Contract de munca & contract de colaborare

Discutii privind litigiile de munca
dinubocos

Contract de munca & contract de colaborare

Post by dinubocos » 27 Jul 2005, 16:31

Cat de legal si pertinent este ca pentru unii angajati sa inchei pe langa contractul de munca si un contract de colaborare. Scopul este acela de a impune unele clauze care sa duca la limitarea fluctuatiei de personal. Ce regim juridic s-ar aplica unui astfel de contract de colaborare?

croc

Post by croc » 27 Jul 2005, 16:44

cum adica?
spune mai multe;
ai cim si in afara de asta mai inchei ce?
de care colaborare?
nu inteleg! :(

dinubocos

Post by dinubocos » 27 Jul 2005, 16:58

Am angajat o persoana care raspunde de un depozit. Daca merg pe cim, oricand aceasta persoana poate sa-si dea demisia si sa plece. Mi s-a cerut sa inchei un contract cu acea persoana, paralel cu cim prin care sa se prevada unele sarcini legate tot de postul sau, sa se stabileasca si o plata dar sa se prevada sanctiuni aspre pentru denuntarea contractului inainte de termen.

croc

Post by croc » 27 Jul 2005, 17:11

hm;
bine bine, dar persoana fizica, in ce calitate semneaza contractul?
veniturile sale, obtinute din contractul asta, cum se impoziteaza?
mai bine pune-l sa-si faca societate, sau sa se autorizeze (daca aceasta activitate poate fi indeplinite de o pf autorizata), si asa inchei contract cu el;
altfel eu nu vad cum;
sau poate nu am inteles bine speta;

krisstina

Post by krisstina » 27 Jul 2005, 19:38

Daca nu devii PFA cred ca poti sa declari venituri, dar nu poti deduce cheltuieli.

danutza

Re: Contract de munca & contract de colaborare

Post by danutza » 28 Jul 2005, 08:30

dinubocos wrote:Cat de legal si pertinent este ca pentru unii angajati sa inchei pe langa contractul de munca si un contract de colaborare. Scopul este acela de a impune unele clauze care sa duca la limitarea fluctuatiei de personal. Ce regim juridic s-ar aplica unui astfel de contract de colaborare?
de ce te complici atat? n-ar fi mai bine sa faci un aditional la acel cim si sa scrii acolo tot ce vrei (evident, respectand leagea, ordinea publica si bunele moravuri :-P )? nu stiu... zic si eu!

croc

Post by croc » 28 Jul 2005, 08:40

ce nu stiu eu este daca o persoana fizica, fara a avea nici un fel de autorizare, poate desfasura incheia contracte si desfasura activitate;

dinubocos

Re: Contract de munca & contract de colaborare

Post by dinubocos » 28 Jul 2005, 09:29

de ce te complici atat? n-ar fi mai bine sa faci un aditional la acel cim si sa scrii acolo tot ce vrei (evident, respectand leagea, ordinea publica si bunele moravuri :-P )? nu stiu... zic si eu![/quote]

Nu am nici un temei deocamdata sa includ in cim o cluaza prin care sa-l tin legat de firma o perioada determinata. Nici nu prea este cazul sa-l trimit la un curs.

dinubocos

Post by dinubocos » 28 Jul 2005, 09:31

croc wrote:ce nu stiu eu este daca o persoana fizica, fara a avea nici un fel de autorizare, poate desfasura incheia contracte si desfasura activitate;
Asta este si dilema mea. Doar daca apreciem acest contract ca fiind unul civil?!

meda

Post by meda » 28 Jul 2005, 09:55

As spune ca este un contract civil avand in esenta caracterul unei antreprize de servicii si ca poate fi inregistrat ca atare la Administratia Financiara (inregistare care rezolva si problema impozitarii). Insa, daca prin contract se prevede ca activitatea urmeaza a se efectua zilnic, as avea grija ca acesta sa nu depasesca 2 ore/zi, in caz contrar, fiind aplicabile prevederile din Codul muncii.

dinubocos

Post by dinubocos » 28 Jul 2005, 10:07

Bine zis.

krisstina

Post by krisstina » 28 Jul 2005, 10:12

Puteti sa-mi dati si mie un model de un asemenea contract civil, please?

codobelc

Post by codobelc » 28 Jul 2005, 10:58

Situatia este destul de incalcita. Cred ca, fortand oarecum lucrurile, poti incheia pe langa cim-ul exitent si un contract civil de prestari servicii (cu durata sub doua ore/zi). Asadar, daca programul de lucru in baza cim este de la 8-16, programul in baza contractului civil sa fie de la 16-17,50. Cred ca se poate asa. In contractul civil bagi ce clauze vrei tu.
Nu cred ca programul celor doua contracte se poate suprapune, desi inca nu stiu exact de ce cred asta... :lol:

lauraC

Post by lauraC » 28 Jul 2005, 11:58

Cum raspunde de depozit? Este gestionar? Daca da, poti incheia un contract de garantie. Daca nu, avand calitatea de salariat, poti face act aditional la c.i.m. in care sa prevezi toate situatiile ce te intereseaza.

dinubocos

Post by dinubocos » 28 Jul 2005, 15:18

Laura, am mai aratat deja ca ma intereseaza sa reduc fluctuatia. Nu prea am la ce cursuri sa-i trimit pentru a-i lega de firma. Incerc cel putin d.p.d.v. psihologic sa-i determin sa se gandeasca de doua ori inainte sa plece prin acest contract de colaborare sau cum arata Meda, de antrepriza.

Post Reply