determinata a CIM, macar in unele situatii.

Sa zicem angajatul nostru, pe durata determinata de 1 an, dupa 10 luni pleaca in armata sau este victima unui accident si este spitalizat pentru 3-4 luni. Ar putea inceta de drept CIM la expirarea duratei contractului? Nu cred.
In ce baza ar primi indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca?
Aici, legea spune numai ca pe durata suspendarii pot continua sa existe unele drepturi si obligatii, ex: drepturile de asigurari sociale. Dar aceste drepturi decurg din calitatea de salariat. Rezulta ca nu poate inceta contractul cu durata determinata la expirarea termenului, daca era suspendat, ci se prelungeste.

Dar se prelungeste cu durata cat a existat cauza de suspendare sau inceteaza odata cu incetarea acesteia?

Nu trebuie sa aplicam oare principiul interpretarii legii si CIM in favoarea salariatului si atunci sa admitem ca durata CIM se prelungeste cu durata cat a fost suspendat?

maxxim

Post by maxxim » 30 Aug 2005, 08:29

Potrivit dispozitiilor art.129 din Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare,
in cazul in care angajatorul isi inceteaza activitatea sau a expirat termenul pentru care a fost incheiat contractul individual de munca al asiguratului, drepturile de asigurari sociale care s-au nascut anterior ivirii acestor situatii, se achita din bugetul asigurarilor sociale de stat de catre casele teritoriale de pensii, urmand sa fie recuperate de la angajator, dupa caz, conform legii.
:(

Si intrebarea este foarte buna. Parerea mea!

croc

Post by croc » 30 Aug 2005, 09:28

ursulica, iar ai luat-o pe aratura!
:lol: :lol: :lol:

ti-am zis sa lasi naibii agricultura asta si sa pleci intr-un loc mai racoros, dar tu nimic :mrgreen:

ia da mataluta mai bine un raspuns la intrebare :grin:

multumesc pentru raspunsuri si ignorati va rog ursul, asa e el :lol:

liviu70

Post by liviu70 » 30 Aug 2005, 22:30

mai bine urs decat un pipernicit, te-ai invatat sa-ti faci meseria prin altii, ti-am mai spus ca esti neajutorat(a) ,cat priveste cim ala,suspenda-l tu...

fgh771

Post by fgh771 » 31 Aug 2005, 16:58

cim se suspenda pe perioada concediului, cand salariata primeste bani din bugetul de asigurari, in timp ce societatea nu plateste salar, .... pe data de 29 cim inceteaza conform termenului.

daca s-ar prelungi perioada contractului cu 10 zile, ar insemna ca firma sa nu suporte riscul accidentarii salariatilor, ceea ce nu este normal....

mai trebuie sa tii cont si de zilele de concediu aferente celor 3 luni... daca nu le-a luat, trebuie sa-i platesti o suma de bani pentru concediu neefectuat.

croc

Post by croc » 31 Aug 2005, 17:13

care accidentare?
ca nu a fost accident de munca?

a avut......................enterocolita(e numai un exemplu);

fgh771

Post by fgh771 » 31 Aug 2005, 17:17

ma rog... imbolnavirii angajatilor.... :oops:

croc

Post by croc » 31 Aug 2005, 21:50

mda :?

trebuie sa- spun ca am intrebat si la ITM, insa am primit explicatii de genul: asa se face;

dupa mine, ar fi trebuit sa se prelungeasca, am aflat ca nu-i asa si nu intelegeam de ce;

argumentul tau cu riscul imbolnavirii este singurul care are logica si sens; :)

Post Reply