dezincriminare infractiune progresiva
dezincriminare infractiune progresiva
O infractiune progresiva este savarsita pana la data intrarii in vigoare a legii prin care fapta este dezincriminata, dar efectele definitive se produc dupa intrarea in vigoare a legii.
Se aplica sau nu art. 12?
Se aplica sau nu art. 12?
Aplicarea legii penale in timp va fi cea in vigoare din momentul epuizarii, tot in raport de ultimul rezultat se califica infractiunea si incadrarea juridica a faptei etc.
Pe de alta parte, in practica judiciara s-a decis ca trebuie socotita data a savarsirii infractiunii progresive data comiterii faptei si nu aceea a epuizarii rezultatului. ( Plenul T.S. dec. de indrumare nr.1/1987.) Solutia este criticabila si nu a fost acceptata, deoarece nu tine seama de realitate si conduce la situatii inconciliabile, desi fusese decisa de fostul Tribunal Suprem printr-o decizie de indrumare. (Institutii de drept penal, pag.120)
Pe de alta parte, in practica judiciara s-a decis ca trebuie socotita data a savarsirii infractiunii progresive data comiterii faptei si nu aceea a epuizarii rezultatului. ( Plenul T.S. dec. de indrumare nr.1/1987.) Solutia este criticabila si nu a fost acceptata, deoarece nu tine seama de realitate si conduce la situatii inconciliabile, desi fusese decisa de fostul Tribunal Suprem printr-o decizie de indrumare. (Institutii de drept penal, pag.120)
Daca faptuitorul a inceput executarea mai inainte de implinirea varstei de 14 ani, aceste acte de xexecutare nu se iau in considerare ( Dec indrumare a Plen. Trib. Supr. nr. 9/1972), ci numai cele dupa implinirea varstei de 14 ani, daca au fost savarsite cu discernamant, iar daca infractiunea a inceput sa fie comisa mai inainte de implinirea varstei de 18 ani si a continuat si dupa aceasta, infractorul va raspunde penal ca major. In cadrul individualizarii judiciare se va tine seama ca o parte din actele de executare au fost savarsite cand infractorul era minor.
Ca sa inteleg rationamentul tau indica textele de lege care iti permit sa faci distinctia intre minor si major daca infractiunea este progresiva.
Textele pe care le-am gasit eu sunt:
"Legea penala nu se aplica faptelor savirsite sub legea veche, daca nu mai sint prevazute de legea noua"-art. 12 alin. 1
"Nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala, savirsita de un minor care la data comiterii acesteia nu indeplinea conditiile legale pentru a raspunde penal."-art. 50
"Prin "savirsirea unei infractiuni" sau "comiterea unei infractiuni" se intelege savirsirea oricareia dintre faptele pe care legea le pedepseste ca infractiune consumata sau ca tentativa, precum si participarea la comiterea acestora ca autor, instigator sau complice."-art. 144
Textele pe care le-am gasit eu sunt:
"Legea penala nu se aplica faptelor savirsite sub legea veche, daca nu mai sint prevazute de legea noua"-art. 12 alin. 1
"Nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala, savirsita de un minor care la data comiterii acesteia nu indeplinea conditiile legale pentru a raspunde penal."-art. 50
"Prin "savirsirea unei infractiuni" sau "comiterea unei infractiuni" se intelege savirsirea oricareia dintre faptele pe care legea le pedepseste ca infractiune consumata sau ca tentativa, precum si participarea la comiterea acestora ca autor, instigator sau complice."-art. 144
Sa stiti ca nu e corect. Ar trebui sa se puna de acord practica cu literatura cu deciziile etc. Eu personal sunt in mare ceata cu multe institutii, in special de drept civil. Imi amintesc ce ma incurcam cand invatam pt. licenta: "intr-o opinie, in prezent majoritara, sunt socotite...,intr-o alta opinie, se considera ca sunt..., iar dupa parerea noastra..." Ce sa mai inteleg eu care invatam contra cronometru, ce sa mai judec si sa apreciez ?