alegerea legii mai favorabile

Discutii privind Dreptul Penal
norocel

alegerea legii mai favorabile

Post by norocel » 11 Aug 2005, 13:58

Concurs de infractiuni.
Legea noua este mai favoarabila sub aspectul conditiilor de incriminare si pedepselor pentru fiecare dintre infractiunile savarsite, iar legea veche sub aspectul aplicarii pedepsei pentru concursul de infractiuni.
Cum alege instanta legea mai favorabila?

roxanagalateanu

Post by roxanagalateanu » 11 Aug 2005, 14:08

eu zic legea noua, pt ca este posibil ca unele fapte sa nu mai fie incriminate ca infr si poate astfel se ajunge sa nu mai existe concurs.

norocel

Post by norocel » 11 Aug 2005, 14:21

Ce zici, este legal sa se aleaga mai intai legea mai favorabila pentru fiecare dintre infractiunile concurente si dupa stabilirea pedepsei pentru fiecare infractiune, sa se stabileasca legea mai favorabila si cu privire la regimul aplicarii pedepsei pentru concursul de infractiuni?

roxanagalateanu

Post by roxanagalateanu » 11 Aug 2005, 14:23

parerea mea este ca nu e legal, deoarece, astfel s-ar ajunge la o combinatie intre cele doua legi . instanta tb sa aleaga una dintre cele doua legi, nu sa creeze o a treia.

norocel

Post by norocel » 11 Aug 2005, 14:25

Instanta nu ar trebui sa aleaga legea mai favorabila pentru fiecare infractiune in parte?
Alege legea mai favorabila numai raportat la concursul de infractiuni?

roxanagalateanu

Post by roxanagalateanu » 11 Aug 2005, 14:29

eu am spus ca ar tb sa aleaga legea noua, pt ca ea nu se refera la concurs, ci la fiecare infractiune in parte. si ca o consecinta a aplicarii acestei legi, ar fi posibil ca nici conditiile concursului de infractiuni sa nu mai fie intrunite.

virtual

Post by virtual » 11 Aug 2005, 15:17

Ai dreptate, Norocel. Instanta va alege prima data legea mai favorabila fiecarei infractiuni in parte, iar apoi se va alege tratamentul sanctionator mai favorabil prevazut de una din legile succesive. Nu suntem in prezenta unei lex tertia, fiind vorba de un institutii distincte care functioneaza in mod autonom.

Doctrina e majoritara in acest sens (exceptie daca nu ma insel G. Antoniu in Practica, dar era in legatura cu recidiva), iar practica merge pe aceeasi directie. Din pacate nu sunt acasa, asa ca trebuie sa ma crezi pe cuvant... nu am doctrina sau decizii la indemana...:)

excalibur

Post by excalibur » 11 Aug 2005, 16:42

Si la recidiva nu alegi legea mai favorabila dupa conditiile privind primul si al doilea termen?

virtual

Post by virtual » 11 Aug 2005, 17:29

Pai dupa mine este la fel ca la concurs, pluralitate intermediare etc...

Pe fiecare infractiune in parte se compara legile succesive pentru stabilitea pedepsei, iar apoi pe pedepsele astfel aplicate in prima etapa se aplica legea mai favorabila pentru tratamentul recidivei...
rezerva era strict a prof. Antoniu... (daca nu ma insala memoria)!

norocel

Post by norocel » 11 Aug 2005, 18:42

virtual wrote:Din pacate nu sunt acasa, asa ca trebuie sa ma crezi pe cuvant... nu am doctrina sau decizii la indemana...:)
Pe tine sa nu te cred pe cuvant?
Multumesc, acum nu mai am nici un dubiu cu privire la solutia corecta!

sansiro

Post by sansiro » 18 Aug 2005, 15:30

Este vorba de doua institutii diferite. Cu privire la pedepse se foloseste legea mai favorabila iar cu privire la contopire cealalta lege, mai favorabila cu privire la coincurs. Nu este permisa amestecarea legilor in cazul in care este vorba despre una si aceeasi institutie de drept penal.

dricaru

Post by dricaru » 18 Aug 2005, 17:52

Legea mai favorabila pt infractiuni (achiesez deci la primul raspuns)
Rasp lui Virtual e hazardat (incorect) si nu se aplica asa...2 legi...doar ca sa-i faca aluia o situatie mai buna.
Si practia e unitara...nu inteleg de ce e aratat Prof Antoniu drept oaia neagra a practicii :-x

norocel

Post by norocel » 19 Aug 2005, 07:04

dricaru wrote:Legea mai favorabila pt infractiuni (achiesez deci la primul raspuns)
Rasp lui Virtual e hazardat (incorect) si nu se aplica asa...2 legi...doar ca sa-i faca aluia o situatie mai buna.
Si practia e unitara...nu inteleg de ce e aratat Prof Antoniu drept oaia neagra a practicii :-x
Cum o fi si asta "legea mai favorabila pentru infractiuni"?
Adica nu mai analizam fiecare infractiune in parte, nu ne mai intereseaza care este legea mai favorabila pentru fiecare infractiune?
Nu vad cum poti stabili legea mai favorabila pentru toate infractiunile aflate in concurs!
Poate incerci sa dai un exemplu si atunci o sa intelegi ca ai gresit.

Virtual a spus ca exista discutii in legatura cu recidiva, unde situatia este totusi diferita.
In cazul concursului practica este unitara dar nu in sensul indicat de tine ci de Virtual (dupa ce m-a ajutat Virtual sa inteleg cum stau lucrurile si mi-a sugerat ce ar trebui sa citesc, m-am documentat :grin: )

sansiro

Post by sansiro » 19 Aug 2005, 15:19

Raspunsul lui Virtual este perfect. Acum vad si eu raspunsul lui, si observ ca de fapt am spus acelasi lucru. Dricarule, nu mai emite aprecieri si judecati de (non)valoare de genul "corect" sau "incorect" pentru ca nu cunosti problemele. Daca nu stii, taci. Poti spune "parerea mea este..." nu neaparat "incorect".
respecte

sofia

Post by sofia » 25 Aug 2005, 10:23

sansiro wrote:. Nu este permisa amestecarea legilor in cazul in care este vorba despre una si aceeasi institutie de drept penal.
Explici putin, te rog!

Post Reply